Доступність посилання

ТОП новини

Епосі Путіна залишилось недовго, Україна переможе – Саакашвілі


Мер Львова Андрій Садовий та 3-ій президент Грузії Міхеїл Саакашвілі, Львів, 8 серпня 2014 року
Мер Львова Андрій Садовий та 3-ій президент Грузії Міхеїл Саакашвілі, Львів, 8 серпня 2014 року

Шість років тому, 8 серпня, розпочався воєнний конфлікт між Грузією і Росією у Південній Осетії. Жертв російсько-грузинської війни і українських бійців, загиблих у зоні АТО, вшанував разом із львів’янами колишній президент Грузії Міхеїл Саакашвілі. Він провів паралелі між цими двома збройними конфліктами, а також розповів Радіо Свобода про кримінальні справи, порушені проти нього нинішньою грузинською владою.

У храмі Святих апостолів Петра і Павла львів’яни разом із Міхеїлом Саакашвілі і мером Львова Андрієм Садовим молились за загиблих у російсько-грузинській війні і тих, хто віддав своє життя, захищаючи Україну. За офіційними даними грузинської влади, у 2008 у зоні конфлікту в Грузії загинули 413 громадян, понад дві тисячі були поранені. 20% території Грузії тоді окупувала Росія. А нині майже щодня прощаються з загиблими бійцями в Україні. Згідно з узагальненими офіційними даними, які були оприлюднені ще 25 липня, за період АТО загинули 325 військовослужбовців, понад 1230 – поранених.

Саакашвілі помолився за Україну та Грузію
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:48 0:00

Шість років тому Росія вчинила збройний напад на Грузію за таким же сценарієм як і нині в Україні, зазначив колишній президент Грузії Міхеїл Саакашвілі.

Cаме від України залежить майбутнє Грузії і Європи в цілому

«Ми російську інвазію на собі відчули протягом десятиліть. Гірше війни може бути лише втрата свободи і це українці знають. В Україні буде мир, я в це вірю. І саме від України залежить майбутнє Грузії і Європи в цілому. Успіх України – це успіх Грузії, свобода України – це наша свобода, ваша перемога – це наше майбутнє», – наголосив колишній президент.

Міхеїл Саакашвілі приїхав у Львів з Польщі, де він зустрічався з польськими урядовцями і політиками, щоб обговорити ситуацію в Україні. Колишній грузинський президент розповів, що їздить світом, щоб говорити правду про Україну, і вважає це своїм вкладом у справу перемоги над Росією.

Путін не може виграти в умовах нинішній санкцій і воєнних провалів, він бореться за своє виживання

«Україна рятує європейську цивілізацію від варвара 21-го століття. Путін не може виграти в умовах нинішній санкцій і воєнних провалів – звільнення Слов’янська, інших міст, невдовзі будуть вільні Донецьк і Луганськ. Ніколи Росія не терпіла таких воєнних провалів, це ланцюгова реакція і вже звільнена територія їм не повернеться. Звісно, що від Путіна нічого доброго чекати не слід, бо він бореться за своє виживання», – зауважив Міхеїл Саакашвілі Радіо Свобода.

«Санкція на арешт – подарунок Путіну»

Нині Саакашвілі перебуває в непростій ситуації. 5 серпня Генпрокуратура Грузії заявила, що звинувачує його в організації нападу на своїх політичних опонентів в 2005 році, а раніше його звинуватили у зловживанні службовим становищем. За інформацією прес-служби прокуратури, справа порушена через перевищення повноважень, придушення антиурядових протестів у Тбілісі в листопаді 2007 року, а також «захоплення телеканалу «Імеді». Тиждень тому Тбіліський міський суд ухвалив рішення про заочний арешт екс-президента.

За словами Міхеїла Саакашвілі, він був попереджений про те, що з нагоди річниці збройного нападу Росії на Грузію грузинська влада видасть санкцію на його арешт і таким чином захоче реалізувати мрію російського президента – посадити Саакашвілі, каже колишній президент Грузії.

Путін витратив на вибори в Грузії у 2012-му 2 мільярди доларів

«Це вони зробили подарунок Путіну, який витратив на вибори в Грузії у 2012-му, на маленьку Грузію, 2 мільярди доларів, і виписали санкцію на мій арешт, – наголосив Міхеїл Саакашвілі. – Для Євросоюзу оголошені проти мене санкції нічого не значать, така ж позиція у США, що це політичне переслідування, чим воно і є. У результаті в мене була низка поїздок, де мене приймали лідери європейських країн, щоб ще раз продемонструвати солідарність із Грузією».

Тому, як зазначає Саакашвілі, він не має наміру складати руки, далі їздитиме світом і Україною, щоб разом із грузинським народом солідаризуватись з українцями.

Грузинський народ солідарний з українцями і багато грузин тут воюють. Епоха Путіна не триватиме довго

«Грузією сьогодні керує проросійський олігарх, такі вже були у Східній Європі і російські інтереси домінували серед олігархів в Україні. Він каже, що Грузія йде в ЄС, але готовий садити за політичними мотивами. Грузинська влада не висловила відкритої підтримки Україні, бо цього не дозволяє Росія. Але грузинський народ солідарний з українцями і багато грузин тут воюють. Епоха Путіна не триватиме довго і Росія стане нормальною країною. Те, що робить Україна – українці перемагають, це чудо світового масштабу», – наголошує Саакашвілі.

Міхеїл Саакашвілі відвідав Львів на запрошення мера Львова Андрія Садового. Він прочитав лекцію для студентів і громадських активістів на тему «Реформи. Досвід Грузії». І впевнений, що Україна здатна провести такі ж реформи. А Львів може стати пілотним містом для запровадження реформ. Наразі розпочали з міліції, як і в Грузії свого часу.

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG