Доступність посилання

ТОП новини

Правозахисники: закон про санкції дозволить українській владі ввести цензуру


«Репортери без кордонів» та Freedom House закликають українську владу не ухвалювати проекту закону, який дозволить уряду запроваджувати цензуру проти українських та іноземних ЗМІ.

У заявах цих правозахисних організацій міститься критика законопроекту, який надає Раді безпеки і оборони України (РНБО) «драконівську» владу щодо закриття чи обмеження медіа, якщо буде встановлено, що їхні публікації загрожують «безпеці і національним інтересам».

За словами президента Freedom House Дейвіда Крамера, попри те, що Україна піддається «безпрецедентному шквалу провокацій і навмисної дезінформації, яка передається по радіохвилях, через інтернет та друковані ЗМІ, цей законопроект не є правильним балансом між безпекою і правами людини».

Джоан Бір з «Репортерів без кордонів», своєю чергою, заявила, що цей проект закону «дає владі надмірну силу запроваджувати цензуру у найширших формах».

У вівторок занепокоєнння щодо законопроекту про санкції, який Верховна Рада України ухвалила у першому читанні, висловили і в ОБСЄ.

У заяві представника зі свободи засобів інформації ОБСЄ Дуні Міятович мовиться, що законопроект дозволяє владі заборонити чи обмежити ретрансляцію телевізійних чи радіоканалів, запровадити обмеження чи заборони для інтернету та друкованої преси.

«Я закликаю представників парламенту відмовитися від цього законопроекту, який загрожує свободі медіа та плюралізму думок і суперечить вимогам ОБСЄ щодо свободи висловлювань і свободи медіа», – йдеться у листі Дуні Міятович до голови Верховної Ради Олександра Турчинова.

«Всі громадян мусять мати право доступу до всієї наявної інформації, незалежно від її джерел», – наголошує Міятович.

У вівторок Верховна Рада ухвалила за основу урядовий законопроект про міжнародні санкції за підтримку і фінансування тероризму в Україні. За це рішення проголосували 243 депутати.

Уряд України ініціює запровадження санкцій стосовно 172 фізичних осіб і 65 юридичних осіб Росії й інших країн за підтримку і фінансування тероризму в Україні.

Згідно із законопроектом, передбачається можливість запровадження 29 видів санкцій стосовно юридичних і фізичних осіб, які фінансують тероризм і підтримують окупацію Криму.

XS
SM
MD
LG