Доступність посилання

ТОП новини

Парламент запроваджує «найшвидший механізм санкцій»?


Київ – Україна зможе швидко застосувати низку санкцій проти Росії, а учасники антитерористичної операції отримали ширші повноваження. Відповідні рішення у першому читання ухвалила у вівторок Верховна Рада. Утім, парламент не зміг проголосувати ні за люстрацію, ні за зміну виборчого законодавства, тож ці питання відклали до четверга. Водночас частина регіоналів закликає владу займатися не виборами, а подоланням гуманітарної катастрофи на Донбасі.

Закон про санкції проти країни-агресора ухвалила сьогодні Верховна Рада в першому читанні. За цей документ проголосували 243 депутати. Це відбулося з другої спроби, після того як спікер Олександр Турчинов та прем’єр Арсеній Яценюк пообіцяли якнайшвидше доопрацювати законопроект і внести до нього пропозиції від усіх фракцій та груп, які його підтримали.

Арсеній Яценюк
Арсеній Яценюк

Законопроект дає змогу запровадити санкції не лише проти Російської Федерації. Він дає змогу адекватно відповісти будь-якій країні, яка вчинить акт агресії проти України, заявив із трибуни парламенту прем’єр Арсеній Яценюк.

Закон дає змогу вводити 29 видів санкцій. Зокрема – арешт та заморожування активів, обмеження доступу до радіочастот та інтернету
Арсеній Яценюк

«Україна отримає право через рішення РНБО вводити санкції з метою захисту своїх національних інтересів. Закон дає змогу вводити 29 видів санкцій. Зокрема – арешт та заморожування активів, обмеження доступу до радіочастот та інтернету, заборона певних видів діяльності, заборона на в’їзд та зупинка перевезень»,– повідомив депутатам прем’єр.

Парламент ухвалив в першому читанні законопроект про санкції
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:38 0:00

Деталі санкцій обговорюватимуть з четверга

Представники УДАРу, «Свободи» та інших фракцій та груп у парламенті наголошували, що санкції треба запроваджувати якнайшвидше, оскільки Україна не може просити у міжнародної спільноти захисту від агресії Росії, доки не почала захищатися сама. Частина депутатів зауважує, що «закон не розпочинає санкції, а лише передбачає можливість для них». Частина – говорить про те, що з тексту треба прибрати норми про санкції проти українських громадян та юридичних осіб, оскільки вони мають стосуватися лише країни-агресора.

Сергій Соболєв
Сергій Соболєв

Зі свого боку, лідер фракції «Батьківщини» в парламенті Сергій Соболєв запевнив Радіо Свобода, що ухвалений у першому читанні закон про санкції дає змогу запроваджувати їх практично миттєво.

Даємо право РНБО, або ж уряду швидко, без обговорення в парламенті, застосовувати санкції проти агресора
Сергій Соболєв

«Ми рамковано даємо право РНБО, або ж уряду швидко, без обговорення в парламенті, застосовувати санкції проти агресора. Це найшвидший механізм, який дає змогу запровадити санкції хоч завтра», – наголосив Соболєв.

Водночас законопроекти про порядок проведення виборів депутати не змогли ухвалити. Так само як і законопроекти про люстрацію – жоден із них не набрав 226 голосів. Наприкінці засідання спікер Олександр Турчинов пообіцяв повернутися до цього питання в четвер.

Представники Автомайдану провели акцію протесту під стінами парламенту, з вимогою розпочати люстрацію. Частина учасників влаштувала бійку з правоохоронцями, тоді як організатори акції нагадували, що вона є мирною, і закликали активістів не чинити провокацій.

Зі свого боку, регіонал Борис Колесников наголосив, що його фракція голосуватиме про порядок виборів лише після того, як парламент подбає про відновлення миру на Донбасі.

Михайло Чечетов
Михайло Чечетов

Українська влада має опікуватися передовсім проблемами мирних мешканців міст Донеччини та Луганщини, які оточені силами АТО, заявив у коментарі Радіо Свобода регіонал Михайло Чечетов.

«Гинуть люди: і солдати, і мирні мешканці. Руйнується інфраструктура Донбасу. У цій ситуації єдиний варіант – розпочати переговори на рівні президентів, за участі США та країн ЄС. Це мають бути переговори з Росією про пошук виходу з гуманітарної катастрофи», – наголосив регіонал.

Міліції збільшили повноваження в зоні АТО

Про АТО згадали і в сесійній залі парламенту. Зокрема, депутати в першому читанні підтримали законопроект, який дає правоохоронцям право застосовувати зброю та спецзасоби в зоні АТО і затримувати за підозрою в тероризмі та сепаратизмі не на 72 години, а на місяць.

Крім того, Верховна Рада ухвалила закон про забезпечення населення лікарськими засобами, який, зокрема, спрощує процедуру реєстрації медикаментів і дає змогу краще забезпечити ліками поранених під час антитерористичної операції.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

XS
SM
MD
LG