Доступність посилання

ТОП новини

Українська влада досі не ухвалила десяток постанов, потрібних українцям Криму – правозахисники


Українська влада, зокрема Кабінет міністрів України, мають ухвалити ще близько 10 постанов й інших нормативних актів для того, щоб захистити права жителів Автономної Республіки Крим, насамперед тих, хто зберіг українське громадянство. Про це заявили правозахисники Кримської правової місії з прав людини.

Так, за словами заступника Кримської правової місії Ольги Скрипник, через брак прозорих правил перетину кордону й оформлення документів за нових реалій українці іноді просто не можуть перетнути російський кордон, встановлений окупаційною владою.

За російським законодавством, паспорт отримують у віці 14 років, за українським – у 16 років. Відповідно, ті юні жителі Криму, які вирішують отримати український паспорт і яким виповнилося 14 років, не можуть перетнути російську частину кордону. Так само російські прикордонники не пропускають жителів Криму, в яких український паспорт є простроченим або втраченим. При цьому отримати документи, що посвідчують особу, вони можуть лише особисто на території материкової України.

Водночас, як розповідають правозахисники, бували випадки, коли українські прикордонники знімали з потягів чи автобусів проукраїнських активістів через те, що ті не могли надати «документальне підтвердження» мети своєї подорожі на материкову Україну.

15 квітня український парламент ухвалив закон «Про забезпечення прав і свобода та правовий режим на тимчасово окупованій території України». За цим законом, Україна зобов’язалася гарантувати права і свободи усім українським громадянам в окупованому Криму.

XS
SM
MD
LG