Доступність посилання

ТОП новини

HRW: бойовики на сході України погрожують медикам, грабують лікарні і нищать обладнання


Бойовики на сході України погрожують медикам, грабують і нищать медичне обладнання в лікарнях і ставлять під загрозу можливість отримання цивільним населенням медичного обслуговування. Про це заявила у вівторок Міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch (HRW).

«Атаки проросійських бойовиків на медичні підрозділи і персонал становлять загрозу для хворих і тих, хто про них піклується. Це жахлива зневага до хворих і поранених, яка має бути негайно припинена», – заявила представниця HRW у Європі та Центральній Азії Юлія Горбунова.

Фахівці Human Rights Watch також повідомляють про викрадення автомобілів швидкої медичної допомоги і використання їх у власних цілях. Йдеться про щонайменше 4 таких факти.

Правозахисники задокументували обстріли медичних закладів на Донбасі фугасними боєприпасами, в результаті яких загинули щонайменше двоє медичних працівників. За даними організації, обставини вказують на причетність до деяких обстрілів українських урядових сил, однак для достовірного встановлення відповідальності потрібне повноцінне розслідування.

За даними Human Rights Watch, бойовики також вдаються до викрадення медичного персоналу для надання допомоги їхнім пораненим бійцям. Відповідні випадки були зафіксовані в лікарні Калініна у Донецьку та Ленінській лікарні Слов’янська.

«З червня 2014 року артилерійські снаряди і некеровані ракети вразили щонайменше п'ять лікарень на сході України», – йдеться у доповіді.

«Керівництво збройних угрупованнь, пов'язаних з самопроголошеними «Донецькою народною республікою» та «Луганською народною республікою» мають притягнути підпорядкованих їм осіб до відповідальності за зловживання щодо медичного персоналу, об'єктів та пацієнтів», – зазначає Human Rights Watch.

Організація вказує на те, що посягання на життя медиків і хворих в час військових конфліктів є грубим порушенням норм міжнародного законодавства.

За даними управління Верховного комісара ООН з прав людини, з середини квітня і до кінця липня на сході України були вбиті сотні людей, більше тисячі поранені.

XS
SM
MD
LG