Доступність посилання

ТОП новини

Навіщо фарбують мости у синьо-жовтий колір?


Банки з синьою та жовтою фарбою, пензлики і коробка з написом «Допоможіть армії». Це київські активісти розфарбовують паркани в кольори національного прапору. Радіо Свобода дізнавалось, чи можна у такий спосіб підняти бойовий дух українців.

Паркани, розфарбовані в кольори національного прапору – це не просто спосіб оновити дизайн міста. Ініціаторка таких патріотичних акцій, Ірина Земляна, розповідає: в процесі роботи активістам вдається зібрати гроші на потреби українських військових. Зокрема, спостерігаючи, як ініціативна молодь фарбує Русанівський міст, перехожі за день поклали до спеціальної коробки дві тисячі гривень пожертв. Ірина Земляна зауважує: абсолютно всі гроші витрачають на українську армію, а от фарбу активісти купують за власний кошт. За словами жінки, темою війни зараз переймаються всі, тож жертвують гроші охоче.

«Інколи дуже вражають такі історії, коли люди достатньо літнього віку приходять із паличкою і дають 100 гривень. І видно, що для них це дійсно значна сума»

На думку ініціаторки акції, від фарбування мостів та парканів є багато користі. По-перше, кияни в такий спосіб дбають про благоустрій міста. По-друге, зауважує жінка, це створює патріотичний настрій у перехожих.

Соціальний психолог Віктор Пушкар кілька років тому досліджував вплив подібних проектів на сприйняття людей. За його словами, фарбування будь-чого в синьо-жовті кольори сприймається українцями як територіальна мітка. Мовляв, якщо все навколо синьо-жовте, то «ворог не пройде». На думку експерта, люди охочіше демонструють патріотизм у символіці, коли відчувають загрозу з боку Росії.

Такий трохи демонстративний патріотизм кращий, ніж, якби люди взагалі боялись висловитись у цьому напрямку
Віктор Пушкар

«Звичайно, це не є правдивим безпековим заходом, в тому є щось наївне. Але такий трохи демонстративний патріотизм кращий, ніж, якби люди взагалі боялись висловитись у цьому напрямку», – додає експерт.

Кого можуть дратувати синьо-жовті паркани?

Психолог Наталя Глухенька пояснює: люди по-різному сприйматимуть синьо-жовті паркани, залежно від їхнього ставлення до України як держави. На її думку, якщо людина налаштована боротися, відстоювати свої права та інтереси держави – такий демонстративний патріотизм лише додаватиме наснаги. Натомість, додає Глухенька, людей, які стомлені і роздратовані війною, це може дратувати.

«Вони можуть відпускати різні коментарі, наприклад, я особисто чула: «О, знову стоять, знову гроші збирають. Куди вони їх витрачають?» –згадує експерт.

Радіо Свобода спробувало з’ясувати, як ставляться комунальні служби Києва до подібних патріотичних мостів та парканів. Проте ані Департамент міського благоустрою, ані «Київдорсервіс» не взялись коментувати, як вони оцінюють таку ініціативу киян.

Серед останніх проектів активістів – пофарбований Русанівський міст та паркан біля так званого Мосту закоханих у Маріїнському парку. За словами Ірини Земляної, в Києві ще є багато місць, які можна зробити синьо-жовтими.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG