Доступність посилання

ТОП новини

Суд обирає запобіжний захід українському воякові, рота якого опинилась на території Росії


Командир роти, яка потрапила на територію Росії, відкидає звинувачення у дезертирстві
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:32 0:00

Командир роти, яка потрапила на територію Росії, відкидає звинувачення у дезертирстві

Командир однієї з рот 72-ї механізованої бригади, капітан Олександр Портяненко, якого разом з іншими солдатами підозрюють у навмисному перетині державного кордону з Росією, відкидає звинувачення. Про це сьогодні Портяненко заявив перед початком засідання Жовтневого районного суду Дніпропетровська, який має обрати запобіжний захід командирові роти.

Олександрові Портяненку інкримінують порушення двох статей Кримінального кодексу України: 407-ї – «самовільне залишення місця або частини служби» і 411-ї – «умисне знищення або пошкодження військового майна».

Водночас сам він заявляє, що разом з 11-а своїми бійцями перетнув кордон і опинився на території Росії випадково.

«Стосовно мого підрозділу – це сталося випадково. Основна наша ціль була – домовленість про проходження по буферній зоні, щоб ми могли пройти своєрідний коридор. Це б гарантувало, щоб ми не потрапили під обстріл. Ще раз наголошую: ми не дезертири, не перебіжчики, притулку не просили. Коли вже так трапилось, то я прошу, щоб у найкоротший час нас переправили до наших підрозділів, що й було зроблено. Поліція Російської Федерації нас супроводжувала. Я вийшов на місію ОБСЄ і вони, за що ми їм вдячні, контролювали, постійно телефонуючи, як наш стан, що там взагалі відбувається», – розповів військовослужбовець.

Що ж до техніки та озброєння підрозділу, командир роти заявив, що вони в основній своїй масі були пошкоджені ще раніше, під час обстрілів супротивником з важкої артилерії та системи «Град». Водночас Портяненко визнав, що частину озброєння солдатам довелось знищити самим, щоб запобігти її потраплянню в руки ворога.

Сторона обвинувачення від коментарів поки відмовляється. Водночас прокурори, посилаючись на необхідність збереження державної таємниці, заявили клопотання про розгляд справи в суді в закритому режимі.

Частина вояків 72-ї окремої механізованої бригади, які прикривали кордон у Луганській області під перехресним вогнем сепаратистів та російських військ, змушені були відступити під тиском озброєних сепаратистів у Росію. У понеділок в Міністерстві оборони заявляли, що понад 400 солдатів бригади та прикордонників у неділю змушені були перейти російський кордон у районі російського селища Гукове, коли у них скінчилися набої. Частина українських вояків завдяки перемовам уже на батьківщині.

XS
SM
MD
LG