Доступність посилання

ТОП новини

Донецьк обстрілюють з артилерії


Зенітно-ракетний комплекс «Град»
Зенітно-ракетний комплекс «Град»

Донецьк – Артилерійські обстріли Донецька тривають майже безперервно, через це у місті знову проблеми з електропостачанням – мінімум 10 тисяч мешканців залишились без електроенергії в реультаті влучань снарядів у підстанції. Учора у Донецьк прийшло технічне підкріплення для бойовиків, а українські військові й далі проводять бої за кожне місто Донеччини.

У Донецьку є певні зміни в обстрілах. Тепер, крім установок «Град», ще дуже чутні одиночні запуски, очевидно, з гаубиць. Пік обстрілів припав на вчорашній ранок, тоді Донецьк почали обстрілювати десь о 4 годині і це тривало аж до обіду, а сьогодні вночі це все продовжилось.

Вчорашній обстріл стався якраз після того, як з боку Макіївки була помічена велика колона бронетехніки сепаратистів. Потім техніка, серед якої, за словами очевидців, були і самоходні установки «Гвоздика», оснащені гаубицями, увійшли у Донецьк, тож говорити про те, що ситуауція тут поліпшилась – передчасно.

Донецьк обстрілюють і цього ранку

Минулої ночі практично всі райони міста потерпали від обстрілів, особливо неспокійно було знову в південній частині Донецька, поблизу залізничного вокзалу та у центрі міста. В результаті бойових дій більш як 12 тисяч мешканців Донецька залишаються без електропостачання, про це повідомляють у компанії ДТЕК, яка займається відновленням електромереж міста. Інформації про жертв у результаті сьогоднішніх обстрілів наразі немає.

Сьогоднішні бойові дії почалися близько 5 години ранку і вже приблизно за пів години потужні вибухи пролунали в центрі міста та в районі вокзалу. Повідомляється про високу щільність вогню. Постріли слідують один за одним з інтервалом в 2 хвилини, тож ситуація у місті в цілому залишаться вкрай напруженою.

Також на Донеччині тривають бойові дії і в інших населених пунктах. В неділю відбувались активні бої за Іловайськ, це містечко має великий залізничний вузол. У боях брали участь бійці батальйонів «Донбас» і «Азов». В результаті цього, за повідомленнями бійців «Донбасу», батальйон зазнав втрат – четверо бійців загинуло, ще семеро – поранені. Наразі остаточний результат операції невідомий, зрозуміло лише, що сили АТО увійшли в місто. Бійці повідомляють, що ціллю операції був штурм міста.

Полювання на патріотів

Водночас бойовики у Донецьку активізували свій тиск цілеспрямовано проти громадських діячів, проукраїнських активістів та членів їх родин. За останні дні відбулось кілька візитів озброєних бойовиків за місцем проживання таких людей. Наразі волонтерами через це розшукується близько двох десятків людей, які зникли в останні дні.

Візити бойовиків носять цілеспрямований характер, з власних джерел Радіо Свобода відомо, що озброєні сепаратисти діють за списками патріотів, складеними ще взимку, коли через соціальні мережі активно поширювались приватні дані активістів. За нашими даними, робота щодо вистежування українських патріотів у Донецьку не припинялась, зараз існує кілька подібних списків, до яких потрапляють активісти, громадські діячі, журналісти та навіть ті, хто активно висловлював проукраїнську позицію через соціальні мережі. Наразі деталі щодо пошуку людей журналістів просять не називати з міркувань безпеки.

Готовність до миру?

Новий так званий прем`єр-міністр «ДНР», яку Україна визнала терористичною організацією, Олександр Захарченко, через прес-центр «ДНР» 9 серпня оприлюднив заяву, у якій закликав сили АТО припинити вогонь, щоб не допустити гуманітарної та екологічної катастров на Донеччині. Щоправда, конструктивних пропозицій в оригінальному тексті немає: ні про умови, ані про терміни складання зброї там не йдеться, тож, очевидно, висновки про готовніть бойовиків до миру – передчасні.

Тим більше, уже вчора бойовики опублікували заяву протилежного змісту, де заявили, що одностороннє припинення вогню з їхнього боку неможливе. Водночас, сьогодні вдень має статись засідання так званої ради міністрів «ДНР», і можливо, якісь конкретні рішення будуть схвалені там.

Обстріли в Донецьку посилюються
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:27 0:00

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG