Доступність посилання

ТОП новини

Силам АТО вдалося розділити горлівських і донецьких бойовиків – очевидці


Донецьк – Географія обстрілів Донецька зростає, дедалі більше районів міста потерпають від вибухів артилерійських снарядів. За останню добу від них загинуло четверо мирних мешканців, більше десятка людей поранено. Снаряди потрапляють у житлові будинки, школи а також лікарні. Неспокійно і в інших містах, зайнятих бойовиками, проте Антитерористична операція в регіоні триває і за останні години вдалося досягти певних стратегічних успіхів.

Більша частина цієї ночі у Донецьку пройшла у відносному спокої, було чути переважно лише автоматні черги у центральній частині міста, також (як за годинником) о 22 та о 23 годині з боку Макіївки, що зайнята бойовиками, пролунало кілька залпів «Граду». Всю ніч неспокійно було лише на півдні Донецька у мікрорайоні Широкий, який щоночі обстрілюється уже кілька тижнів. Проте з четвертої години ранку люди стали повідомляти про масштабний обстріл з центральної частини міста, там у Ленінському та Будьонівському районах розташовані принаймні дві вогневі точки артилерії бойовиків.

Загалом же за останню добу географія обстрілів міста розширилась, тепер залпи чи вихуби лунають практично в усіх районах Донецька, страждають від обстрілів щонайменше 5 з 9 районів міста. Снаряди протягом дня двічі потрапляли у міські лікарні в центрі Донецька, в результаті цього загинуло двоє пацієнтів. Загалом за офіційними даними, які повідомив обласний департамент охорони здоров`я, в результаті обстрілів за останню добу в місті загинуло четверо мирних громадян, ще 18 отримали поранення.

Також за останні години у Донецьку, так би мовити, змінилась влада. Представники «ДНР», яку Україна визнала терористичною організацією, повідомили, що у них з`явився новий прем`єр, ним став лідер «Оплоту» Олександр Захарченко, він замінив попереднього лідера сепаратистів Олександра Бородая, який склав із себе ці повноваження. Це вже чергова така відставка, попередній лідер сепаратистів Денис Пушилін пішов у відставку кількома тижнями раніше.

В області неспокійно: Горлівка і Сніжне – в епіцентрі

Серед інших міст Донеччини найбільш неспокійна ситуація зараз у Горлівці та Сніжному, там є великі групи бойовиків. Щоправда, мешканці Сніжного повідомляють, що після обстрілу міста вдень велика група озброєних сепаратистів разом із важкою технікою та артилерією виїхала в бік Донецька.

У Горлівці ж не припиняються обстріли міста з «Градів», під них знову потрапляють житлові масиви, як повідомляють місцеві мешканці, в результаті цього сталось кілька пожеж у житлових будинках. Утім мешканці також повідомили про те, що протягом останньої доби точились бої за селище Пантелеймонівка, що знаходиться на околицях Горлівки. Люди бачили, що там горить блок-пост сепаратистів. Уже вночі очевидці повідомили, що селище Пантелеймонівка зайняте українськими військовими. Це важливо зі стратегічної точки зору, адже таким чином вдалося остаточно розділити горлівських і донецьких бойовиків.

Водночас, вночі у місті Єнакієво горів газопровід. А до цього вдень бойовики ДНР заявили, що збили український винищувач Міг–29 та взяли у полон екіпаж літака. Наразі доля екіпажу невідома.

Донецьку загрожує фінансова криза

Продукти харчування у Донецьку поки що є, щоправда чимало полиць у магазинах таки спустошені, працівники пояснюють це проблемами із доставкою товарів. Через небезпечну ситуацію в регіоні доставки стали нерегулярними. У місті час від часу виникають проблеми із молочною продукцією, постійно спустошені полички із сигаретами. Великі мережі магазинів частково виводять з міста свої супермаркети.

У Донецьку досі існують проблеми із готівкою, адже лише кілька банків продовжують видавати її населенню, причому, переважно лише власним клієнтам. Найпопулярніший тут «Приватбанк» не працює уже кілька місяців. Поки що не зрозуміло, що очікує на людей далі, адже Національний банк України підписав постанову про заборону усім банкам проводити будь-які фінансові операції на територіях, які непідконтрольні українській владі.

Поки що не зрозуміло, яким чином це відіб`ється на мешканцях, чи можна буде користуватись безготівковими розрахунками у захоплених містах Донеччини, адже через брак готівки розрахунки банківськими картами стають справжнім порятунком для мешканців.

Наразі ж близько 20 тисяч донеччан залишаються без світла через обстріли, проте у місті цілодобово працює 24 бригади енергетиків для усунення наслідків боїв.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG