Доступність посилання

ТОП новини

Захист льотчиці Савченко має свідчення її невинуватості – адвокат


Сторона захисту української військової льотчиці Надії Савченко, яку утримують у Росії, має свідчення її непричетності до загибелі російських журналістів. Про це на своїй сторінці у Twitter повідомив адвокат Савченко Марк Фейгін.

«Найближчим часом ми оприлюднимо частину доказів у справі Надії Савченко, які ми отримали у Києві. У сторони захисту на руках свідчення свідків бою у районі «Металіста» і відеосвідчення непричетності Савченко до загибелі журналістів», – зазначає адвокат Савченко.

Марк Фейгін висловив сподівання, що російська сторона звільнить Надію Савченко, як це сталося з іншими українськими військовими.

«Російському керівництву потрібно проявити розсудливість і передати Савченко Україні. Закликаю слідство і тих, хто за ним стоїть, уникнути сорому. Ми розраховуємо, як сторона захисту Савченко, що вона буде звільнена також, як і п'ять офіцерів 72-ї бригади. Закликаємо Слідчий комітет припинити кримінальну справу», – наголошує Фейгін.

Дві бригади Збройних сил України (72-га та 79-а) перебували в оточенні і упродовж майже трьох тижнів були об’єктами обстрілу як із боку бойовиків із території України, так і з території Російської Федерації. Близько півтисячі українських військовослужбовців (зокрема й бійці 72-ї бригади) у період із 1 до 4 серпня були змушені перетнути кордон Росії за допомогою місії спостерігачів ОБСЄ, після чого звернулися до української сторони з проханням повернути їх в Україну.

Більшості з них вдалося повернутися в Україну. Водночас 5 офіцерів 72-ї бригади залишили на території Росії, бо російська влада запідозрила їх у застосуванні заборонених методів ведення війни (ці обвинувачення спростовували у Міноборони України). У ніч з суботи на неділю українських військових відпустили.

У середині червня Савченко захопили бойовики на Луганщині. Пізніше з’ясувалося, що вона перебуває під вартою в Росії. Там її звинуватили у причетності до загибелі під Луганськом російських тележурналістів, які, нелегально прибувши на територію України, у складі групи бойовиків висвітлювали їхні напади на українських військових.

Російські слідчі стверджують, що Савченко затримали після того, як вона сама в’їхала до Росії «без документів під виглядом біженки». Українська влада заявляє, що Савченко викрали бойовики на Донбасі і потім передали російській владі. В Україні порушили кримінальну справу про викрадення Савченко.

XS
SM
MD
LG