Доступність посилання

ТОП новини

Лавров: «Україна відмовилася від перевантаження гуманітарної допомоги»


Їдуть… Перефарбовані військові авта без номерів, на деяких прапорці Червоного Хреста, вивішені нелегально. 12 серпня 2014 року, біля міста Єлець, Росія.
Їдуть… Перефарбовані військові авта без номерів, на деяких прапорці Червоного Хреста, вивішені нелегально. 12 серпня 2014 року, біля міста Єлець, Росія.

Українська сторона «з очевидних причин відмовилася» від думки перевантажити весь російський гуманітарний вантаж із російських вантажівок у свої після перетину кордону, заявив у вівторок міністр закордонних справ Росії.

Як сказав Сергій Лавров, вантаж на кордоні з Україною в пункті, узгодженому з «київською владою», зустрінуть представники Міжнародного комітету Червоного Хреста, оглянуть його і рухатимуться разом із колоною до пункту призначення, перш за все до Луганської області. При цьому Росія, за його словами, які наводить прес-служба МЗС Росії, «погодилася» на те, щоб на час пересування територією України на російські вантажівки причепили українські номерні знаки.

Як заявив Лавров журналістам у російському місті Сочі, також разом із колоною рухатимуться представники Організації з безпеки і співпраці в Європі і української влади.

За словами голови росіської дипломатії, українська влада запевнила Росію, що гарантуватиме безпеку пересування всієї колони територією, яку контролюють «київські силовики», і Росія очікує на таке ж ставлення і від «ополченців», як Москва називає підтримуваних нею збройних сепаратистів. Як сказав Лавров, «певні сигнали ми туди спрямували».

За його словами, російських вантажівок у колоні буде 287.

Українська сторона ще не коментувала цю заяву Лаврова.

Раніше у вівторок у Києві в адміністрації президента наголошували, що не розглядають ніякої можливості руху російських автоколон українською територією.

Як заявляв заступник голови адміністрації Валерій Чалий, за розмитнення, координацію і доставку російської допомоги відповідальний Міжнародний комітет Червоного Хреста. За його словами, позиція Червоного Хреста полягає в тому, що на кордоні всі вантажі мають бути перевірені і перевантажені на інші транспортні засоби, які орендуватиме Червоний Хрест.

Він також додав, що Україна не допустить ніякого військового чи воєнізованого супроводу колони з боку Росії, в тому числі з боку російського Міністерства надзвичайних ситуацій.

Раніше у вівторок в МЗС Росії заявляли, що в «гуманітарній акції» планують використати 262 автомобілі, з яких 198 тягачів із причепами.

За тією заявою, у складі вантажу – 69 комплектів пересувних електростанцій, 400 тонн круп, 340 тонн м’ясних консервів, 30 тонн солі, 100 тонн цукру, 60 тонн молочних консервів, 800 кілограмів чаю, 679,5 тонн води у пляшках, 62,4 тонни дитячого харчування, 54 тонни неназваного «медичного майна» і 12 тисяч 300 спальних мішків.

Як заявили в Москві, вантаж мають доставити через узгоджений із Україною пункт пропуску «Шебекине» (Білгородська область Росії) – «Плетенівка» (Харківська область України).

Перед тим у вівторок у Міжнародному комітеті Червоного Хреста заявляли, що досі не мають достатньої інформації про вміст і обсяг вантажу, який хоче ввести в Україну Росія як «гуманітарну допомогу», а також про умови його транспортування.

А в Києві попереджали, що колона автомобілів із гуманітарним вантажем із Росії не сертифікована Міжнародним комітетом Червоного Хреста і наразі не може потрапити на територію України. Як заявив речник інформаційно-аналітичного центру Ради національної безпеки і оборони Андрій Лисенко, в Червоному Хресті повідомили, що впродовж тижня цінять потреби громадян, які перебувають у зоні конфлікту на сході України, в гуманітарній допомозі, і гуманітарна місія буде здійснена тільки після цієї оцінки.

За повідомленнями з Росії, військові вантажівки, терміново перефарбовані останніми днями в білий колір, були завантажені і вже вирушили в бік України з міста Алабіна Московської області, в якому базується Таманська мотострілецька дивізія Збройних сил Росії. Як видно з фотографій пересування колони, авта мали російські військові номерні знаки, пізніше, як виглядає, вони вирушили дорогами загального призначення взагалі без номерів. Деякі російські засоби інформації, зокрема, державний телеканал «Росія-1», також повідомляють, що колона, чи принаймні її частина, рухається в бік Ростова-на-Дону – центру області, що межує вже не з Харківською в Україні, а з Луганською й Донецькою, в тому числі в місцях, де російські прикордонники далі забезпечують рух до контрольованих сепаратистами територій через офіційно закриті урядом України пункти пропуску.

В Україні й на Заході висловлюють занепокоєння, що Росія під виглядом «гуманітарної допомоги» може направити військову допомогу в частину Луганської й Донецької областей України, де воюють з українськими військами підтримувані нею збройні сепаратисти. Інша небезпека, про яку говорять оглядачі, – ймовірність влаштування Росією провокації з «нападом» на її «гуманітарну колону» на території України, яку Москва може використати як привід уже офіційно ввести свої війська в Україну.

XS
SM
MD
LG