Доступність посилання

ТОП новини

Бурштинові старателі вимагають у держави працювати «по-білому»


Копачі бурштину вимагають узаконити видобуток
Копачі бурштину вимагають узаконити видобуток

Мешканці кількох сіл Рівненщини прийшли під стіни Верховної Ради України з вимогою узаконити видобуток бурштину. Пікетувальники кажуть, що хочуть платити податки, працювати легально і вимагають прийняття спеціального закону. Втім, у війні за дорогоцінне каміння давно фігурують як правоохоронці з місцевими депутатами, так і київські законотворці.

«Янукович фінансує сепаратистів. Бурштин фінансує Януковича» – з таким плакатом під Верховною радою стояли ті, кого називають бурштиновими старателями Рівненщини.

Вони самі їздять, виходять під Верховну Раду і добиваються у держави зароблять кошти для тієї ж держави
Руслан Секела

«Усі говорять, що це злочинці, які порушують закон, а це – нормальні люди, які хочуть працювати в законодавчому полі і платити податки для держави. Це парадокс, вони самі їздять, виходять під Верховну Раду і добиваються у держави зароблять кошти для тієї ж держави», – каже голова всеукраїнського комітету «Наступ» Руслан Секела.

Пікету копачів бурштину під Верховною Радою передували перекривання міжнародної траси «Київ–Варшава» і навіть конфлікт з озброєними молодиками та стріляниною. Так, 9 травня кілька десятків озброєних чоловіків приїхали в село Клесів, що є «столицею» бурштинокопання, з вимогою встановити контроль над видобутком бурштину в Сарненському районі, але зустріли опір місцевих. Приїжджим спалили вантажівки і розтрощили джипи, а чотирнадцятьох затримали.

В результаті конфлікту двоє місцевих жителів отримали тілесні ушкодження, а один – поранення.

Мешканець села Федорівка Вадим Сидорчук про стрілянину за бурштин
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:00 0:00

«Приблизно о 9-ій годині ми їхали в село Олексіївка, називається урочище Гальбин, де добувають бурштин. Ми їхали машиною. За селом, метрів сто, стояло чотири машини шістдесят шостих і джип, і пацани з автоматами. Ми їх об’їжджали, вони почали у нас стріляти. Мене вони прострелили. Потім положили, як кажуть, мордою в землю, почали бити, прикладом получив. Позабирали телефони, повикидали карточки. Хвилин сорок ми лежали. Потім кинули нам по цигарці,викопали ямочку, ми покурили в ямочку. А потім почали приходити люди зі сторони Кам’янки, вони в 66-ий і поїхали. Мені викликати швидку, завезли в лікарню, де я лежав 12 днів», – пригадує Вадим Сидорчук з села Федорівка.

На місці конфлікту був і депутат від Партії регіонів, президент федерації боксу Володимир Продіус. За словами місцевих він отримав «добро» в Києві на повернення контролю над нелегальним видобутком бурштину – нібито від вже нової влади. Сам депутат ці звинувачення відкидає і на коментарі не погоджується.

Рівненський бурштин пригледівся синам Януковича та Пшонки

У 2008 році уряд Тимошенко ввів заборону на оренду лісових масивів чим зовсім зупинив легальний видобуток бурштину, адже 90% цього каміння знаходиться під лісом. Залишився лише нелегальний видобуток. Ліцензії на видобуток бурштину за весь час отримали лише дві фірми: Державне підприємство «Бурштин України» та приватне товариство «Сонячне ремесло». Але нещодавно ліцензії від Державної служби геології та надр України отримали ще шість фірм, що претендують на геологорозвідку та дослідно-промисловий видобуток бурштину.

Місцеві активісти розповідають, що «київські» зацікавились бурштином після того, як син Віктора Януковича взяв участь у ралі рівненським поліссям у 2011 році. Згодом до «бурштинового корита» долучився і син Віктора Пшонки Артем. Але після втечі колишнього керівництва держави, у бурштиновій сфері почався переділ.

Минула влада ліцензії нікому не видавала. Була повна монополія під Пшонку і Сашу Януковича. Це був повністю кримінальний бізнес. І залишки цієї системи працюють зараз
Андрій Ведров

«Минула влада ліцензії нікому не видавала. Була повна монополія під Пшонку і Сашу Януковича. Це був повністю кримінальний бізнес. І залишки цієї системи працюють зараз. Вершечок розвалився, а середня ланка залишилась», – каже депутат Клесівської селищної ради Андрій Ведров.

Олександр Янукович
Олександр Янукович

Щоб добувати бурштин старателі купують у тих, хто «кришує» цей бізнес так званий «білет» – платять тисячу доларів на добу з однієї мотопомпи. Ціна ж кілограму необробленого бурштину на чорному ринку всередньому складає сім тисяч доларів.

Але незаконне видобування дорогоцінного каміння не було б можливим без сприяння і зацікавлення правоохоронних органів, як міліції, так і СБУ. Не помічати тисячі людей, які масово ходять за бурштином, правоохоронці погоджуються за суму від 500 доларів за добу. Вже після випадку зі стріляниною в області призначили нового начальника міліції Миколу Щирука. Той провину своїх підлеглих визнає, але скаржиться на відсутність законодавчих норм.

«В мене є така інформація і вона виправдана, що багато працівників правоохоронних структур не зовсім нормально себе поводили. А чому? Я не хочу вживати слово «криша», а зовсім інше. На сьогоднішній день нема законодавства, яке б регулювало дані відносини по бурштину. Намагання в будь-який період часу ввести це законодавство в дію гальмується на різних рівнях», – каже він.

Платити не «криші», а державі

Попередні два законопроекти «Про бурштин» дійсно ветувалися президентом, але вони не були досконалі. Один з них, наприклад, писався під Держлісгоспи. Третю спробу нещодавно зробив рівненський нардеп Микола Кучерук. 6 червня він зареєстрував законопроект щодо змін до закону «Про надра», згідно з якими бурштинокопачі змогли би орендувати земельні ділянки через новостворені районні комунальні підприємства. І саме районна рада вирішувала би кому давати дозвіл на користування землею. Старателі, що вийшли під Верховну Раду такий законопроект підтримали.

«Ми хочемо постанову Кабінету міністрів, яка призупинить всі ліцензії, щоб до вирішення питання по суті, до прийняття закону. А закон дасть можливість розділити промисловий і непромисловий видобуток, щоб люди могли артільним методом брати, купувати в місцевої влади так званий «білет» і йти копати і потім продати. Закон має створити в Україні бурштинову біржу і обов’язково передбачити рекультивацію земель», – каже голова всеукраїнського комітету «Наступ» Руслан Секела.

Свою допомогу пікетувальникам вже запропонував і свободівець Едуард Леонов.

Свободівець Едуард Леонов готовий допомогти бурштиновим старателям
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:14 0:00

Якщо ж до 15 липня законотворці вирішувати бурштинову проблему не візьмуться, під стіни Верховної Ради приїдуть і місцеві чиновники. За рішенням Рівненської обласної ради вони готові провести у Києві спеціальне виїзне пленарне засідання.

  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG