Доступність посилання

ТОП новини

Хто допомагає цивільним у зоні АТО?


Місцеві жителі в підвалі житлового будинку, Шахтарськ, 4 серпня 2014 року.
Місцеві жителі в підвалі житлового будинку, Шахтарськ, 4 серпня 2014 року.

Київ – Частина зони АТО зараз лишилася без води і відчуває гостру потребу у продовольстві, заявляють представники фондів і громадських організацій. За їхніми словами, системної гуманітарної підтримки держава не надає: частину допомоги надсилає армія і добровольчі батальйони, частину бере на себе громадський сектор і церква. Тим часом, за даними ООН, у зоні АТО перебуває 4 мільйони людей, за період конфлікту загинуло 1367 осіб, майже 4 тисячі – поранені.

Люди повертаються у звільнені міста, зокрема, Слов’янськ і Краматорськ, зауважує директор фонду Ріната Ахметова Анатолій Заболотний. За його словами, до їхньої організації щодо повернення звернулися цими днями близько трьохсот осіб.

Водночас, частина Донеччини, яка наразі перебуває у зоні АТО, лишається без води, заявила директор зі зв’язків з громадськістю групи СКМ Наталя Ємченко. За її словами, близько 500 тисяч осіб у Донецькій та Луганській областях не мають водопостачання вже 40 днів.

«Тобто ви повинні розуміти, що таке канал Сіверський Донець-Донбас. Це – канал, який із півночі області до Маріуполя постачає всю область водою, тобто це така артерія штучна. Коли пошкодили насосні станції біля Слов’янська, без води була вся область. Коли Слов’янськ звільнили, відремонтували перший і другий підйоми, і тепер проблема поблизу Волновахи на третьому підйомі: все, що нижче, – без води. І ми намагаємося постачати воду всюди, де не стріляють», – заявляє вона.

Також громадські активісти і представники бізнесу намагаються постачати туди їжу, говорить вона. Представники фонду Ахметова заявили, що створюють Гуманітарний штаб для координації зусиль і найближчими днями обіцяють запустити багатоканальну гарячу лінію, оскільки зараз через велику кількість звернень до них складно додзвонитися.

Водночас, у зоні АТО (й на Донеччині, зокрема) діють також інші благодійники, вони вимагають створення такого штабу від Кабінету міністрів.

Немає системи надання гуманітарної допомоги з боку держави – правозахисник

Про проблеми із водою і продовольством у звільнених містах говорить і правозахисник Костянтин Реуцький, який днями повернувся із Луганщини. За його словами, там, де із різних причин немає цивільної адміністрації, людям допомагає українська армія і добровольчі батальйони.

«Але цієї допомоги недостатньо, тому що ця функція армії і, власне, підрозділам АТО, непритаманна. Вони допомагають чим можуть, діляться тим, що у них є, зокрема, тим, що їм надсилають волонтери. Але цього недостатньо, бо немає системи», – зауважує активіст.

Допомагають військові, громадські активісти і церква – речник АТО

Кожне місто, яке звільнили від сепаратистів, вже наступного дня отримує допомогу, заявив у коментарі Радіо Свобода речник АТО Олексій Дмитрашківський.

Допомагають і військові, привозять хліб, крупи, цукор та роздають людям
Олексій Дмитрашківський

«Дуже сильно допомагає постраждалим районам греко-католицька церква. Із Західної України їдуть фури, по сорок тон провізії привозять, крупи, речі першої необхідності, крупи та будівельні матеріали. Також допомагають і військові, привозять хліб, крупи, цукор та роздають людям», – говорить він.

Інформацію про те, що окремі населені пункти Донбасу 40 днів лишаються без води, Дмитрашківський,однак, заперечує.

За даними ООН, оприлюдненими представником управління з координації гуманітарних питань цієї організації Джоном Гінгом, на сьогодні у зоні конфлікту перебуває 3,9 мільйона людей, сильно пошкоджена інфраструктура, обмежено постачання води й електрики.

  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG