Доступність посилання

ТОП новини

У разі вторгнення в Україну Росію чекає глибока ізоляція – генсекретар НАТО


Генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен під час прес-конференції у Києві, 7 серпня 2014 року
Генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен під час прес-конференції у Києві, 7 серпня 2014 року

Київ – НАТО розробляє новий план дій на випадок загроз безпеці своїх членів з боку Росії і обіцяє посилити співпрацю з Україною. Проте рішення про можливі поставки зброї ухвалюватимуть конкретні країни-члени, а не альянс. Про це в Києві під час позапланового візиту заявив генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Андерс Фоґ Расмуссен. За його словами, небезпека масштабнішого військового вторгнення Росії до України зберігається.

Якщо Володимир Путін наважиться здійснити повномасштабне військове вторгнення, то світ і НАТО, зокрема, відповість на це новими санкціями, що призведуть практично до глибокої ізоляції Росії. Так генеральний секретар НАТО Андерс Фоґ Расмуссен відповідає на запитання про те, як відреагував би альянс на такий розвиток подій.

Якщо Росія вторгнеться, це призведе до суворіших економічних санкцій, які справді завдадуть удару російській економіці
Андерс Фоґ Расмуссен

«Подальша інтервенція російської сторони призведе до ще більшої ізоляції, більшої міжнародної ізоляції Росії. Я не маю жодного сумніву, що якщо Росія вторгнеться далі, це призведе до глибших, значніших і суворіших економічних санкцій, які справді завдадуть удару російській економіці», – наголосив Андерс Фоґ Расмуссен.

Зброю НАТО Україні не постачатиме, оскільки нею як такою не володіє. Допомогти Україні озброїтися на рівні найкращих світових стандартів можуть лише конкретні країни-члени, якщо їхні уряди ухвалять відповідні рішення, додає генеральний секретар Альянсу.

Можливі поставки зброї – це національне рішення, які ухвалюють окремі країни-члени НАТО
Андерс Фоґ Расмуссен

«Я передбачаю, що співпраця України та НАТО в царині спільних навчань, тренувань та освіти. Що стосується поставок зброї, то це не питання альянсу. Проблема в тому, що в рамках нашого альянсу зброєю володіє не НАТО, а конкретні країни-члени. Отже, можливі поставки зброї – це національне рішення, які ухвалюють окремі країни-члени НАТО, а не сам Північноатлантичний альянс», – заявив Расмуссен.

Великі сподівання в альянсі покладають на саміт цієї організації в Уельсі 4-5 вересня. Там зустрінеться і комісія Україна-НАТО, яка вирішуватиме питання поглибленої співпраці України з Північноатлантичним альянсом.

«Я розраховую, що ми ухвалимо низку конкретних заходів, тобто план дій, покликаний покращити нашу спроможність реагувати швидко, щоб гарантувати ефективний захист усіх наших союзників», – зауважив генеральний секретар НАТО.

Негативне ставлення до НАТО в українців змінилося на позитивне – Турчинов

Олександр Турчинов
Олександр Турчинов

Спікер Верховної Ради Олександр Турчинов, своєю чергою, зазначив, що після початку військового конфлікту на сході України та окупації Криму думки українців щодо євроатлантичної інтеграції змінилися.

Прийшло розуміння, що ця агресія є викликом не лише для України, а усього цивілізованого світу
Олександр Турчинов

«Негативне ставлення через активну російську пропаганду змінилося на позитивне, й прийшло розуміння, що ця агресія є викликом не лише для України, а усього цивілізованого світу, оскільки руйнує систему колективної безпеки, створеної після завершення Другої світової війни», – зазначив Турчинов.

Андерс Фоґ Расмуссен також заявив, що очікує від влади Франції відповідальних рішень щодо можливого продажу універсальних десантних кораблів типу «Містраль» Росії, які б врахували загальний безпековий контекст.

На зустрічі з президентом України Петром Порошенком генеральний секретар НАТО заявив, що двері альянсу залишаються відкритими для України, якщо вона вирішить змінити свій позаблоковий статус.

  • Зображення 16x9

    Жанна Безп’ятчук

    На Радіо Свобода з 2013 року. Вивчала політологію в Києво-Могилянській академії, закінчила магістратуру з європейських студій у коледжі Європи (Польща), навчалася журналістики в Данській школі журналістики та університеті Суонсі (Уельс, Велика Британія). До Радіо Свобода працювала журналістом в інтернет-виданні «ПіК України», кореспондентом і редактором у журналі «Тиждень».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG