Доступність посилання

ТОП новини

Анексія Криму як чинник краху російського турбізнесу


Сімферополь – Останні тижні туристичний бізнес Росії лихоманить: великі турфірми банкрутують одна за одною. Деякі експерти пов'язують це з анексією Криму, а, точніше, з тим фактом, що заради підтримки внутрішнього турпотоку в Росії державним службовцям тепер заборонено відпочивати за кордоном.

Однією з останніх за ці дні про призупинення роботи оголосила група компаній «ІнтАер». Труднощі, які виникли, вона пояснила різким зростанням курсу валют і політичною ситуацією. «Група компаній «ІнтАер», представлена двома юридичними особами ТОВ «ІнтАер», ТОВ «ІнтАер Тревел», змушена оголосити про призупинення своєї діяльності», – говориться в офіційному повідомленні компанії.

За кілька днів до того стали здобутком громадськості аналогічні проблеми одного з найстаріших російських туристичних операторів «Нева». Компанія теж оголосила про призупинення діяльності через фінансові проблеми. А 25 липня у зв'язку з неможливістю виконання зобов'язань перед туристами припинила роботу компанія «Роза вітрів Світ», 30 липня так само вчинив петербурзький туроператор «Експо-тур», який організовує круїзи Чорним морем. 2 серпня із заявою про припинення роботи виступила турфірма «Лабіринт». В останньої на той момент за кордоном перебували 25 тисяч клієнтів.

«Кримнаш» ховає виїзний туризм

Експерти галузі, а також опоненти президента Путіна схильні звинувачувати в ситуації, що склалася, заборону державним службовцям (чиновникам, силовикам, працівникам державних корпорацій тощо) відпочивати за кордоном, введену раніше. Так, російський опозиційний політик Борис Немцов написав на своїй сторінці в «Фейсбуці», що в Росії з 15 мільйонів відпочивальників за кордоном третину складали державні службовці, яких тепер зобов'язали їздити на відпочинок до Криму.

Тисячі людей стали жертвою авантюри з Кримом, Україною і вже наступною забороною виїжджати за кордон
Борис Немцов

«Банкротство п'яти турфірм за останні декілька тижнів, включаючи чекістську «Неву», «Лабіринт» тощо, пов'язане із забороною силовикам і чиновникам відпочивати за кордоном. Тобто постраждали компанії, які, за іронією долі, орієнтовані на владу. З 15 млн відпочивальників приблизно третина були держслужбовці, – відзначає Немцов. – Кримнашисти намагаються пояснити те, що відбувається, осмисленими санкціями Кремля проти Європи, але це явно не так. Тисячі людей стали жертвою авантюри з Кримом, Україною і вже наступною забороною виїжджати за кордон».

Безумовно, ті турфірми, в яких клієнтів-чиновників було чимало в загальній структурі туристів, постраждали найсильніше. «Ще взимку в Криму була аналогічна проблема, коли був Майдан. Чиновники перестали купувати тури. У результаті багато моїх кримських колег серйозно постраждали. Але це стосується лише тих, у кого серед клієнтів були багато чиновників і політиків. У мене вони теж є, але їх не так багато, щоб підкосити весь бізнес. Проте, ті кримські турфірми, які звикли годуватися від цього прошарку населення, звичайно ж, можуть постраждати і зараз», – розповів сайту Крим.Реалії на умовах анонімності директор одного з туристичних агентств Криму.

Чорний рік російського турбізнесу

Для туристичної галузі Росії 2014 рік став чорною смугою, навіть гірше, ніж кризовий 2009-й, повідомила прес-секретар Російського союзу туріндустрії Ірина Тюріна. Пов'язано це з політичною та економічною ситуацією, впевнена вона.

Люди бояться їхати за межі країни, непокоячись, що до них погано ставитимуться через їхню національність, а точніше, через державну приналежність

По-перше, зараз росіяни дуже довго думають, чи варто витрачати гроші на поїздку за кордон. Крім того, люди бояться їхати за межі країни, непокоячись, що до них погано ставитимуться через їхню національність, а точніше, через державну приналежність.

Ситуацію, на думку Тюріної, посилив і стрибок курсів валют, а також введення санкцій з боку Європи. Але при цьому, пояснює вона, якщо виходити лише з ринкових чинників, то, вірогідно, мали б впасти всі туристичні компанії, а цього не сталося.

Ті компанії, які сьогодні лопаються, мають для цього ще й суб'єктивні передумови, вважає екс-міністр курортів і туризму Криму Олександр Лієв. «Чому лопаються туроператори, наче мильні бульбашки? Тому що це справжнісінькі фінансові піраміди. Цивілізований світовий турбізнес дає совковим турфірмам-аферистам в борг, ті продають дешевше, ніж купили, і частину від виручки кладуть у кишеню, небагато на рекламу/імідж, трохи гасять борг, беруть у борг знову і знову... Плюс кредити, які, побачивши багатомільйонну виручку, дають банки... Так, поки не накопичиться критична маса боргу. Саме з такої схеми народжується нереальна кількість турпродукту за ціною нижче за собівартість, який видають за «горящіє тури», – пояснює екс-міністр.

І на перших порах така тактика дає результат: клієнт масово йде. А далі... на турфірму чекає крах.

Лусне під час твого тріпа фірма чи ні – доля. Росіяни люблять рулетку, і цей її туристичний формат нікого не бентежить...
Олександр Лієв

«Начебто споживачам добре – вони купили поїздку за копійки, з іншого боку – це рулетка. Лусне під час твого тріпа фірма чи ні – доля. Росіяни люблять рулетку, і цей її туристичний формат нікого не бентежить... Росія займає перше місце на європейському материку за кількістю турфірм-аферистів, які луснули. Це вже стало звичним турбізнесом по-російськи», – продовжує Лієв.

Зіставивши всі точки зору, можна дійти висновку, що на російському туристичному ринку має місце цілий комплекс проблем, які банкрутять одну турфірму за іншою. Це, звичайно ж, і згадана Лієвим жадібність у сукупності з неправильними методами ведення бізнесу, і загальноекономічна ситуація в Росії, і заборона для держслужбовців виїжджати за кордон через бажання влади забезпечити Крим туристами хоча б таким шляхом. У результаті і без того нестійке становище багатьох гравців туристичного ринку Росії погіршилося діями авторитарної влади, яка, намагаючись вручну регулювати ринок, топить його учасників.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG