Доступність посилання

ТОП новини

Навіщо Україні гуманітарна допомога Росії?


Російський гуманітарний конвой вирушає до України з Алабіно, що під Москвою, 12 серпня 2014 року
Російський гуманітарний конвой вирушає до України з Алабіно, що під Москвою, 12 серпня 2014 року

Білі «КамАЗи» російської гуманітарної допомоги, заявленої Москвою для Донбасу, не потраплять на територію України, обіцяють в адміністрації президента. Там кажуть: доправленням вантажу у контрольовані бойовиками регіони займатиметься Червоний Хрест. Експерти однак не виключають, що під прикриттям гуманітарної допомоги Росія може спробувати загострити ситуацію на Донбасі.

У Луганську, який наразі контролюють проросійські бойовики, немає світла, у різних районах неоднакова ситуація з газом і водою. Користуватися телефоном фактично неможливо: у самому місті бойовики забороняють луганцям збиратися у тих місцях, де ловить мобільний. Продуктові ринки і деякі крамниці працюють лише у першій половині дня. Причина – по обіді у місті тривають обстріли. Аналогічна ситуація з громадським транспортом.

У місті залишається чверть мільйона людей. У Луганськ і, як очікується, інші населені пункти, контрольовані бойовиками, і спрямують міжнародну гуманітарну допомогу. Колишній президент Леонід Кучма, який нині є членом Мінської контактної групи, наголосив, що мова йде про допомогу не лише з Росії, але й із ЄС і США.

Колона з Росії не сертифікована – РНБО

У Раді нацбезпеки й оборони України пояснюють: про гуманітарну допомогу Київ домовлявся з комітетом Червоного Хреста. Чого і в яких обсягах потребує Донбас, фахівці цієї міжнародної організації оцінюватимуть протягом тижня. До білих «КамАЗів», які нібито прямують до України з Росії, у РНБО є запитання.

«Ця колона не є колоною, сертифікованою міжнародним комітетом Червоного Хреста», – зазначив речник інформаційного центру РНБО Андрій Лисенко.

За його словами, маршрут гуманітарної колони з Росії поки не узгоджений. У Москві, однак, стверджують протилежне. «Заяви української сторони, що маршрут не погоджено, викликають подив», – заявила речниця російського МЗС Марія Захарова. Загалом, за її словами, «російська сторона очікує, що українська сторона посприяє безпеці доправлення гуманітарної допомоги жителям Луганської і Донецької областей».

У самому комітеті Червоного Хреста заявили, що здивовані, що Росія відрядила до України якийсь вантаж. В інтервʼю «Німецькій хвилі» представник організації пояснив: справді, домовленості про гуманітарну допомогу досягнуті, але Росія мала спершу надати перелік того, чим планує допомогти Донбасу. Такого списку Червоний Хрест не отримав.

У президента нагадали, що не мають доступу у Луганськ і Донецьк

Анатолій Гриценко
Анатолій Гриценко

Звістка про те, що Україна може прийняти гуманітарний вантаж від агресора, викликала хвилю критики. Цю тему активно обговорюють у соцмережах, щодо неї вже висловилися і деякі політики. Зокрема, колишній міністр оборони Анатолій Гриценко назвав згоду Києва на російську «гуманітарку» «аморальною».

Ірина Геращенко
Ірина Геращенко

Водночас уповноважений президента з мирного врегулювання ситуації на Донбасі Ірина Геращенко закликає до раціонального осмислення ситуації, що склалася. І нагадує, що бойовики у Луганську, Донецьку чи деяких інших населених пунктах Донбасу, не пускають туди нічого українського.

Ніяких конвоїрів ми сюди не кликали, нам не треба їхнього кефіру чи масла – хай свою країну нагодують
Ірина Геращенко

«Наша країна не потребує від Росії нічого. Ніяких конвоїрів ми сюди не кликали, нам не треба їхнього кефіру чи масла – хай свою країну нагодують. Але якщо це є квитком для того, щоб наші громадяни отримали там харчі, окей. Червоний Хрест як неполітична організація каже: давайте нам цей квиток», – пояснила вона позицію української сторони.

Володимир Фесенко
Володимир Фесенко

Політолог Володимир Фесенко вважає, що, пропонуючи гуманітарну допомогу, Кремль переслідує дві мети. Завдання мінімум – це піар-ефект, продовження лінії, яку Росія зайняла протягом останніх двох тижнів: такої собі країни-«миротворця», яка нібито ніяк не причетна до ситуації на Донбасі і переймається гуманітарною ситуацією у цьому – прилеглому до її кордонів – регіоні.

Завдання максимум – це провокування прикордонного конфлікту між Україною і Росією
Володимир Фесенко

«Завдання ж максимум – це провокування прикордонного конфлікту між Україною і Росією. Це (доправлення нібито гуманітарної допомоги – ред.) може бути використано для того, щоб провести локальну військову операцію на сході України, щоб зберегти при владі у частині Донбасу проросійських сепаратистів. Такий ризик є», – вважає експерт.

Лоран Фабіус
Лоран Фабіус

Такий ризик усвідомлюють зокрема й у Франції. Міністр закордонних справ цієї країни Лоран Фабіус не виключив, що російська гуманітарна допомога може виявитися «прикриттям для постійного розташування росіян біля Луганська і Донецька». Однак, на думку Володимира Фесенка, й українська влада, і міжнародна спільнота роблять усе, щоб звести цей ризик до мінімуму.

Ми не розглядаємо варіанту будь-якого руху російських колон територією України
Валерій Чалий

Заступник голови адміністрації президента Валерій Чалий у вівторок заспокоював: гуманітарна допомога від Росії, за його словами, можлива лише на умовах, які висунув Київ. «Ми зараз не розглядаємо варіанту будь-якого руху російських колон територією України, – наголосив він. – Ця доставка має відбутися згідно зі звичайними процедурами: доставка на кордон, митне оформлення у транзитній зоні, розмитнення. Червоний Хрест, який відповідальний за це, координує і доставляє цю гуманітарну допомогу».

Гуманітарний вантаж із Росії перевантажать на українському кордоні – Чалий
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:40 0:00

Захід намагається мінімізувати ризики – Семиволос

Пояснюючи згоду України на міжнародну гуманітарну допомогу за участі Росії, Валерій Чалий визнав, що на рішення Києва вплила і позиція в цьому питанні Заходу. «Ми спілкуємося з усіма партнерами. Є такий загальний настрій, порада нам піти на такий крок, – зазначив він. – Ми не можемо нехтувати довірою, яка склалася останнім часом, зокрема й на найвищому політичному рівні».

Захід намагається мінімізувати всі приводи, які Росія може використати для початку прямої агресії
Ігор Семиволос

Директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос каже, що така позиція Заходу (який радше підтримує, ніж не підтримує гуманітарний вантаж із Росії) загалом зрозуміла. «Захід намагається мінімізувати всі приводи, які Росія може використати для початку прямої агресії, – пояснює він. – Мовляв, ви хотіли надати гуманітарну допомогу? Надавайте, але на конкретних умовах».

«На думку Заходу, якщо максимально обумовити таку гуманітарну допомогу, це мінімізує можливість вторгнення», – додає Ігор Семиволос.

Альона Гетьманчук
Альона Гетьманчук

Директор Інституту світової політики Альона Гетьманчук водночас вважає неприпустимим те, що про гуманітарні домовленості з Росією українці дізналися від керівництва держави-агресора (про «гуманітарний конвой» у понеділок стало відомо від Володимира Путіна). «Про такі речі ми маємо дізнаватися від української влади, якщо вона ініціює таку допомогу. Це вже є якимось трендом, що про якісь критичні домовленості ми дізнаємося від спікерів із Росії. Це спричиняє багато спекуляцій», – каже експерт.

«Немає належного пояснення того, що відбувається і для чого, чи вираховуються ризики, які можуть виникнути, наприклад, при наданні гуманітарної допомоги від Російської Федерації, – додає Альона Гетьманчук. – У мене немає підстав вважати, що Росія це робить виключно з моральних міркувань. Але є підстави вважати, що такий крок є одним із елементів спецоперації Росії на території України».

За даними російських засобів інформації, заявлений Росією гуманітарний вантаж прибуде до кордону з Україною у середу. Мова нібито йде про 280 «КамАЗів». Як довго їх інспектуватимуть, поки не знають ані в Києві, ані в комітеті Червоного Хреста.

Так само неясно, чи пропустять російський гуманітарний вантаж бойовики з «ДНР» і «ЛНР». Самі вони раніше закликали міжнародну спільноту «не допустити розростання масштабів гуманітарної катастрофи на Донбасі». Водночас оглядачі нагадують, як довго міжнародна місія домагалася від бойовиків допуску на територію катастрофи малайзійського «Боїнга».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG