Доступність посилання

ТОП новини

Виші Луганська й Донецька більше не виходять на зв’язок – Совсун


©Shutterstock
©Shutterstock

Донецькі абітурієнти, яким не вдалося скласти зовнішнє незалежне оцінювання, матимуть змогу цьогоріч скласти замість нього вступні іспити, розповіла в інтервʼю Радіо Свобода перший заступник міністра освіти і науки України Інна Совсун. Із цією метою вступна кампанія продовжена до 15 вересня. Наразі ж українське освітнє відомство втратило зв’язок з більшістю вишів Донецька та Луганська. Провідний університет регіону – Донецький національний – захоплений озброєними бойовиками.

Ми змушені були розробляти спеціальні умови прийому для Донбасу: для абітурієнтів з цього регіону вступна кампанія продовжена до 15 вересня. І зараз ми виділяємо окрему частину місць державного замовлення саме для абітурієнтів, які не змогли скласти ЗНО
Інна Совсун

– З управлінської точки зору, основні проблеми, які додалися, пов’язані якраз із ситуацією на Донбасі та анексією Криму, тому що це найпроблемніші питання. Ми змушені були розробляти спеціальні умови прийому для Донбасу: для абітурієнтів з цього регіону вступна кампанія продовжена до 15 вересня. І зараз ми виділяємо окрему частину місць державного замовлення саме для абітурієнтів, які не змогли скласти зовнішнє незалежне оцінювання (ЗНО). Близько 40% абітурієнтів на Донбасі не могли скласти ЗНО. 40% місць державного замовлення будуть виділені для тих, хто вступатиме до університетів на основі вступних іспитів, а не зовнішнього незалежного оцінювання. 60% залишаться для тих, хто складав ЗНО. Це можуть бути абітурієнти з усієї України, включно з Луганською та Донецькою областями, якщо вони склали ЗНО. Ми певний час планували третю сесію ЗНО. Але це зараз нереально, тобто ми не впевнені, чи вдасться нам це зробити, чи ні. Ми залишили це питання на розсуд вищих навчальних закладів, які будуть проводити вступні іспити.

– І ці вступні іспити для абітурієнтів з Донбасу триватимуть до 15 вересня?

– 15 вересня буде вже завершення вступної кампанії. Іспити університети мають провести на початку вересня з тим, щоб до кінця місяця сформувати рейтинговий список. Якщо буде потрібно, ми можемо окремим вишам надати дозвіл на продовження вступної кампанії. Ситуація дуже складна: в Донецьку й Луганську провідні виші залишаються захопленими, тобто там дуже складна ситуація, важко оцінити, як вони зможуть функціонувати. Тому поки що питання відкрите, як вони будуть проводити вступну кампанію.

– Які університети сьогодні фактично не контролюються Міністерством освіти?

– Там є досить багато університетів. 5 серпня, у вівторок, ми обдзвонювали донецькі та луганські виші. Луганськ уже дуже давно не виходить на зв’язок. В останні дні ми фактично втратили зв’язок з донецькими університетами. До них можна подавати заяви в електронному вигляді, проте ми не можемо сказати, що там відбувається вступна кампанія в звичному сенсі цього слова. Туди не можна подати письмові заяви.

– А можна було б уточнити: що значить втрата зв’язку? Керівництво цих вишів не виходить на зв’язок чи їхні приміщення просто захоплені озброєними бойовиками або ж зруйновані?

– У деяких випадках керівництво університетів не виходить на зв’язок, у деяких – воно може щось в особистому порядку розповісти, переказати, але офіційно вони не функціонують. Там дуже різниться ситуація, залежно від конкретних університетів і конкретних випадків.

– Яка ситуація, приміром у Донецькому національному університеті?

Сепаратистами захоплені якраз найбільші університети: Донецький національний, Донецький національний технічний, Східноукраїнський національний імені Даля, Луганський національний університет імені Шевченка
Інна Совсун

– Він якраз захоплений. Проблема в тім, що сепаратистами захоплені якраз найбільші університети: Донецький національний, Донецький національний технічний, Східноукраїнський національний імені Даля, Луганський національний університет імені Шевченка. Говорити про їхню активну робота зараз, на жаль, не можливо.

– Яких руйнувань зазнали університети, у якому стані їхні фонди, архіви?

Масштаби руйнувань освітніх навчальних закладів є дуже великими
Інна Совсун

– У дуже багатьох університетів знищені приміщення. У Слов’янську університет зруйнований. У Донецьку зараз не можемо оцінити, але там відбулися захоплення університетських приміщень, тому вони, як мінімум, зруйновані всередині. Там захопленими є і гуртожитки, і корпуси. У нас також є сотні шкіл, які були захоплені чи зруйновані тим чи іншим чином. На жаль, масштаби руйнувань освітніх навчальних закладів є дуже великими.

– Чи не варто вже проводити евакуацію університетів, кадрів?

До нас звертається багато студентів, які хочуть перевестися. Наша позиція є такою, що до початку вересня ми не проводимо евакуацію
Інна Совсун

– І де їх розміщати? До нас звертається багато студентів, які хочуть перевестися. Наша позиція є такою, що до початку вересня ми не проводимо евакуацію. Якщо до цього часу ситуація там не стабілізується, то ми почнемо масово переводити студентів на особливих умовах. Ми не втрачаємо надію, що ситуація стабілізується. Якщо ні, то ми готові до таких кроків. Але треба розуміти, що це буде дуже складно й напружено, якщо ми переведемо тисячі студентів з Донбасу. Очікуватиметься, що їм усім нададуть місця в гуртожитку, але їх не вистачає і для місцевих студентів. Так само ми маємо пам’ятати про ті університети, які там знаходяться. Вони не повинні залишитися без студентів, фінансування. Якщо ситуація стабілізується, а ми все і всіх виведемо звідти, то це буде чергова соціальна криза.

– А якісь виражені зміни в рейтингу спеціальностей, на які подають документи абітурієнти, чи якісь соціальні зсуви, що позначаються на вступній кампанії і спричинені окупацією Криму та війною на Донбасі, можна цього року спостерігати?

– Поки що ні. На Донбасі заяв значно менше, ніж було минулого року. Торік було 136 тисяч заяв, а цьогоріч – 39 тисяч, але це станом на сьогодні. Якщо врахувати, що вступна кампанія ще триватиме більше ніж місяць, то певна кількість заяв ще додасться, тобто місця державного замовлення вони заповнять.

– Чи криза змусила Міносвіти скоротити цього року державне замовлення?

Кількість місць державного замовлення була скорочена, але незначною мірою – на 3%
Інна Совсун

– У системі Міносвіти скоротили близько 20% фінансування. Кількість місць державного замовлення була скорочена, але незначною мірою – на 3%, порівняно з минулим роком. Це відповідає загальній демографічній тенденції, тобто це не було безпосередньо пов’язане з фінансуванням. Це було пов’язане з тим, що потрібно якось зважати на демографію.

  • Зображення 16x9

    Жанна Безп’ятчук

    На Радіо Свобода з 2013 року. Вивчала політологію в Києво-Могилянській академії, закінчила магістратуру з європейських студій у коледжі Європи (Польща), навчалася журналістики в Данській школі журналістики та університеті Суонсі (Уельс, Велика Британія). До Радіо Свобода працювала журналістом в інтернет-виданні «ПіК України», кореспондентом і редактором у журналі «Тиждень».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG