Доступність посилання

ТОП новини

Голова британського МЗС підтримує гуманітарну місію до України під егідою МКЧХ


Філіп Хеммонд
Філіп Хеммонд

Міністр закордонних справ Великобританії Філіп Хеммонд наполягає на тому, щоб Росія співпрацювала з Червоним Хрестом з питань доставки допомоги в Україну. Про це йдеться в повідомленні на сайті уряду Великобританії.

Коментуючи повідомлення про конвой російських вантажівок, які прямують до українського кордону для доставки допомоги, Хеммонд зазначив: «Учора Міжнародний комітет Червоного Хреста (МКЧХ) підкреслив необхідність надання гуманітарної допомоги населенню на сході України. Сполучене Королівство підтримує ці зусилля у співпраці з іншими міжнародними гуманітарними організаціями».

За його словами, МКЧХ чітко пояснив, що будь-яка допомога повинна бути доставлена за очевидною згодою уряду України і Червоного Хреста. «МКЧХ також висунув чіткі умови, за яких підтримає пропозиції російської сторони про допомогу східній Україні, а саме: допомога має бути передана МКЧХ для подальшого розподілу; Росія повинна негайно заявити перелік предметів, які має намір надати; а також усі сторони повинні поважати нейтралітет і незалежність МКЧХ та гарантувати безпеку для персоналу МКЧХ на ввесь період діяльності місії», – наголосив британський міністр.

Російська влада сказала, що буде просуватись у питанні надання допомоги тільки за повною згодою уряду України, додав Хеммонд. «Я вітаю це зобов’язання. Британія чекає на підтвердження від Росії, що вона також буде діяти у повній відповідності до цих дуже чітких вимог МКЧХ», – додав міністр.

У Червоному Хресті заявили, що Росія досі не узгодила, з чого саме складається її «гуманітарний вантаж».

Тим часом, російський «гуманітарний конвой» прямує до українського кордону, незважаючи на заяви Києва, що конвой не пропустять на територію України.

Україна і Захід висловлювали занепокоєння, що Росія під приводом гуманітарної допомоги може направити в Україну свої війська, де наразі відбувається збройне протистояння між українськими військовими і сепаратистами.

XS
SM
MD
LG