Доступність посилання

ТОП новини

«Золоті таблетки»: МОЗ закупить менше вакцин, бо дорого?


Київ – Зробити в Україні щеплення дитині від туберкульозу – віднині проблема: немає вакцини БЦЖ. Певна кількість засобу є на складах, однак нею можна буде користуватись тільки після відповідної ухвали Верховної Ради – вакцину не встигли вчасно зареєструвати, хоча до використання вона придатна. У подальшому, однак, ліків, які МОЗ закуповує за державними програмами, може стати менше: фармакологічні компанії, які беруть участь у тендерах на державні закупівлі, підняли ціни на препарати. У деяких випадках вартість зросла на більш ніж 300%.

Синові киянки Юлії Ковалик зараз п’ять тижнів. За її словами, щеплення від туберкульозу, яке зазвичай роблять у пологовому будинку, дитині ще не зробили. Кажуть: нема вакцини.

«Сказали, що треба звертатися до приватних лікарень. Я зверталася до низки приватних поліклінік, у жодній вакцини БЦЖ наразі нема. В одній відповіли, що вакцина очікується не раніше жовтня», – зауважує Юлія.

Плановий процес вакцинації по всій Україні припинили, із часів незалежності таке трапилось уперше, заявив у коментарі Радіо Свобода голова благодійного фонду «Пацієнти України» Дмитро Шерембей.

«На жаль, усі діти України потрапили у таку ситуацію. Процес організації такий, тендерний комітет так працює, голова тендерного комітету такий нетямущий – от і вся історія. Від того, що його покарають, таблетки не з’являться. І ми тепер шукаємо якийсь альтернативний рецепт, напряму звертаючись до фармкомпаній», – говорить активіст.

Вакцинацію припинили по всій Україні - Шерембей
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:37 0:00

За його словами, проблема не тільки зі щепленнями. Пацієнтські організації заявляють, що дефіцит ліків, які держава має закупити, загалом цього року складе близько 70-80%, оскільки деякі компанії, що беруть участь у державних тендерах, підняли у своїх пропозиціях ціни на медикаменти у кілька разів порівняно з минулим роком. Серед іншого, йдеться про ліки для онкохворих дітей та препарати для хворих на гепатит і СНІД. За інформацією громадської організації «Центр протидії корупції», вартість тих самих препаратів у деяких європейських країнах нижча за суми, які хочуть учасники тендеру МОЗ.

Щоб завершити закупівлі, МОЗ потрібно 9 мільярдів гривень – Мусій

Зараз проводяться 38 тендерів щодо ліків і вакцин, пропозиції щодо восьми із них не відкрили через скарги в Антимонопольний комітет, розповідає міністр охорони здоров’я Олег Мусій. За його словами, понад місяць тому міністерство звернулося до Кабінету міністрів і Верховної Ради щодо збільшення видатків на державні закупівлі ліків на 9 мільярдів гривень, а зараз пропонує урядові хоча б ухвалити постанову, яка б дозволяла приймати заявку у виробника, який пропонує до 60% подорожчання. Наразі ціни минулого року лишились у 5% пропозицій на державний тендер, найбільше хочуть за вакцину БЦЖ, там ціна зросла більш ніж учетверо порівняно з минулим роком, зауважує міністр.

«В цій частині – надія на гуманітарну допомогу. В частині до 60% – надія на проведення тендерів. Можливо, змилосердиться Верховна Рада над проблемою і внесе зміни у бюджет, щодо збільшення фінансування по державних програмах, щоб нам тих коштів вистачило більше і на закупівлю, в тому числі і вакцин», – зазначає Олег Мусій.

Як МОЗ планує закуповувати ліки і вакцини для щеплень?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:30 0:00

Також 500 тисяч доз вакцини від туберкульозу є зараз фізично на українських складах, але оскільки у них закінчився термін реєстрації, вони не мають реєстраційних посвідчень, додає Мусій. За його словами, МОЗ пропонує внести зміни до законодавства, відповідно до яких дозволять використовувати медикаменти, термін реєстрації яких завершився, однак термін придатності ще триває.

  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG