Доступність посилання

ТОП новини

Україна закликає світ допомогти звільнити українських «політв’язнів» у Росії – МЗС


Росія розгорнула наступ на права і свободи громадян України, порушуючи норми і принципи міжнародного права. Про це йдеться у заяві Міністерства закордонних справ України.

«Уже понад місяць у слідчому ізоляторі міста Вороніж (Російська Федерація) без жодних правових підстав утримується викрадена у Луганській області та незаконно переміщена російськими спецслужбами на територію Росії військовослужбовець Збройних сил України Надія Савченко. Відомий український кінорежисер Олег Сенцов, а також громадяни України Геннадій Афанасьєв, Олексій Чірній, Олександр Кольченко були викрадені у травні в Автономній Республіці Крим і досі утримуються на території Росії під надуманими приводами. Учора і сьогодні російські спецслужби у незаконний спосіб затримали загалом шістьох українських військовослужбовців, яким намагаються сфабрикувати звинувачення у нібито «обстрілах території Росії» та «застосуванні заборонених методів війни», – зазначають в українському зовнішньополітичному відомстві.

У Міністерстві закордонних справ називають українців, затриманих у Росії політичними в’язнями.

«У світлі зусиль російської влади сфальсифікувати справи проти наших співвітчизників, МЗС України вважає їхнє викрадення та незаконне утримування в РФ політично вмотивованим і має всі юридично-правові підстави кваліфікувати Надію Савченко, Олега Сенцова та інших громадян України як політичних в’язнів», – йдеться у заяві.

Українське МЗС закликає міжнародну спільноту вплинути на Росію задля звільнення українських громадян.

Сьогодні суд російського міста Красний Сулін Ростовської області санкціонував арешт п’ятьох офіцерів української армії, затриманих у Росії за підозрою у застосуванні заборонених методів ведення війни проти жителів Луганської і Донецької областей України. Як повідомляють інформаційні агенції, їх заарештували на два місяці.

У середині червня Савченко захопили бойовики на Луганщині. Пізніше з’ясувалося, що вона перебуває під вартою в Росії. Там її звинуватили у причетності до загибелі під Луганськом російських тележурналістів, які, нелегально прибувши на територію України, у складі групи бойовиків висвітлювали їхні напади на українських військових.

Російські слідчі стверджують, що Савченко затримали після того, як вона сама в’їхала до Росії «без документів під виглядом біженки». Українська влада заявляє, що Савченко викрали бойовики на Донбасі і потім передали російській владі. В Україні порушили кримінальну справу про викрадення Савченко.

Олег Сенцов був затриманий у Криму співробітниками ФСБ Росії 11 травня. Відтоді він перебуває під вартою. Його звинувачують у підготовці терактів в Сімферополі, Ялті й Севастополі з метою дестабілізації політичної ситуації на півострові. Сенцову загрожує до 20 років позбавлення волі. Адвокат Сенцова заявляв, що в кримському СІЗО його катували. Режисер провину не визнає. Крім нього, у цій справі арештовані ще три людини.

XS
SM
MD
LG