Доступність посилання

ТОП новини

Путіну погрожують вдома щодо поразки в Україні (європейська преса)


Західні оглядачі вважають, що Європі загрожує нова хвиля націоналізму, та розмірковують над тим, як зупинити агресію Росії. Газети Європи також інформують про жорстокі бої української армії з проросійськими силами довкола Донецька і Луганська, а також повідомляють про виявлення на місці катастрофи «Боїнга-777» поблизу Тореза на Донбасі нідерландськими та малайзійськими експертами нових останків жертв трагедії 17 липня. Західні політики також вважають, що останні перемоги української армії виявляють посилення позицій українського президента Петра Порошенка, але попереджають, що «Росія не змириться з перемогою над сепаратистами», та закликають у зв’язку з цим посилити військову допомогу Україні.

Швейцарська Neue Zürcher Zeitung вважає, що на сьогодні світові загрожує «глобальний хаос та нова хвиля націоналізму». Газета наводить думки низки експертів та оглядачів, котрі вважають, що «Європі загрожує новий націоналізм, котрий руйнує систему європейського порядку, вибудовану після Другої світовою війни». Аналітики вказують на те, що це проявляється у втраті, особливо у середовищі середнього класу, віри в державу, посиленні пропаганди нових націоналістичних ідей в особливій, закамуфльованій формі ностальгії за старими лініями конфліктів та інсценування себе як жертв наступу Заходу, що особливо проявляється сьогодні в пропаганді Москви. Газета з Цюріха наголошує, що «війни в Смузі Гази, Україні, Сирії, Іраку, які заповнюють стрічки новин у ці дні, є лише частиною глобальних кризових плит». Експерти попереджають тут, що неспокій та невпевненість породжують сьогодні явні спроби окремих народів вийти за межі своїх нинішніх національних кордонів, що загрожує єдиній системі сучасного порядку в Європі та у світі. Оглядачі також наводять думки аналітиків щодо шляхів подолання небезпеки глобального хаосу та проявів нового агресивного націоналізму, міркування щодо важливості мирних засобів, здатних, наприклад, зупинити нинішню агресивність Росії.

Австрійська Die Presse інформує про виявлення міжнародними експертами у зоні катастрофи малайзійського «Боїнга-777» нових останків жертв трагедії 17 липня. Очікувалося, що новий рейс літака з останками жертв, вже четвертий, з Харкова до нідерландського Ейндговена мав відбутися у другій половині дня в понеділок. Газета також повідомляє, що роботі експертів заважають бої та місцеві сепаратисти, які вже використовують частини розбитого малайзійського літака для своїх блокпостів, що є брутальним порушенням всіх міжнародних норм щодо розслідування причин аварії літака. Газета також інформує про жорстокі бої українських сил довкола Луганська і Донецька та вказує на постійні обстріли території України з російського боку.

Польська Rzeczpospolita наводить думки польського політика, євродепутата Павла Коваля – він вважає успіхи українських Збройних сил на сході України значним досягненням нового президента Петра Порошенка, котрий взяв в управління зневірену у своїй армії державу. А тепер, як вважає Коваль, українська армія довела, що вона в змозі перемагати до зубів озброєних бойовиків з Росії. Євродепутат також попереджає: «Не знаємо ще повної реакції Росії на санкції Заходу та успіхи українців на сході, тому я ще не поспішав би оголошувати наближення кінця війни. Думаю, що різні форми натиску Росії будуть надалі ще більш інтенсивними». Тому й Коваль закликає Захід, поки не пізно, значно посилити військову підтримку України.

Брюссельська EUObserver розповідає про нові заходи НАТО щодо посилення військових навчань після «агресії Росії в Україні». Видання цитує генсекретаря НАТО Андерса Фоґа Расмуссена, котрий наголошує на нових приготуваннях НАТО у світлі перегляду своїх позицій стосовно Росії. Якраз це стане темою нового саміту альянсу, котрий планується на початок вересня в Уельсі. Расмуссен також нагадав журналістам у понеділок, що Росія збільшила її витрати на армію на 50 відсотків за минулі 5 років, а країни НАТО за цей час скоротили їх на 20 відсотків. На думку глави НАТО, цю небезпечну тенденцію необхідно негайно долати. Газета з Брюсселя також інформує про нові військові приготування Москви, цитує президента Росії Володимира Путіна, котрий заявив під час відзначення пам’яті жертв Першої світової війни в Москві 1 серпня, що «світ нестабільний», та зазначив, що «насилля породжує насилля». Бельгійське видання також цитує німецького керівника департаменту відносин із Росією Ґернота Ерлера, котрий застерігає, що загострення української кризи наростає до тієї межі, що є загроза «прямого воєнного втручання Росії». Ерлер також заявив, що «Путін перебуває нині під дуже сильним тиском вдома, щоб не допустити поразки проросійських сепаратистів на сході України». Якщо сепаратисти постануть перед загрозою поразки, то не виключене, на думку Ерлера, втручання з боку Москви, а це, як наголосив німецький політик, «був би жахливий поворот».

  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG