Доступність посилання

ТОП новини

Під Москвою біля місцевого «Межигір’я» побили активістів


Дачинг
Дачинг

Валентин Баришников

Прогулянка селищем Акулініно в Московській області, де знаходяться дачі чільних чиновників та осіб із найближчого оточення президента Володимира Путіна, організована Фондом боротьби з корупцією Олексія Навального, завершилася несподіваною драмою – на учасників «дачинга» напали.

В Акулініному, за даними Фонду, розташовані дачі глави Російських залізниць Володимира Якуніна, генерального директора «РОСТЕХ» Сергія Чемезова, президента «Транснафти» Миколи Токарєва, одного з керівників ФСБ Сергія Бесіди, підприємця Аркадія Ротенберґа.

У травні в рамках так званого «дачинга» в кооперативі «Сосни» в Істрінському районі Підмосков’я, де розташовані дачі заступника голови адміністрації президента В’ячеслава Володіна, віце-спікера Державної думи Сергія Нєвєрова та інших чільних представників партії «Єдина Росія», були затримані дев’ятеро осіб. Цього разу учасники «дачинга» не тільки стикнулися з протидією правоохоронних органів. На них вчинили напад невідомі молоді люди. Як стверджують активісти, це трапилося за потурання поліції.

Один із затриманих учасників «дачинга», прихильник Навального Руслан Шегинов у телефонному інтерв’ю Радіо Свобода так описав те, що відбувалося:

Виривали телефони, розбивали реєстратори, розбивали скло, стрибали на машину і просто били активістів

– Ми їхали цілеспрямовано в Акулініно на цей «дачинг». При в’їзді на територію селища є КПП, перед КПП на нас напали люди в масках, у капюшонах, у військовій амуніції, тобто такі дуже дивні люди. Чого вони хотіли – вони не говорили, вони просто виривали телефони, розбивали реєстратори, розбивали скло, стрибали на машину і просто били активістів.

При цьому співробітники поліції все це бачили, співробітники ДАІ все це бачили

Частина наших активістів тепер перебуває в лікарні, частина в органах внутрішніх справ закривавлені. Ми викликали сюди «швидку». Дуже довго відмовлялися чергові викликати «швидку», але ми зажадали. Дуже дивне щось коїлося, ми так і не зрозуміли, чого від нас хотіли. На нас просто налетіли люди. При цьому співробітники поліції все це бачили, співробітники ДАІ все це бачили. Після того, як нас побили, тих, кому вдалося поїхати геть, їх усіх затримали, зокрема мене і ще групу з 15 чоловік. Нам всім інкримінують те, що ми нібито не зупинилися на вимогу співробітника поліції. Ми говоримо, що у нас побиті машини, у нас є відеозапис, що нас б’ють, у нас є фотографія, що у нас все побито. Він каже: «Я нічого не бачив, нічого не було. Ви порушили». Нам пишуть в протоколі – «не зупинилися на вимогу поліції». Потім в УВС нам пишуть в протоколі, що нібито наша машина в розшуку і зараз будуть розбиратися. Тобто тягнуть час. Для чого – теж незрозуміло. Ми сидимо, чекаємо, вже ніхто нічого не боїться, найстрашніше, я думаю, позаду. Тому що били дійсно страшно, і були люди реально підготовлені, тому що у нас багато міцних чоловіків було і всіх їх валили, били вп’ятьох, вчотирьох ногами, тобто був цілковитий безлад.

– А хтось із тих, хто скоїв напад, з них хтось був затриманий?

– Ніхто не був затриманий з тієї причини, що співробітники поліції сказали, що нікого й не було. Ніхто на нас не нападав. А довести, що на нас нападали, дуже важко, тому що люди, які на нас нападали, розбили всі відеореєстратори, віднімали телефони. У нас є хлопець, в якого в годиннику сім-карта, вони навіть її порізали, бо боялися, що він може щось записати на неї. Банальний страх від того, що ми можемо довести, що на нас напали. Ще була цікава ситуація. Перед нами, перед тими, хто їхав на «дачинг», була машина – хлопець з дівчиною, вони їхали просто купатися на річку, вони ніякої політики не відають. На них напали з пістолетами ті самі люди, побили відеореєстратори, відняли телефон, видалили всі відеозаписи. І ці хлопець та дівчина зараз з нами знаходяться в УВС Барибін. Вони налякані, але вже всі спокійні, всі заспокоїлися. Чекаємо адвоката.

­– А чому ви взагалі вирішили відправитися на цей «дачинг»?

– Тому що ми хотіли подивитися, чи правдоподібна інформація в блозі Георгія Албурова, тобто ми їй довіряємо, але хотіли б це побачити. І з-поміж тих, хто був присутній, дуже мало активістів, більшість просто цікаві громадяни, яким цікаво, на що йдуть їхні податки, як живе пан Якунін, вся ця кремлемушкара, вони на них їхали подивитися. Нас всього 40-50 чоловік десь було, ніякого вандалізму, ми не збиралися нічого робити. Ми їхали, дійсно, відпочити, у нас кавун, лимонад, ми їхали, дійсно, на пікнік. Тобто якщо ми заявляємо «дачинг» як пікнік – це, дійсно, так і є, ми їхали на пікнік.

– Коли ви відправлялися на «дачинг», ви підозрювали, що щось подібне може бути? У минулому були подібні сутички?

Що будуть люди в масках, з ножами, пістолетами, ми, звичайно, цього не очікували

– Після травневого «дачинга» на Істрі, коли ми ходили до Володіна, ми в принципі були готові до того, що буде величезна кількість співробітників ДАІ, співробітників поліції – до цього всього ми були готові. Це нормальна практика, як кажуть, що всюди нас поліція переслідує. Але те, що будуть люди в масках, люди з ножами, з пістолетами, ми, звичайно, цього не очікували. І коли все це трапилося, ми були налякані. Не те, що налякані, – це дійсно було дуже страшно. У нас дівчина з розбитою шиєю, з розбитою головою, на машину нашу стрибали. Коли ми виїжджали, співробітник ДАІ, як потім з’ясувалося, там був начальник ДАІ місцевого, поїхали за нами, нас зупинили. Вони поставили забрала, щоб ми не могли виїхати з території, де нас б’ють, зробили загінчик, ринг, можна сказати. Спочатку до УВС доїхало 5 чоловік, інші залишалися лежати побиті, потім викликали «швидку» туди. Частина людей, яких вдалося відбити, сьогодні знаходяться в УВС, ми викликали сюди «швидку», бо великий відсоток, відсотків 70 покалічені: у дівчат ніс розбитий, у молодих людей коліна. Дуже негарно все це виглядає.

– Як ви збираєтеся далі діяти? Ви збираєтеся подавати до суду на когось, намагатися добитися розслідування, зясовувати, хто скоїв напад?

Все, що відбувалося, – це відбувалося за безпосередньої участі співробітників поліції

– Однозначно, ми будемо діяти в правовому полі, тобто скарги і заяви на співробітників ДАІ і на розбитий автомобіль ми напишемо. Що робити далі? Напевно, зустрінемося з адвокатом, проконсультуємося, чи є взагалі сенс. Тому що все, що сьогодні відбувалося, – це відбувалося за безпосередньої участі співробітників поліції. Вони вдавали, що нічого не бачать. Лежить людина, яку б’ють, а співробітник поліції каже: «Я нічого не бачу». Коли ми вже тікаємо, ми бачимо, що ОМОН сидить у кущах і просто нічого не робить. Тобто точно ми можемо сказати, що це зробив не ОМОН. Є версія, що це футбольні фанати, тому що характерні ознаки є, і рухи ногами, тільки ногами в принципі і били, скло нам розбивали професійно. Поруч машині прокололи шину, штукою, яка називається «праска». Тобто нам всіляко не давали виїхати і відбитися. У нас не було шансів відбитися. Хлопець з дівчиною, дівчина молода, дитина маленька – у нас така публіка. Ми їхали явно не битися.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG