Доступність посилання

ТОП новини

План «Б» для Путіна. Чи неминуче вторгнення в Україну? (Європейська преса)


У пошуках виходу з кризи навколо України політики і політологи розходяться в думках щодо того, якими будуть наступні кроки російського президента Володимира Путіна. А в той час, як деякі західні політики говорять, що Путін готується до вторгнення, російський політолог наголошує на тому, що Захід недостатньо заохочує Путіна цього не робити, тиснучи на нього санкціями.

Чи Захід продумав свої ходи щодо Росії, запитує російський політичний оглядач Георгій Бовт на сторінках московської англомовної газети Moscow Times. Він вважає, що інструменти, такі як санкції, не достатньо гнучкі, щоб змінити поведінку господаря Кремля.

«Нині Захід використовує як головний важіль санкції. Яка їхня мета? «Зробити так, щоб Росія перестала дестабілізувати Україну». Можливо, якщо повністю припинити підтримку сепаратистів на південному сході України, нових санкцій вдасться уникнути. А який наступний крок? Якщо виконати ці вимоги, чи знімуть нинішні санкції? Швидше за все, ні. Бо далі будуть говорити про Крим. Як Захід буде повертати його Україні на практичному рівні?» – запитує російський оглядач.

Він вважає, що Захід недостатньо продумав подальшу стратегію, бо ніхто зараз не може відповісти, що робити з референдумом, тим, що відбувся в Криму, і тим, який доведеться провести для повернення півострова. Також нема відповіді на питання про Чорноморський флот Росії та гарантії невступу України до НАТО. На думку московського оглядача, ані в Кремлі, ані на Заході немає чіткого плану виходу з ситуації, всі діють ситуативно і стають заручниками ситуації та емоцій. Тому, в зв’язку з тим, що ніхто не має плану «Б», ситуація, на думку Георгія Бовта, буде розвиватися в небезпечному ключі.

«Російські війська скупчуються біля українського кордону» – під такою назвою публікує репортаж своїх кореспондентів в Україні британський діловий щоденник Financial Times. Кореспонденти газети розповідають, що у відповідь на нещодавні успіхи української армії у придушенні проросійських сепаратистів, Росія стягує війська до кордонів України і загрожує вторгненням. Посилаючись на заяви представників НАТО, вони повідомляють про присутність майже 20 тисяч військових у повній бойовій готовності. Війська включають «спецназ», артилерію, бронетанкові підрозділи та протиповітряні з’єднання.

І хоча це лише половина тих військ, які Росія розгортала на кордонах України у квітні, західні офіційні особи виявляють крайнє занепокоєння. Москва продовжує наполягати, що на сході України відбувається «гуманітарна катастрофа», яку може виправити лише російська «гуманітарна допомога». Київ тим часом звинувачує Росію у створенні умов для вторгнення під приводом «допомоги» і закликає Москву перестати підтримувати сепаратистів.

Британська газета Guardian звертає увагу на те, що минає вже півроку від часу повалення корумпованого режиму Віктора Януковича, українська громадськість відчуває, що мало що змінилося в тому, як працює державний апарат. І хоча всі розуміють, що змінити ситуацію миттєво неможливо, люди хотіли б бачити хоч якісь зміни у корумпованій системі.

З іншого боку, кореспондент Guardian розповідає, що намагаючись швидше покінчити з сепаратизмом на сході, українська армія вдається до суворих дій. А за це вже її критикують міжнародні правозахисні організації.

За даними ООН, внаслідок антитерористичної операції загинуло понад 1100 осіб. Обидві сторони конфлікту вживають установки «Град», які можуть вистрілити по 40 ракет за раз, які не мають точного попадання. Київ захищається тим, що не вживає «Град» у населених районах і скаржиться на оманливі звіти міжнародних організацій.

Ще однією загрозою, на думку британського кореспондента, є те, що на тлі радикалізації суспільних настроїв зростає рейтинг популістських політиків. «Коли в суспільстві панує страх, процвітають демагоги, і мілітарний популізм Ляшка є дуже популярний зараз», – наводить журналіст слова відомого київського політолога Володимира Фесенка про зростання рейтингу одного з найбільш суперечливих українських політиків Олега Ляшка.

  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG