Доступність посилання

ТОП новини

Чи може протистоння Заходу і Росії щодо України призвести до ядерної війни?


Москва – Кілька місяців тому ведучий державного телебачення Росії Дмитро Кисельов заявив про можливість застосування Росією ядерної зброї проти Сполучених Штатів. 16 березня в ефірі своєї програми Кисельов нагадав, що «Росія – єдина країна в світі, яка реально здатна перетворити США в радіоактивний пил». На фоновому екрані у нього за спиною виростала хмара від ядерного вибуху.


Тоді слова Кисельова були сприйняті, як пусте брязкання словесною зброєю. Зараз, після того, як Захід запровадив санкції проти Москви в прагненні показати їй, що її поведінка щодо України неприпустима і буде їй дорого коштувати, деякі аналітики всерйоз розглядають можливість військового зіткнення між США і Росією і, як наслідок, застосування в цьому зіткненні ядерної зброї. При цьому мова не обов'язково йде про використання міжконтинентальних балістичних ракет – у обох країн є і тактичні ядерні боєприпаси.


Лорін Томпсон: чотири причини можливого застосування ядерної зброї


Експерт з питань безпеки Лексінґтонского інституту Лорін Томпсон у статті, опублікованій журналом Forbes 24 квітня цього року, передбачає, що до застосування саме тактичної ядерної зброї в разі виникнення військового конфлікту між США і Росією можуть призвести чотири основні причини: погана інтерпретація розвідданих; невірне тлумачення сигналів, які надсилаються сторонами одна одній; збій по лінії віддачі наказів в збройних силах; і, нарешті, в ході вже виниклого збройного зіткнення - боязнь остаточної поразки.


Лорін Томпсон пише: «Одним з аспектів військового балансу в регіоні, які заслуговують згадки, є наявність так званої нестратегічної ядерної зброї з обох сторін. Названі одного разу тактичними ядерними боєприпасами, ці ракети, бомби та інші пристрої були зроблені за часів «холодної війни», щоб компенсувати будь-яку нестачу звичайної вогневої мощі під час конфлікту.


На думку Еймі Вулф з Дослідницької служби Конгресу, Сполучені Штати мають близько 200 одиниць такої зброї в Європі, деякі з яких доступні для використання союзниками США в можливій війні. Вульф каже, що Росія має близько двох тисяч нестратегічних ядерних боєголовок у своєму чинному арсеналі « і Україна в межах досяжності для багатьох з них».


Експерт також дає зрозуміти, що від переходу «червоної межі» у використанні нестратегічної ядерної зброї до запуску міжконтинентальних ракет буде вже зовсім недалеко.


Олексій Арбатов: російський ядерний арсенал знаходиться в готовності


Член наукової ради Московського Центру Карнеґі, експерт в питаннях нерозповсюдження ядерної зброї Олексій Арбатов в інтерв'ю Російській службі «Голосу Америки» заявив, що всі компоненти російських ядерних сил знаходяться в робочому стані: «Нинішній стан російських ядерних сил, перш за все, стратегічних сил, а також ядерних засобів оперативно-тактичного призначення, достатньо задовільний».


«Системи застарівають і виводяться з бойового складу в масовому порядку, особливо це стосується стратегічних озброєнь. Загальна кількість зменшується, тому що йде більше, ніж приходить, але пропорція нових систем зростає. До 2020 року, за планом, 80 відсотків стратегічних сил повинні складатися з нових систем, яким менше 15 років термін служби», – говорить Олексій Арбатов.


За словами експерта, навіть у часи Бориса Єльцина фінансування підрозділів, що відповідають за боєготовність ядерної зброї, було достатнім: «Це війська 12-го Головного управління Міністерства оборони Росії, яке відповідає за безпеку та обслуговування ядерних боєприпасів. На них виділялося майже 100 відсотків необхідних асигнувань, при тому, що інша армія, звичайно, жила впроголодь».


Арбатов також нагадав про особливу роль Сполучених Штатів у підтриманні безпеки російських ядерних озброєнь: «Величезна допомога надходила до Росії в рамках програми Нанна-Луґара і допомогла цю безпеку забезпечити, не допустити жодного серйозного інциденту в зверненні з багатьма тисячами ядерних боєприпасів, з якими треба було щось робити, не кажучи вже про більш ніж сотні атомних підводних човнів». «Я думаю, що Росія недостатньо подякувала цим відповідальним політичних діячів і тій програмі, яка здійснювалася», – вважає академік.


Зараз, як зазначає Олексій Арбатов, російське посібник витрачає кошти на ядерні озброєння активно і навіть марнотратно «Росія занадто багато зараз одночасно розробляє, випробовує і розгортає системи стратегічної зброї на землі й у морі, а в перспективі і в повітрі після 2020 року. Це підірвало свого часу навіть Радянський Союз, а Росії це тим більше не по кишені».


Експерт Московського центру Карнеґі впевнений, що США і Росія, навіть при максимальному посиленні жорсткості економічних санкцій Заходу щодо Москви, не підуть на застосування ядерної зброї: «Те, що російський ядерний потенціал стримує економічні санкції – повна дурниця! Неосвічені люди, нахапалися якихось дурниць, вибудовують з цих дурниць якісь неймовірні схеми. У відповідь на санкції що, Росія ядерний удар завдасть, чи що ?! Нісенітниця собача!»


Олександр Коновалов: нераціональна поведінка Путіна можлива


Президент Інституту стратегічних оцінок Олександр Коновалов в інтерв'ю Російській службі «Голосу Америки» говорить, що російський лідер сам себе загнав у ситуацію, яку може спровокувати його нераціональну поведінку: «Путін перебуває в становищі, в якому я виходу не бачу. Тому що вся його електоральна унікальність може лопнути, як мильна бульбашка, в дуже короткі терміни. У цій ситуації чи можлива нерозумна поведінка? На мій погляд, можлива».


На думку експерта, російський президент, який живе в ізольованому світі владних коридорів, може не до кінця віддавати собі звіт в тому, до яких реальних наслідків для Росії приводять вже початі ним кроки щодо України і Заходу: «Він як і раніше возить з собою, куди б він не їхав з візитом, всю їжу в контейнерах. Він, по-моєму, все ще вірить у свою винятковість».


Експерт нагадує, що, у випадку зі стратегічною ядерною зброєю, ключі від так званих «ядерних валізок» – мобільних пультів управління ядерним арсеналом РФ – знаходяться відразу біля трьох дійових осіб: ««Ядерні чемоданчики» у нас знаходяться в досить дивному поєднанні – у президента, міністра оборони і у начальника Генштабу. Хоча ні міністр оборони, ні начальник штабу за чинної зараз Військової доктрини не мають права приймати рішення про застосування ядерної зброї. Причому, ніхто точно не знає – чи треба суміщення всіх трьох кодів, які є у президента, начальника Генштабу і у міністра оборони, або кожен з них окремо може розблокувати застосування ракетних військ стратегічного призначення».


І все ж, за словами Олександра Коновалова, застосування стратегічних ядерних сил практично неймовірно, чого не можна сказати про можливе використання тактичної ядерної зброї. При найгіршому сценарію, каже експерт, «можна очікувати дій, скажімо, «патріотично» налаштованих офіцерів ГРУ, які, всупереч наказам президента, продовжать операції на південному сході України або розширять їх».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG