Доступність посилання

ТОП новини

АТО: основною точкою протистояння стає Донецьк


Основною точкою протистояння на карті зони АТО поступово стає Донецьк. До міста стягують все більше сил армії та добровольчих батальйонів. Довкола обласного центру все щільніше стискається оточення. За останню добу сили АТО взяли під контроль ділянку траси між Горлівкою і Донецьком. Також силовикам вдалось звільнити низку населених пунктів у Луганській області, хоч ситуація в самому місті й залишається вкрай складною.

Штурм Донецька українськими силовиками може відбутися зовсім скоро. На це вказує активність, яку можна простежити довкола Донецька з різних напрямків. Чітким підтвердженням цього є те, що тут зараз зосереджено одразу кілька добровольчих батальйонів, які вже встигли взяти участь у боях у різних населених пунктах неподалік обласного центру. Зокрема це – і «Азов», і «Дніпро», і «Донбас», і Шахтарськ, і «Правий сектор» тут бився. Тобто швидше за все звільнення Донецька є в пріоритеті, якщо говорити про два обласні центри, які залишаються поки що під контролем бойовиків.

Вчора силовикам вдалося перерізати канал постачання людей і зброї від Горлівки до Донецька – це один з напрямків, який залишався під контролем сепаратистів і був фактично єдиним каналом сполучення – це дуже важлива тактична перемога і це те теж дозволить прискорити операцію зі звільнення Донецька. Тепер горлівське угрупування бойовиків, яке теж є досить потужним, залишається фактично в оточенні.

За даними міськради Донецька, в ніч з 12 на 13 серпня в Донецьку активні бойові дії велися в Петровському районі, поранено п’ятьох людей.

Сили АТО блокують групи бойовиків в районі Луганська – Тимчук

Тим часом минулої ночі бойовики із танків двічі обстріляли аеродром в Луганську. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомляє прес-центр АТО.

«З двох цивільних автомобілів, в районі населеного пункту Петрівка було обстріляно транспорт Збройних Сил України Урал-4320, який здійснював рух у заданий район. Також за цю ніч вогневих ударів зазнали позиції та блокпости сил АТО поблизу населених пунктів Стукалова Балка, Шишкове, Нижній Мінченок, Іловайськ, Петрівське, Кринички. Двічі за ніч з танкового озброєння було обстріляно аеродром Луганськ», – йдеться в повідомленні.

За даними АТО, бойовики дедалі більше застосовують тактику підпільних дій.

«Тривають обстріли території України з сторони Російської Федерації. Зокрема тричі з БМ-21, мінометів, танків та артилерії було обстріляно позиції українських піхотинців в районі населеного пункту Степанівка та блокпост поблизу населеного пункту Ільїнка», – зазначили в прес-центраі АТО.

Раніше військовий експерт Дмитро Тимчук також зазначив, що сили АТО блокують групи бойовиків в районі Луганська і намагаються розблокувати тамтешній аеропорт. Він теж стверджує, що обстріли української території з боку Росії не припиняються.

Луганчани тікають з міста

В Луганську зараз ситуація насправді критична і про це вже йдеться не один день. На жаль, змінити ситуацію поки що українській владі та українській армії не вдається. Луганськ – своєрідна порохова бочка, яка в будь-який момент може вибухнути, оскільки місто позбавлене найелементарніших засобів до існування.

На щастя, люди досить активно залишають місто. За офіційною статистикою, за останні 4 дні з Луганська виїхало понад 2 тисячі мирних жителів. Хоча попри відтік людей, попри «гуманітарні коридори» в обласному центрі залишається ще чверть мільйона людей і їм треба якось допомагати, бо ані світла, ані води, ані мобільного зв’язку зараз в Луганську немає. І це – ще не найбільші проблеми, оскільки в місті великі проблеми і з вивезенням твердих побутових відходів, з продуктами харчування, з медикаментами, з паливом. За свіжим хлібом – величезні черги. І чіткого рецепту, як це можна вирішити, представники української влади поки що не озвучували.

«Українські військові воюють з професіоналами»

Вчора речник РНБО Андрій Лисенко повідомив, що в зоні АТО було виявлено і знищено групу російського спецназу. За даними відомства, Силами батальйонів спеціального призначення «Азов», «Дніпро», «Донбас» та «Шахтарськ» звільнено три населених пункти – Первомайськ, Камишуваха та Калиново. На звільненій території виявлено та знешкоджено групу спецназу збройних сил Росії та близько 30 сепаратистів.

Знешкоджено групу російського спецназу – РНБО
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:50 0:00

Оскільки мені самому нещодавно довелося взяти участь в бойовій операції, яку проводили під Іловайськом, де разом працювали і Збройні сили України, і добровольчі батальйони, командири говорили (після закінчення бою, який був не дуже успішним для української сторони), що вони стикнулися з дуже підготовленими і професійними бійцями, які не піддавалися паніці, які не піддавалися провокаціям, які не боялися артилерійським обстрілів.

Добровольчі батальйони з боями не змогли взяти Іловайськ
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:06:04 0:00

І на думку представників українських Збройних сил, це були (вони не називають їх прямо російським спецназом чи російською воюючою стороною) точно люди з досвідом. Можливо, це перебіжчики з української сторони, яких вистачає, але це точно не люди, які називають себе «ополченцями», «ДНРівцями» чи сепаратистами. Це – можливо, колишні кадрові військові, які знають що роблять.

  • Зображення 16x9

    Левко Стек

    Працюю на Радіо Свобода з 2013 року. Потрапив в редакцію за тиждень по початку Євромайдану. Саме висвітленням подій Революції гідності займався до весни 2014 року. Згодом окупація Криму та протистояння на Донбасі. З початку літа 2014 року займаюсь висвітленням війни на Донбасі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG