Доступність посилання

ТОП новини

Путін «ударив» продовольчими санкціями по Заходу чи росіянах?


Президент Росії Володимир Путін
Президент Росії Володимир Путін

Київ – Президент Росії Володимир Путін заборонив ввезення сільськогосподарської продукції із США, ЄС та інших країн, які запровадили санкції проти Росії. У Россільгоспнагляді запевняють, що з альтернативними джерелами постачання проблем не буде. Натомість російські експерти зазначають, що це рішення вдарить насамперед по простих росіянах, а обмін санкціями може зайти дуже далеко.

Указ Володимира Путіна став відповіддю Кремля на секторальні санкції з боку Євросоюзу, США та інших країн. Обмеження, що введені Російською Федерацією, поширюється на всі країни, що підтримали Україну.

«З метою захисту національних інтересів Російської Федерації» указом президента заборонено ввезення на російську територію окремих видів сировини й продовольства, країною походження яких є держава, яка прийняла рішення про введення економічних санкцій щодо російських юридичних або фізичних осіб.

Продовольча війна – як спосіб консолідації

Помічник голови Россільгоспнагляду Олексій Алексеєнко називає такий крок вимушеним і виправданим. За його словами, «Росія має визначатися щодо співпраці з тими країнами, які хочуть завдати їй втрат». Заборона на ввезення продовольства до Росії діятиме протягом одного року, проте передбачена можливість продовження або скорочення цього строку.

Зараз поставки аналогічної продукції готові збільшити дуже багато країн. Першою висловила подібне бажання Туреччина
Олексій Алексеєнко

За словами Олексія Алексеєнка, проблем із альтернативними джерелами постачання не повинно бути. «Зараз поставки аналогічної продукції готові збільшити дуже багато країн. Якщо казати про держави відносно близького зарубіжжя, то першою висловила подібне бажання Туреччина», – зазначає він.

Між тим, російський політолог Станіслав Бєлковський вважає, що такий крок може вдарити насамперед по російських споживачах.

За останні 25 років російські споживачі, навіть психологічно, звикли орієнтуватися на продукти ЄС та США. І це буде не так легко – прийняти новий формат споживання
Станіслав Бєлковський

«За останні 25 років російські споживачі, навіть психологічно, звикли орієнтуватися на продукти ЄС та США. І це буде не так легко – прийняти новий формат споживання. Але я розумію, що пропаганда російських державних телеканалів зможе пояснити російському народові, що це необхідно для захисту країни від агресивних планів США та їх сателітів. І це може призвести до подальшої, мабуть, короткотермінової, але консолідації довкола Володимира Путіна», – прогнозує експерт.

Також експерт зазначає, що протистояння між Заходом та Росією, свідченням чого є обмін санкціями, наразі лише наростає.

Обмін санкціями – це не найгірше, що можна очікувати. Найгірше – це велика війна, якої б дуже хотілося б уникнути
Станіслав Бєлковський

«Зараз немає сценарію примирення і немає сценарію компромісу. Немає також посередників, які б дозволили керівництву США та Росії обговорити компроміс. Тому я вважаю, що обмін санкціями – це не найгірше, що можна очікувати. Найгірше – це велика війна, якої б дуже хотілося б уникнути, але стовідсоткової упевненості в цьому немає», – вважає Станіслав Бєлковський.

На його думку, від запровадження санкцій можуть виграти деякі російські виробники та треті країни, які зможуть збільшити збут своє продукції.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG