Доступність посилання

ТОП новини

Після АТО бійцям знадобиться психологічна підтримка


Українські медики повинні навчитись працювати на фронті
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:20 0:00

Українські медики повинні навчитись працювати на фронті

Київ – Вперше в умовах війни працюють не лише українські вояки, а й медики. Валерій Даценко був санітар-інструктором на війні в Афганістані. Він розповідає: найважливіше для пораненого – знеболююче.

Під час війни в Афганістані сержант Валерій Даценко служив санітар-інструктором роти. Чоловік дбав про здоров’я товаришів по службі.

«Якщо когось поранило, то, першим ділом – відтягнути його від небезпеки. Далі – накласти пов’язку, оцінити стан людини, знеболити», – розповідає Валерій Даценко.

Чоловік ділиться спогадами: найголовніше і найперше – дати пораненому знеболююче. Потрібні ліки мають завжди бути у санітар-інструктора і медика батальйону.

«Перев’язуючі засоби – це важливо, у нас були індивідуальні пакети. До речі, по телевізору показували, що такі пакети зараз і в АТО є. Також треба знеболююче промідол і джгут» , – зазначає учасник бойових дій.

На думку Валерія Даценка, українських медиків гарно готують до роботи в зоні АТО. Проте тільки на фронті можна навчитись швидко реагувати.

«Їх вчать що і як робити. А що стосується гарячої точки… Практика потрібна. Як же можна навчити, якщо людина там не була? Перший час, звісно, треба було до всього звикнути. Перші місяці два-три. А потім ти уже знаєш, що де і як робити: пов’язку наклав, швиденько перетягнув, у БТР пораненого поклав. І все – далі побігли стріляти і воювати», – додав санітар-інструктор.

Чоловік застерігає: у всіх військових після бойових дій залишиться психологічна травма. І їм знадобиться серйозна моральна підтримка, щоб знову навчитися жити в мирний час.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG