Доступність посилання

ТОП новини

ЄС готовий виділити Україні 2,5 мільйони євро на гуманітарну допомогу – Баррозу


Жозе Мануель Баррозу
Жозе Мануель Баррозу

Європейський союз готовий виділити 2,5 мільйона євро на гуманітарну допомогу для України, повідомив президент Європейської комісії Жозе Мануель Баррозу під час телефонної розмови з президентом України Петром Порошенком, повідомляє прес-служба глави держави.

«Баррозу підтримав ініціативу президента України щодо гуманітарної місії і чіткої позиції України, що вона має бути здійснена відповідно з міжнародним правом. Він також повідомив, що Європейський союз готовий виділити 2,5 мільйони євро на гуманітарну допомогу для України. Він закликав до створення спеціального координаційного механізму для надання гуманітарної допомоги та переміщення переселенців», – наголошується в повідомленні.

Під час розмови Порошенко висловив побажання внести до порядку денного чергового засідання Європейської Ради 30 серпня питання про ситуацію в Україні.

Він також заявив про готовність до багатостороннього міжнародного обговорення врегулювання ситуації на Донбасі в нормандському або женевському форматі.

Глава держави запевнив президента Єврокомісії у відданості намірам втілити мирний план на засадах: двостороннього припинення вогню за моніторингу і верифікації ОБСЄ, звільнення заручників, контроль за українсько-російським кордоном для припинення надходження бойовиків та озброєння і політичний діалог без жодних додаткових умов, йдеться в повідомленні.

10 серпня в прес-службі президента України повідомили, що Петро Порошенко запросив представників Міжнародного комітету Червоного Хреста для координації питань щодо організації доставки гуманітарної допомоги на схід України.

За день до цього Порошенко висловив готовність України прийняти гуманітарну допомогу для Луганська, але «якщо ця місія буде міжнародною, без жодного військового супроводу, що надійде виключно через пункти пропуску на кордоні, які контролюються українськими прикордонниками, та в супроводі українських військових для забезпечення безпеки місії».

Перед цим в адміністрації президента повідомляли, що вдалося зірвати «дуже серйозну провокацію» зі введенням до України «миротворців» із Росії.

Генеральний секретар НАТО Андерс Фоґ Расмуссен сьогодні заявиви про «високу ймовірність» вторгнення Росії на схід України «під виглядом гуманітарної операції».

XS
SM
MD
LG