Доступність посилання

ТОП новини

Як українці стають «Укропами»


Шеврони «Укроп» художника Андрія Єрмоленка
Шеврони «Укроп» художника Андрія Єрмоленка

Українці залюбки стають укропами. Шеврони з таким написом вже шиє одне київське підприємство. Дизайн нашивок придумує та безкоштовно виставляє в мережі художник Андрій Єрмоленко. А от появі неологізму він завдячує сепаратистам-«колорадам», які й прозвали українців «украми», або ж «укропами».

«Укроп ­– суцвіття, яке відлякує колорадського жука. Загони квіточок та зернинок, які складаються в армію! Вони нас так назвали, вони нас мають боятися», – ці слова художника Андрія Єрмоленка у майстерні «Морячок» висять у рамочці на видному місці. Вже декілька днів у невеличкому приміщенні металобази у Дарницькому районі Києва з його ескізів дві швеї завзято шиють шеврони з написом «Укроп».

«Це в нас такі добрі шеврончики-укропчики для справжніх українських патріотів. Андрій Єрмоленко розробив малюнки, а ми їх втілили в життя, щоб наші герої, пересічні громадяни, студенти – всі носили і пишалися тим що вони українці, укропчики. На даний момент пошито близько 150 цих шевронів. В роботі ще буде багато, так що вистачить всім», – обіцяє заввиробництвом Тетяна Сопіна.

Як шиють «Укропів»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:28 0:00

Коштує «Укроп» 50 гривень. Втім, ці гроші йдуть на потреби армії, а кожен четвертий шеврон потрапляє на фронт, – додає Тетяна.

«Нас намагаються принизити, а ми з того всього сміємося» – Єрмоленко

Допомагати «Укропами» своїм бійцям у зоні АТО взялися і кіровоградські волонтери з «Армії SOS». По 5 гривень у місцевій книгарні вони продають наліпки на машину дизайну Андрія Єрмоленка. Акцію назвали «Убий у собі москаля». Такі ініціативи художник радо вітає і охоче – безкоштовно – ділиться ескізами на своїй сторінці у Фейсбук.

Прізвисько «Укроп», яке придумали сепаратисти на позначення українців з проєвропейськими настроями, він називає не образливим, а навпаки – таким, що викликає гордість.

Андрій Єрмоленко про українську армію та «укропів»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:06 0:00
Ми маємо вигаданими неологізмами добивати свого ворога. «Укри» скоро будуть популярними
Андрій Єрмоленко

«Якщо розібратися – кльова трава, сіється дуже гарно. Вона віщунками використовується, і діткам дають, якщо в них щось з шлуночком. Якщо подивитися на будову укропу, то невеличкі суцвіття створюють величезну квітку. Це фактично модель армії, де невеличкі загони збираються у величезну армію. Все дуже просто – нас намагаються принизити, а ми з того всього сміємося. Знаєте, як кажуть: «Б’ються, б’ються не здаються, йдуть до бою, ще й сміються». Ми маємо вигаданими неологізмами добивати свого ворога. «Укри» скоро будуть популярними. В цьому є щось таке дике, українське. Хочуть побачити живих «укрів»? Вони їх побачать», – каже він.

Мені захотілося робити шеврони, символіку, тотеми, щоб вони охороняли хлопців
Андрій Єрмоленко

Втім вже знайшлися люди, які гроші, зароблені на патріотичних роботах художника, пхають собі у кишеню. «Я бачив, як наживаються на цьому. Я намагався з цим боротись, але зараз Бог їм суддя. Якщо є бажання використовувати в комерційних цілях, то подзвоніть мені, запитайте. В нас зараз час такий, треба навчитися ділитися, а якщо на святу справу це йде, то треба віддавати. Всі роблять щось, щоб ця війна закінчилась. От мені захотілося робити шеврони, символіку, тотеми, щоб вони охороняли хлопців», – каже Андрій Єрмоленко.

А вибір «тотемів» від Єрмоленка великий: є шеврони «парадний варіант», є на чорну польову форму, на «зеленку» чи «піщанку». Крім того, іменні нашивки з назвами батальйонів вже мають батальйони «Черкаси», «Донбас», «Кривбас», «Азов» та «Крук». У недалеких планах – шеврони для розвідки.

  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG