Доступність посилання

ТОП новини

«Троянський кінь» від Путіна (огляд преси)


Сьогодні Українська православна церква (Московського патріархату) отримає нового предстоятеля. Спроба таємного «палацового перевороту», яка відбулась ще за часів хвороби митрополита Володимира, так і не була реалізована. Не в останню чергу, як переконує газета «Україна молода», завдяки величезному резонансу та увазі громадськості до процесів, що відбувались в УПЦ (МП). Саме через це і ситуація навколо обрання нового предстоятеля церкви iз суто церковної процедури перетворилася на подію загальнонаціонального значення. Адже від того, хто обійме цю посаду, залежатиме в тому числі і можливе створення Єдиної української помісної церкви, яка останні кілька років набула особливої актуальності. Заголовок публікації – «Спадкоємець Володимира».

Всупереч бажанню України Росія спрямувала до країни «гуманітарну місію» нібито під егідою Червоного Хреста. Експерти газети «Україна молода» попереджають: це може бути пастка. Адже відомо, як свого часу Росія так само «допомагала» сторонам конфліктів у Грузії, Придністров’ї тощо. «Гуманітарним вантажем» таких конвоїв від північного сусіда зазвичай виявлялася зброя, а «допомогою» – вторгнення військ і кривава розв’язка.

Києву категорично не можна погоджуватися на російський гуманітарний конвой, лише на російський конвой, який буде у складі місій США та ЄС, наголошує газета «День». Видання пише, що з одного боку, ідея гуманітарного конвою може бути спробою перевірити можливість вторгнення. З іншого, в Росії зараз починає розгортатися внутрішня пропагандистська тема. У колах поміркованих людей в оточенні президента педалюється тема про те, що Росії варто взяти участь у миротворчому контингенті ООН. Тобто вперше почали говорити про те, що, можливо, є сенс вводити такий контингент. Ідея можливого спрямування миротворців ООН – ознака того, що Росія починає посилено шукати вихід. Однак досі з українського боку ніхто так і не пояснив, навіщо країні приймати гуманітарну допомогу від агресора. І тим більше, що це може мати вигляд своєрідного «троянського коня».

У зоні проведення АТО на Донбасі дуже напруженою залишається ситуація і в сільськогосподарському секторі, пише газета «Голос України». Збитків зазнають і тваринники, і переробники. Однак найбільше дістається рослинницьким господарствам. Адже значну частину тракторів і вантажних автомобілів сільгосппідприємств реквізовано бойовиками. Однак і техніка, що залишилася, часто-густо не може вийти на поля, оскільки деякі з них заміновані, а до інших заблоковано під'їзди.

Через майже 4 місяці з початку АТО, в Україні активізувалися аферисти, охочі нажитися на війні. Серед таких людей – і псевдоволонтери, співробітники військкоматів і навіть ті, хто хоче отримати задарма земельну ділянку ближче до столиці. Однак, як нагадують експерти газети «Сегодня», всі довідки із зони бойових дій будуть перевірені, а термін за брехню – до 3 років в'язниці.

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG