Доступність посилання

ТОП новини

Навіщо у Харкові стріляють по військових обʼєктах?


У Харкові невідомі взялися обстрілювати з вогнеметів і гранатометів стратегічні військові об’єкти. СБУ вже розслідує напади на бронетанковий завод та обласний військкомат, які сталися у місті у попередні дні. Правоохоронці підозрюють теракт і не виключають, що напади зокрема організовуються для того, щоб посіяти паніку.

Я спала з малюком. Прокинулася від того, що мене аж підкинуло на постілі цим вибухом
Лідія Диріна

«Я спала з малюком. Прокинулася від того, що мене аж підкинуло на постілі цим вибухом», – розповідає про неспокійну ніч 4 серпня мешканка одного з будинків на харківській вулиці Коцарській Лідія Диріна. Поблизу її домівки приблизно о пів на третю ночі невідомі обстріляли обласний військкомат.

Аналізуючи характер ушкоджень в будівлі та знайдені на землі гільзи, військові стверджують: в облвійськкомат стріляли з гранатомета та автоматів. «Частково зруйновані фасад будівлі та вікна першого, другого і третього поверхів», – повідомив заступник військового комісара Юрій Калгушкін.

Усього за день до обстрілу військкомату невідомі руйнівним вогнеметом пройшлися по адміністративній будівлі Харківського бронетанкового заводу. Правоохоронці зʼясували, що по будівлі стріляли зі зброї малогабаритного реактивного вогнемета МРОА виробництва 2008 року Російської Федерації. Від вибуху з вікон цієї будівлі повилітали шибки. Напади на стратегічні військові об’єкти Харкова СБУ розслідує як теракти.

«Інструмент, який можуть використовуватися в різних руках»

Правоохоронці та харківська влада схильні вважати, що часті повідомлення про нібито замінування станцій метро, військового шпиталю, залізничного вокзалу та районних військкоматів, а також страшилки про насильницьку мобілізацію чоловіків прямо на вулицях, в місцях масового скупчення людей, спрямовані на поширення страху й паніки.

Кандидат психологічних наук, доцент Харківського національного університету імені Каразіна Ігор Кочарян погоджується з цими припущеннями. Науковець додає, що організатори стрілянин, міфічних мінувань передусім мають на меті поцілити, так б мовити, у підсвідомість непідготовленої людини – тобто людини, морально не готової до життя в умовах постійної тривоги, загрози терактів у, здавалося б, мирному місті.

В нашому місті вибухи до цього були не часті. Людина, яка непідготовлена, яка не знаходилася в таких умовах, у неї виникає тривога, боязнь за своє життя, життя близьких людей – це вже інструмент паніки
Ігор Кочарян

«В нашому місті вибухи до цього були не часті. Зазвичай ми з цим зіштовхуємося по телевізору, десь у фільмах, а ось так поряд із використанням зброї – це вперше. Відповідно, людина, яка непідготовлена, яка не знаходилася в таких умовах, у неї виникає тривога, боязнь за своє життя, життя близьких людей – це вже інструмент паніки, її психіка переходить примітивніші форми реагування», – каже психолог.

За його словами, в такому душевному стані людина легко піддається панічним настроям і сама, зрештою, може їх поширювати. На це, каже фахівець, і розраховують сили, яким потрібна нестабільна ситуація.

«Це – інструмент, який можуть використовуватися в різних руках, як з одного боку конфлікту, так і з іншого», – додає Ігор Кочарян.

У МВС відповідальність за нагнітання ситуації у Харкові й інших регіонах України покладають на Росію: радник міністра Зорян Шкіряк у своєму «Фейсбуці» назвав залякування українців у такий спосіб «прямим наказом Кремля». Російська сторона звинувачення у причетності до останніх подій поки не коментувала.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG