Доступність посилання

ТОП новини

Люди не знають, як залишити зону АТО – «Восток-SOS»


Бойовик угруповання «ДНР» біля села Розсипне Донецької області, 4 серпня 2014 року
Бойовик угруповання «ДНР» біля села Розсипне Донецької області, 4 серпня 2014 року

Київ – На сході України гинуть мирні жителі, заявляють у місцевій владі Донецька. У свою чергу, командування АТО визначило три гуманітарні коридори для виходу цивільного населення з зони бойових дій. Утім, стовідсоткової гарантії безпеки під час пересування цими коридорами надавати не наважується ніхто.

Андрій Лисенко
Андрій Лисенко

Рада Національної безпеки і оборони закликає населення cходу України залишити захоплені терористами території. Заклик озвучив речник Інформаційного центру РНБО Андрій Лисенко. За його словами, на тимчасово захоплених територіях терористи грабують місцеве населення, викрадають людей та захоплюють приватні будівлі і транспорт.

Водночас, за повідомленням агентства Reuters, лише вночі з 3 на 4 серпня в результаті АТО загинули 9 мирних жителів Донецької та Луганської областей. У свою чергу, перший заступник Донецького міського голови Костянтин Савинов заявив про шістьох загиблих. У Донецьку в ніч на понеділок не припинялася стрілянина. Вибухом артилерійського снаряду була частково зруйнована будівля школи №101. В інтернеті з’явилося відео, яке показує пожежу у школі, а також тіла двох загиблих. Люди на цьому відео звинувачують українських військових та особисто президента Петра Порошенка.

«Школи потрібно знищувати. У них навчаються діти. Вони потім повиростають і будуть по Порошенкові стріляти. Тут навчаються сепаратисти від 6 до 14 років. Це, мабуть, Києву розвідка доповіла», – іронізує один із них.

Були обстріли «зеленого коридору» – Сергеєва

Утім, як реагувати на заклики РНБО, кожен має вирішувати самостійно, наголошує координатор кол-центру громадської ініціативи «Восток-SOS» Ольга Сергеєва. За її словами, стовідсоткової гарантії безпеки немає і під час виїзду з зони АТО.

«Були обстріли «зеленого коридору», після чого люди боялися ним їхати. Він вже був – «зелений коридор», але люди боялися. Вони телефонували і запитували, чи можемо ми дати гарантію, що їхня сім’я виїде і не загине. Але про які гарантії може йти мова? Ми не беремо на себе відповідальність рекомендувати, їхати чи не їхати. Це особистий вибір кожної людини. Поки що, в останні дні, люди виїжджали, і, поки що, успішно» – каже Ольга Сергеєва.

У свою чергу, командування антитерористичної операції назвало маршрути по коридорах для переселенців на Донбасі. Про це повідомляють на сторінці прес-центру АТО в Facebook.

Там визначають три гуманітарні коридори для виходу цивільного населення. З Донецька – Ленінським проспектом до об’їзної дороги, далі по трасі Донецьк – Курахове через Мар’їнку. З Горлівки – проспектом Леніна, вулицями Маршала Жукова, Вітчизняна, Плеханова і далі по шосе Горлівка – Дружківка через Дзержинськ. А також із Луганська – вулицями Радянська, 16-а лінія, Фрунзе, Шевченка, 7-а лінія, Комінтерну, далі по шосе Луганськ – Щастя через Металіст.

Гуманітарні коридори для виходу цивільного населення з зони бойових дій
Гуманітарні коридори для виходу цивільного населення з зони бойових дій

У зоні терористів ми не можемо гарантувати безпеку – Дмитрашківський

Вогонь на відстані 200 метрів від зазначених коридорів припиняється з 10-ї години до 14-ї щодня, запевняють на сторінці прес-центру АТО. Водночас речник АТО Олексій Дмитрашківський у розмові з Радіо Свобода підтвердив функціонування лише двох маршрутів для переселенців. Він також наголосив, що українські силовики можуть гарантувати припинення вогню поблизу гуманітарних коридорів лише зі свого боку.

Ми знаємо про те, що чинять перешкоди виїзду людей
Олексій Дмитрашківський

«Один коридор працює у районі населених пунктів Металіст та Щастя, інший у Маринівському районі Донецької області, село Дачне. По цих двох коридорах можуть люди виходити. З нашого боку ми гарантуємо безпеку людям. З боку терористів ми не можемо гарантувати цю безпеку, оскільки територія контрольована саме ними. Ми знаємо про те, що чинять перешкоди виїзду людей», – повідомляє Дмитрашківський.

Тим часом у «Восток-SOS» кажуть, що в останні дні більш безпечним є гуманітарний коридор із Луганська. Водночас Ольга Сергеєва звазначає, що з боку влади відсутня координація дій вимушених переселенців, тому волонтери громадської ініціативи намагаються збирати інформацію про можливі шляхи виїзду з небезпечної зони та надавати її втікачам.

На цей момент понад 80 відсотків звернень до нас – це прохання про допомогу з виїздом
Ольга Сергеєва

«На цей момент понад 80 відсотків звернень до нас – це прохання про допомогу з виїздом. Люди не знають, яким чином їм залишити зону АТО. Вони не знають якихось місць, де б людей збирали і вивозили, тому що якогось повномасштабного вивозу, евакуації держава у нас не робить», – заявляє Сергеєва.

До громадської ініціативи «Восток-SOS» по допомогу звернулися близько 106 тисяч втікачів із Донбасу. Водночас, за даними Державної служби з надзвичайних ситуацій, зону АТО залишили лише близько 50 тисяч осіб.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG