Доступність посилання

ТОП новини

Авіація США завдала точкових ударів по позиціях бойовиків в Іраку


Курдські солдати на варті, Ербіль, 4 серпня 2014 року
Курдські солдати на варті, Ербіль, 4 серпня 2014 року

Міністерство оборони США повідомило у п’ятницю, що бомби з лазерним наведенням були скинуті на частину артилерійських знарядь і вантажівку, яка займалася їх транспортуванням. Представник Пентагону Джон Кірбі зазначив, що артилерію застосовували екстремісти проти курдських формувань, що захищали місто Ербіль.

Два літаки піднялися в повітря з авіаносця «Джордж Буш» в Перській затоці. Скільки бойовиків могли загинути при ударах, поки що не ясно, зазначив прес-секретар Пентагону Джон Кірбі.

Раніше президент США Барак Обама повідомив, що він санкціонував повітряні точкові удари по ісламістських бойовиках в Іраку для захисту американського персоналу в курдському місті Ербілі і запустив операцію з надання гуманітарної допомоги, щоб запобігти геноциду представників іракської релігійної меншини, які були змушені покинути свої будинки.

Барак Обама
Барак Обама

У своєму виступі, що транслювався по телебаченню в прямому ефірі, Обама заявив про початок операції з надання допомоги іракцям, які були змушені втікати в гори, ховаючись від наступу угруповання «Ісламська держава» Іраку, яке протягом останніх кількох тижнів стрімко просувається на півночі країни.

Коли у нас є можливість допомогти уникнути різанини, Сполучені Штати не можуть закривати на це очі
Барак Обама

«Коли ми стикаємося з такою ситуацією, коли безневинним людям загрожує насильство страхітливого масштабу, коли у нас є мандат на надання допомоги – в даному випадку це прохання іракського уряду, – і коли у нас є унікальна можливість допомогти уникнути різанини, я гадаю, що Сполучені Штати Америки не можуть закривати на це очі. Ми можемо діяти обережно і відповідально, щоб уникнути потенційного акту геноциду», – додав президент Обама.

Обама санкціонував повітряні точкові удари в Іраку
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:32 0:00


Міністерство оборони США повідомило раніше, що військові скинули 72 упаковки з продовольством і водою іракцям, що ховаються від бойовиків.

Сунітські бойовики «Ісламської держави» – угруповання, яке є відгалуженням «Аль-Каїди», перебувають неподалік від Ербіля. На минулих вихідних вони завдали поразки курдським силам, в результаті чого десятки тисяч людей з давньої громади єзидів були змушені тікати з міста Синджар у сусідні гори.

Будь-які операції США будуть носити обмежений характер – Обама

За словами Барака Обами, будь-які операції США будуть мати обмежений характер. Президент пообіцяв, що не дозволить втягнути США в чергову війну в Іраку.

«Незважаючи на те, що ми підтримуємо іракців в їхній боротьбі з цими терористами, американські бойові підрозділи не повернуться до Іраку для битв, – сказав він. – Єдиним довгостроковим рішенням є примирення між іракськими громадами і зміцнення іракських сил безпеки».

Підтримку діям США висловила Велика Британія. Міністр оборони Майкл Фаллон повідомив журналістам у Лондоні: «Ми вітаємо те, що американці зараз роблять, зокрема, надають гуманітарну допомогу та стараються запобігти подальшому стражданню. Наша увага зосереджена на сприянні цій гуманітарній місії і на використанні наших військових, щоб підтримати американців у плані дозаправлення пальним та супроводом місії, також ми зі свого боку додаємо їм харчі».

  • Зображення 16x9

    Людмила Ваннек

    Людмила Ваннек На радіо Свобода від 1993 року, в українській редакції – від 1995 року. Закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого, працювала на сцені українських та німецьких театрів та на телебаченні. Переможниця міжнародного конкурсу поп-музики в Сараєво. Редакторка і ведуча програм «Світ у новинах», «Міжнародний щоденник», «Виклик», «Свобода сьогодні». Авторка і ведуча програми «Свобода за тиждень», яка виходила кілька років на «Радіо НВ». Авторка програми «Подкаст Свобода за тиждень із Людмилою Ваннек», яка виходить щосуботи. Цікавлюся соціальними темами та мистецтвом. Багато перекладаю з білоруської, англійської, німецької, сербської та болгарської.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG