Доступність посилання

ТОП новини

Митрополит Володимир застеріг нового предстоятеля УПЦ (МП) від політичної заангажованості – духовний заповіт


Священики на службі біля Києво-Печерської лаври, 13 серпня 2014 року
Священики на службі біля Києво-Печерської лаври, 13 серпня 2014 року

Митрополит Володимир застеріг собор єпископів Української православної церкви (Московського патріархату) від обрання новим предстоятелем церкви людини політично заангажованої і наголосив, що кожен із учасників собору має врахувати ситуацію в країні. Про це йдеться у «духовному заповіті» митрополита, оприлюдненому на сайті Фонду його памʼяті.

«Живучи у суспільстві, яке глибоко розділене за політичними уподобаннями, кандидат у предстоятелі має постійно уникати політики. Бо якщо на чолі церкви стане людина, душа якої потьмарена політичними пристрастями, то замість того, щоби сіяти в народі насіння віри, такий горе-ієрарх сіятиме пристрасті, якими сповнена його душа», – вважав митрополит Володимир.

«У політичному житті обрання на чільні посади звичайно передбачає конкуренцію, партійність і глибоке розділення. У церкві ж усе має бути зовсім інакше. Проте в її історії чимало прикладів, коли боротьба за владу розсварювала ієрархів і шкодила церковній єдності. Тому застерігаємо і благаємо братів-архієреїв — знайдіть у собі сили протистояти спокусі й не дайте духу лукавства і суперечок порушити церковний мир», – йдеться у заповіті покійного глави УПЦ (МП).

Митрополит Володимир також наголосив, що «якщо в церкві, так само як у світському житті, влада належатиме багатим, вона нічим не відрізнятиметься від світу цього».

13 серпня у Києві триває собор єпископів УПЦ (МП), під час якого зокрема мають обрати нового предстоятеля церкви.

Митрополит Володимир помер 5 липня 2014 року.

XS
SM
MD
LG