Доступність посилання

ТОП новини

Яценюк хоче прибрати понад половину податків


Shutterstock
Shutterstock

Київ – В Україні скасують понад половину податків, а ті, які залишаться, платити буде нескладно, обіцяє прем’єр Арсеній Яценюк. Цей крок підтримає економіку й стимулюватиме інвестиції, хоча на початку буде складно, про це говорять і в експертному середовищі, і в парламенті. Утім, частина економістів наголошує, що пропозиції прем’єра багато чого не враховують і їх не можна втілювати в життя без детального доопрацювання.

Український уряд планує скоротити кількість податків більш ніж удвічі. Про це повідомив прем’єр Арсеній Яценюк, озвучуючи на засіданні уряду свої пропозиції щодо податкової реформи. За його словами, податкова система України є недолугою, а самих податків забагато, їх можна зменшити з 22 до 9.

Ми – 164-і в рейтингу «Doing business», десь між Нігерією та іншими не менш привабливими
Арсеній Яценюк

Через громіздкість системи оподаткування Україна є непривабливою для ведення бізнесу, вважає Яценюк. «Ми 164-і в рейтингу «Doing business», десь між Нігерією та іншими, не менш «привабливими»», – зазначив прем’єр.

Яценюк пропонує скасувати збори за ведення деяких видів підприємницької діяльності, скасувати надбавки на природний газ для всіх типів споживачів, збір за транспортування газу та за паркування, транспорту, податки на туризм, виноградарство та садівництво. Акцизи залишаться, але їх об’єднають з іншими схожими податками.

Ми вводимо класичний податок на розкіш, переводимо сюди реєстрацію першого транспортного засобу, екологічний податок із палива та цінову надбавку за електроенергію
Арсеній Яценюк

«Акцизний податок – це податок на розкіш, тому ми вводимо класичний податок на розкіш, переводимо сюди реєстрацію першого транспортного засобу, екологічний податок із палива та цінову надбавку за електроенергію», – пообіцяв Яценюк.

В уряді планують спростити систему сплати ПДВ, зробити єдиний податок щодо надр, і єдиний – щодо землі, житла та іншої нерухомості. Прем’єр запевнив, що упродовж місяця пакет податкових змін будуть активно обговорювати і доопрацьовувати за участі громадськості.

«Україна має одну з найгірших податкових систем»

Пропозицію зменшити кількість податків в Україні днями озвучив і Каха Бендукідзе, колишній міністр економіки Грузії, а нині – член експертної ради при Міністерстві економіки України. За його словами, якщо проводити реальну реформу, а не імітувати її, податкові надходження спершу неминуче зменшаться, але невдовзі збільшаться за рахунок зростання економіки.

У Грузії ми скоротили податки, які створюють незручності. Є багато дрібних податків, які в сумі становлять менше відсотка податкового навантаження. Але на їхню сплату витрачають чимало сил
Каха Бендукідзе

«Що ми зробили в Грузії і що можете зробити ви? Ми скоротили податки, які створюють незручності. Є багато дрібних податків, які в сумі становлять менше відсотка податкового навантаження. Але на їхню сплату витрачають чимало сил», – зауважив Каха Бендукідзе.

Він наголосив, що в України немає часу на ідеальні реформи. Грузинський фахівець пропонує спростити й зменшити податкову систему якнайшвидше, а потім відшліфовувати її, коли буде час. Арсеній Яценюк, зі свого боку, обіцяє, що бюджет 2015 року формуватиметься вже на основі нової податкової системи.

Ідея прем’єр-міністра про скорочення податків може знайти відгук у чинному парламенті, її підтримують не лише у фракціях, які свого часу пропонували Яценюка на посаду прем’єра.

Зменшення та спрощення податкової системи не нове питання, але від того не менш актуальне, наголосив у коментарі Радіо Свобода колишній міністр економіки, а нині лідер депутатської групи «Економічний розвиток» у Верховній Раді Анатолій Кінах.

Україна має одну з найгірших податкових систем у світі. Кількість, обсяг податків, система їхньої сплати потребують вдосконалення
Анатолій Кінах

«Усі роки незалежності ми фіксували те, що Україна має одну з найгірших податкових систем у світі. Кількість, обсяг податків, система їхньої сплати потребують вдосконалення. Закордонні інвестори зізнаються нам, що обтяжує не так розмір податків, як складність їхньої сплати», – зазначив Кінах. Він передовсім пропонує прибрати корупційні схеми з поверненням ПДВ і зменшити навантаження на фонд оплати праці, оскільки в ЄС воно становить 25 відсотків, а в Україні сягає подекуди половину від суми зарплати.

Експерти нагадують про нестабільність гривні

Водночас економіст і колишній віце-прем’єр Володимир Лановий зауважив у коментарі Радіо Свобода, що пропозиції прем’єра не є системними і не враховують ризиків нинішньої ситуації в Україні.

Усі розуміють, що треба прибрати податкову міліцію і арешти за несплату податків. Пропозиції щодо зниження податків – це добре. Але як можна говорити про це, коли просідає гривня?
Володимир Лановий

«Доповідь прем’єра була поверховою. Всі розуміють, що потрібні зміни, треба прибрати податкову міліцію і арешти за несплату податків. Пропозиції щодо зниження податків – це добре, це стимул для економіки, – погоджується Лановий. – Але як можна говорити про це, коли просідає гривня? Нестабільність валюти ставить під сумнів зусилля з відновлення економіки. Незрозуміло й те, за які сфери відповідатиме місцеве самоврядування і за рахунок яких податків воно це робитиме».

Володимир Лановий пропонує реалізувати ідею зі зменшення податків, лише детально її доопрацювавши. Інші побоювання, які можна почути від експертів, стосуються бюджетного дефіциту, який в умовах фактичної війни, збільшувати неприпустимо. Окрім того, зменшення податкового тиску не повинне тягнути за собою згортання основних соціальних гарантій, бо це може викликати народне обурення, попереджають фахівці.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG