Доступність посилання

ТОП новини

«Прем’єр» угруповання «ДНР» Олександр Бородай іде з «посади»


Олександр Бородай на місці збитого «Боїнга-777» на Донеччині, 17 липня 2014
Олександр Бородай на місці збитого «Боїнга-777» на Донеччині, 17 липня 2014

Так званий «прем’єр-міністр» угруповання «ДНР» Олександр Бородай іде із цієї «посади». Про це Бородай написав на своїй сторінці у Twitter.

«Все, я пішов у відставку. Буду генеральним радником прем’єра «ДНР» у статусі віце-прем’єра», – написано на сторінці Бородая.

У четвер удень уже з’являлося повідомленні у Twitter Бородая, що від іде з «посади». Але згодом він спростував це.

«У мене все добре. Я на посаді прем’єра. Мій Twitter хакери зламали», – йшлося у повідомленні.

Тепер же Олександр Бородай зазначає, що новим «прем’єром» «ДНР» стане Олександр Захарченко.

«На посаду прем’єр-міністра запропонували Олександра Захарченка, лідера «Оплот», – зазначає Бородай.

Олександр Захарченко, за повідомленням низки ЗМІ, командир донецької озброєної організації «Оплот». Захарченко – один із близьких товаришів лідера «Оплоту» Євгена Жиліна, якого звинувачували в організації «тітушок» під час масових акцій протестів у Києві та інших містах, які тривали від листопада минулого року до кінця лютого цього року. 21 лютого цього року після обстрілу мітингувальників харківського Євромайдану Жилін виїхав з України і був оголошений МВС у розшук.

За повідомленням ЗМІ, Бородай народився у 1972 році у Москві в родині російського філософа Юрія Бородая. Закінчив філософський факультет Московського державного університету імені Ломоносова, має вчений ступінь. Даних про його сім’ю немає.

Олександр Бородай від квітня 2001 року є співзасновником і генеральним директором російського ЗАТ «Соціомастер», що спеціалізується на консалтингу у кризових ситуаціях. У 2002 повідомлялося про призначення Бородая заступником директора ФСБ Росії з інформаційної політики та спецпроектів і про те, що він має звання генерал-майора.

До приїзду в Україну працював представником інвестиційного фонду «Маршал капітал» Костянтина Малофєєва, якого російські ЗМІ називають «православним олігархом». В інтерв’ю російським ЗМІ Малофєєв підтвердив інформацію щодо Бородая, але зазначив, що він ніколи не був у штаті, лише консультував компанію.

Під час окупації Криму Росією Олександр Бородай був на півострові, де консультував самопроголошеного прем’єра Сергія Аксьонова. Мас-медіа пишуть, що у Криму Бородая називали «міністром пропаганди», але він просив сприймати це як жарт.

У середині травня, вже після призначення «прем’єром» угруповання «ДНР», Бородай провів у Донецьку свою першу прес-конференцію, на якій підтвердив своє перебування на півострові. «Коли я закінчив роботу у Криму, я автоматично приїхав сюди, щоб працювати на південному сході», – зазначив Олександр Бородай.

Голос Олександра Бородая українські силовики упізнали на записі телефонної розмови, перехопленої СБУ в середині квітня. На записі росийський полковник Ігор Гіркін (Стрєлков) звітував Олександру Бородаю про напад на українських силовиків під Слов’янськом Донецької області, коли загинув один боєць «Альфи». У відповідь Бородай (СБУ називає його Олександром із Росії) пообіцяв, що у Слов’янськ із Луганська вийде група людей із бойовим досвідом.

Україна визнала угруповання «ДНР» і «ЛНР» терористичними організаціями.

Захід і Україна заявляють, що мають докази того, що літак збили проросійські бойовики із комплексу «Бук» за ймовірної підтримки Москви. Бойовики і Росія свою причетність відкидають. У збитому «Боїнгу-777» загинуло 298 людей.

XS
SM
MD
LG