Доступність посилання

ТОП новини

Уряд планує реформувати податкову систему


Як українці платитимуть податки?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:34 0:00

Кабінет міністрів ініціює докорінне реформування системи оподаткування громадян. Зокрема, планується знизити ставку єдиного соціального внеску і реформувати системи оподаткування доходів фізичних осіб. Кількість обов’язкових податків зменшиться з 22 до 9, повідомив прем’єр-міністр Арсеній Яценюк на засіданні уряду.

«Ми легалізовуємо і детінізовуємо заробітну плату, ми знімаємо навантаження на Фонд оплати праці», – додав він.

За словами прем’єра, уряд має намір збільшити податкове навантаження на найбільш забезпечені верстви населення, щоб компенсувати недонадходження коштів до бюджету і соціальних фондів. Таким чином можна компенсувати понад 3,5 мільярда гривень, за оцінками уряду.

«Хто заробляє більше – той платить більше, хто заробляє менше – той платить менше», – узагальнив принцип нової податкової концепції прем’єр-міністр.

Арсеній Яценюк пропонує зберегти наявну 40% ставку єдиного соціального внеску лише для мінімальної зарплати, а у випадку, якщо доходи вищі – встановити ставку єдиного соціального внеску на рівні 15%.

Зокрема, Кабмін пропонує встановити ставку податку на доходи фізичних осіб на рівні 15% для доходів до 10 мінімальних зарплат, 20% – для доходів від 10 до 17 мінімальних зарплат і 20% – для доходів понад 17 мінімальних зарплат.

Окрім того, Кабмін пропонує обкладати податком за ставкою 15% пасивні доходи населення.

Податкову реформу уряд планує внести на розгляд у Верховній Раді на першому пленарному тижні вересня.

XS
SM
MD
LG