Доступність посилання

ТОП новини

Гуманітарний вантаж із Росії перевантажать на українському кордоні – Чалий


Гуманітарний вантаж із Росії перевантажать на українському кордоні – Чалий
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:40 0:00

Гуманітарний вантаж, який Росія хоче передати мешканцям Луганська, на кордоні з Україною буде перевірений і перевантажений, при цьому жодний військовий супровід вантажу не передбачений. Про це заявив заступник голови адміністрації президента України Валерій Чалий.

Перевантаження і сертифікація вантажу буде здійснена фахівцями Міжнародного Комітету Червоного Хреста, зазначив Чалий.

«Ми не маємо поки що уяви, що це за вантажі. Очікується відповідна нота (від Росії) до представництв Червоного Хреста у Росії й Україні. Ми зараз не розглядаємо будь-якого руху російських колон по українській території. Ця доставка має пройти за звичайними процедурами доставки на кордон у транзитній зоні, митне оформлення. Червоний Хрест відповідальний за розмитнення, він повністю і координує, і доставляє цю гуманітарну допомогу. На сьогодні їхня позиція така: ці вантажі будуть перевантажені на ті транспортні засоби, які Червоний Хрест орендує, буде залучати», – повідомив Чалий.

Україна не допустить будь-якого супроводження з боку Міністерства з надзвичайних ситуацій Росії, чи то військового супроводу, наголосив Чалий. Водночас, за його словами, українська сторона бере на себе відповідальність за безпеку доставки гуманітарної допомоги. Хоча це буде складно, адже гуманітарний вантаж має проходити по території, яку контролюють угруповання «ДНР» і «ЛНР», визнав представник президентської адміністрації.

Чалий вважає, що спроба Росії ввести у правове русло справу гуманітарної допомоги є виходом «на правильні», «легітимні формати» по цьому конкретному гуманітарному питанню.

Російський конвой із 280 вантажівок виїхав до України сьогодні рано-вранці.

За даними російської влади, вантажівки везуть гуманітарну допомогу – від дитячого харчування до спальних мішків.

У Міжнародному Комітеті Червоного Хреста заявили, що не мають інформації про те, що везуть російські автомобілі і куди ворни прямують.

Україна і Захід висловлювали занепокоєння тим, що Росія під виглядом гуманітарної допомоги може послати війська в східну Україну.

На цю ж тему: Гуманітарна допомога з Росії перетне кордон у Харківській області – Кучма

XS
SM
MD
LG