Доступність посилання

ТОП новини

З кожної гривні за «благодійну» смс знімають 45% податку – активістка


Київ – Зменшити податки із благодійних пожертв і врегулювати діяльність волонтерів, яка нині відбувається «у тіні», закликали Верховну Раду активісти громадських ініціатив та представники фондів. Водночас у профільному парламентському комітеті побоюються, що звільнення від оподаткування перетворить благодійність на офшор, тому досі жодна з запропонованих ініціатив не була підтримана.

Із кожної гривні, яку жертвують українці на благодійність за допомогою смс, 45% забирають у бюджет, тобто це ті гроші, які люди недоотримують, говорить Анна Гулевська-Черниш, директор Українського форуму благодійників. Також, за словами активістки, фактично «поза законом» залишаються банківські картки волонтерів, куди також можна переказати кошти на ті чи інші потреби.

На думку Гулевської-Черниш, потрібно вносити зміни до існуючого законодавства, зокрема, збільшити мінімум благодійної допомоги , що не оподатковується, та розширити перелік «цільової допомоги». Але водночас треба збільшувати і громадський контроль за використанням таких пожертв, додає вона.

Це повинна бути публічна звітність фондів, публічна звітність тих волонтерів, які починають збирати кошти
Анна Гулевська-Черниш

«В першу чергу, це повинна бути публічна звітність фондів, публічна звітність тих волонтерів, які починають збирати кошти. Якщо звіту нема – все, тоді це відповідальність суспільства припинити», – вважає активістка.

Бувають, однак, випадки, коли чітка звітність неможлива, зауважує Олена Масоріна, активістка «Волонтерської сотні», що координує допомогу воякам у зоні АТО.

«Три дні тому я переправляла допомогу для однієї обстріляної частини 25-ї бригади, і той волонтер, що віз цю допомогу (це 157 кілограмів різних важливих речей, в тому числі – штучної шкіри, шовного матеріалу), просто потрапив у полон, – розповідає вона. – Бувають такі ситуації, коли ми щось передаємо, і ми не можемо поставити це на баланс, бо комбат певного батальйону – не дуже хороша людина, і якщо ми хочемо, щоб цим реально користувались, то ми можемо передати це або конкретним бійцям, або через ротного цього батальйону».

Звільнити від обмежень – не варіант?

За словами члена парламентського комітету з питань податкової і митної політики депутата від «Батьківщини» Сергія Терьохіна, на комітеті два тижні тому розглядали два проекти, запропоновані депутатом від УДАРу Оксаною Продан та позафракційним депутатом Миколою Рудьковським.

У пані Продан можливо подарувати без податків там «Феррарі». Тобто жодних обмежень з приводу того, що дарується, по якій ціні, кому, не було. З приводу пана Рудьковського: той, хто отримує благодійну допомогу, не повинен звітувати
Сергій Терьохін

«І той, і інший проект були достатньо критиковані в комітеті. У пані Продан можливо подарувати без податків там, не знаю, «Феррарі». Тобто жодних обмежень з приводу того, що дарується, по якій ціні, кому, не було. З приводу пана Рудьковського, то там була така цікава штука: той, хто отримує цю благодійну допомогу, не повинен звітувати, навіть якщо вона йде не за цільовим призначенням», – зазначає Терьохін.

Окрім того, вносити зміни до законів і податкового кодексу пропонувала група депутатів, серед яких В’ячеслав Кириленко, Олесь Доній та Юрій Дерев’янко, однак за їхні законопроекти не голосував «УДАР». Пізніше члени фракції заявляли, що запропонують свій варіант, де благодійність не стане «шпариною» для ухиляння від сплати податків.

Благодійні фонди існують у багатьох країнах, а в США, наприклад, навіть діють податкові пільги для тих, хто займається благодійністю, зауважує старший економіст центру CASE-Україна Володимир Дубровський. За його словами, контроль діяльності благодійних фондів може здійснюватися, наприклад, через створення наглядових рад, куди входять люди, до яких є довіра.

  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG