Доступність посилання

ТОП новини

Луганська катастрофа. Містом ширяться чутки


Пошкоджений снарядом дах однієї зі шкіл Луганська, липень 2014 року
Пошкоджений снарядом дах однієї зі шкіл Луганська, липень 2014 року

Любов Чижова

Луганськ уже понад тиждень залишається без електроенергії, водопостачання, без мобільного та стаціонарного зв’язку. Виїхати з міста практично неможливо. Коридор для доставки гуманітарної допомоги до Луганська намагаються контролювати сепаратисти. Про це Радіо Свобода повідомив луганський журналіст Андрій Діхтяренко.

– Люди намагаються виїхати з міста, проте, на жаль, це стає зробити все складніше. У місті неможливо купити бензин. Ситуація вкрай тяжка. Вже, по суті, місяць місто перебуває в стані гуманітарної катастрофи. Немає світла, немає води. Люди готують їжу на вогнищах. У магазинах закінчуються продукти. Місто потопає в смітті, оскільки ні каналізація, ні комунальні служби, що займаються вивозом сміття, не працюють.

Постійно здійснюються артобстріли. Стріляють як бойовики зсередини міста, так і українські війська відповідають вогнем по позиціях сепаратистів. Декілька днів тому була обстріляна територія луганського заводу імені Жовтневої революції, а також холдингу «Луганськтепловоз», де була розміщена основна база терористів, звідки вони вели масивний обстріл і міста, і українських позицій.

Правдами і неправдами волонтери вивозять людей із Луганська, Стаханова, Первомайська до селища Щастя, а звідти далі на територію України. Також великі черги утворилися на кордоні в Ізвариному, звідки до Росії виїжджає велика кількість біженців.

Мер міста Луганська був затриманий бійцями батальйону «Айдар» при здійсненні спроби виїхати за межі міста через Щастя, його заступник наче б то залишається в Луганську і продовжує якось контролювати ситуацію.

Але місто, по суті, не контрольоване. Там повний хаос. Гинуть мирні громадяни внаслідок обстрілів. Дуже багато поранених від уламків, контужених, убитих.

– Чи працює гуманітарний коридор для доставки продуктів харчування та медикаментів у Луганськ, що перебуває в облозі?

– Я сам допомагав волонтерам доставляти ліки. Дуже важко потрапляти на територію Луганська. Але зі Щастя в Луганськ через якусь взаємну домовленість і з бойовиками, і з військовими щоранку декілька машин можуть в’їжджати, в тому числі і з гуманітарною допомогою. Проте в сам Луганськ, оскільки територія контролюється терористами «ЛНР», зазвичай, більша частина гуманітарної допомоги або зброї під виглядом гуманітарної допомоги потрапляє з території Росії.

Були випадки, коли бойовики обікрали супермаркет «Метро» в Луганську, роздавали награбовані продукти під виглядом гуманітарної допомоги, що за легендою була привезена з території Росії.

У пропагандистських цілях використовується вся ця гуманітарна ситуація. Вже багато хто розуміє, що люди, які цим займаються, налаштовані досить цинічно, вони виконують будь-які накази, у тому числі антилюдяні.

– Є інформація про те, що лідери сепаратистів покидають Луганськ. Що про це відомо?

– Насправді чутки досить суперечливі. Є інша інформація, яку нещодавно отримали від інших наших джерел у Луганську, про те, що під час роздачі цієї гуманітарної допомоги, люди, ясна річ, ставили запитання, коли весь цей жах закінчиться. Бойовики активно поширювали чутки про те, що вже 17 серпня начебто почнеться повномасштабне вторгнення російських військ.

– Є повідомлення, що сепаратисти забороняють мешканцям Луганська телефонувати навіть родичам.

– У більшій частині міста повна відсутність зв’язку. Це спричинює додаткові муки людям, що перебувають там, та їхнім родичам, що змогли покинути територію окупованого міста. Місто Луганськ, як і весь схід України, здебільшого користувався покриттям мобільного оператора «МТС Україна».

Не знаю, з яких причин, тут різні домисли та гіпотези, у місті не працює зв’язок МТС, але в деяких місцях ловить мобільний зв’язок «Київстар». У зв’язку з цим люди збираються на сході міста, де мобільні телефони ще можуть упіймати стільникову мережу. Саме там були інциденти, коли приїжджали бойовики напідпитку і розганяли людей.

Не можу судити про достовірність цього, але начебто людей забирали в момент, коли вони намагались додзвонитися своїм родичам, на підставі того, що вони передають інформацію «розвідницького призначення». У місті є випадки, коли контракти мобільного оператора «Київстар», мережу якого ще можна зловити в Луганську, продавали по спекулятивних цінах. Одним із видів гуманітарної допомоги наразі є доставка цих мобільних пакетів.

– За два тижні діти мають піти до школи. Як Ви вважаєте, це станеться в Луганську?

–Здається, про це ніхто не думає. По-перше, все ж більша частина дітей, на щастя, покинула місто. Насамперед були евакуйовані жінки та діти. По-друге, десятки шкіл просто зруйновані внаслідок обстрілів. Що прикро, до цього в Луганську впроваджувалась масштабні програма з реконструкції старих шкіл. Велика частина таких шкіл упродовж 2012-2013 років були відбудовані наново. Наразі всі вони лежать у руїнах. На жаль, 1 вересня навчальний рік для Луганська не почнеться. Більше того, якщо говорити про виші, то вступ на території Луганської та Донецької областей відкладений на жовтень. То що ж говорити про початок навчального року в школах! Я не впевнений, що навіть якщо місто визволять, тут буде безпечно й облаштовано, щоб діти змогли в ньому вчитися.

(Передрук із сайту Російської редакції Радіо Свобода. Переклад Юлії Геращенко)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG