Доступність посилання

ТОП новини

ОБСЄ: законопроект про санкції загрожує свободі слова в Україні


Представник зі свободи ЗМІ ОБСЄ Дуня Міятович
Представник зі свободи ЗМІ ОБСЄ Дуня Міятович

В ОБСЄ занепокоєні законопроектом про санкції, який Верховна Рада України ухвалила сьогодні у першому читанні. Про це йдеться у заяві представника зі свободи засобів інформації Організації з безпеки і співпраці в Європі Дуні Міятович.

У заяві мовиться, що законопроект дозволяє владі заборонити чи обмежити ретрансляцію телевізійних чи радіоканалів, запровадити обмеження чи заборони для інтернету та друкованої преси.

«Я закликаю представників парламенту відмовитися від цього законопроекту, який загрожує свободі медіа та плюралізму думок і суперечить вимогам ОБСЄ щодо свободи висловлювань і свободи медіа», – йдеться у листі Дуні Міятович до голови Верховної Ради Олександра Турчинова.

«Я цілком розумію стурбованість української влади національною безпекою під час нинішнього конфлікту, але це не повинно бути виправданням непропорційних обмежень свободи висловлювань і свободи преси. Заходи, які включають цей законопроект є порушенням міжнародних стандартів і прямим обмеженням свободи інформації і ідей. Цей законопроект анулює прогрес в українських медіа», – зазначає Міятович.

Дуня Міятович висловлює впевненість, що «у цій складній і делікатній ситуації, яка нині є в Україні, свобода медіа і плюралізму думок має бути захищеною».

«Всі громадян мусять мати право доступу до всієї наявної інформації, незалежно від її джерел», – наголошує Міятович.

Верховна Рада ухвалила за основу урядовий законопроект про міжнародні санкції за підтримку і фінансування тероризму в Україні. За це рішення проголосували 243 депутати.

Уряд України ініціює запровадження санкцій стосовно 172 фізичних осіб і 65 юридичних осіб Росії й інших країн за підтримку і фінансування тероризму в Україні.

Згідно із законопроектом, передбачається можливість запровадження 29 видів санкцій стосовно юридичних і фізичних осіб, які фінансують тероризм і підтримують окупацію Криму.

XS
SM
MD
LG