Доступність посилання

ТОП новини

Медики: як врятувати поранених в АТО


Волонтери і медики Українського науково-практичного центру екстреної медичної допомоги і медицини катастроф МОЗ України презентували посібник для учасників АТО. Кишенькова брошура під назвою «Домедична допомога в умовах бойових дій» містить покрокові рекомендації для надання першої медичної допомоги як самому собі, так і пораненому товаришу.

«Книжку розробили на основі методичок, по яких вчаться військові у США та Росії, проаналізували і зробили свій. Вона складається з трьох розділів: допомога на полі бою, транспортування в безпечне місце і надання допомоги до прибуття медиків. Ми хотіли зробити дійсно корисну річ для наших бійців», – розповів заввідділу підготовки Українського науково-практичного центру екстреної медичної допомоги і медицини катастроф Віталій Крилюк.

Як допомогти пораненому бійцю АТО
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:51 0:00

Він також наголосив, що зупинити кровотечу на полі бою можна лише на відкритих ділянках тіла, адже знімати бронежилет і каску заборонено. Крім того, в аптечку кожного солдата повинно входити чотири основні речі: «Як мінімум, один джгут, який військовий повинен знати не гірше, ніж свій автомат. Туди повинен входити один перев’язувальний пакет, один еластичний перев’язувальний пакет (по типу ізраїльського бандажа) і при можливості туди повинен входити бинт, просочений гемостатичним засобом. Не порошок, а саме просочений бинт».

Тираж посібника поки невеликий – 15,5 тисяч. Для друку наступної партій волонтери збирають кошти, а тим часом усі видрукувані книжки розповсюджуватимуть між бійцями у зоні АТО.

Окрім друкованої версії, автори розробили ще й мобільну версію, яку можна встановити на мобільний телефон, смартфон, планшет чи ноутбук. Мобільні версії та електронна версія посібника згодом будуть доступні на офіційному сайті Міністерства охорони здоров’я України у розділі «Домедична допомога».

XS
SM
MD
LG