Доступність посилання

ТОП новини

Під виглядом «миротворчих місій» Росія «краде все, що погано лежить» – експерти


Російський конвой вантажівок з гуманітарною допомогою недалеко від міста Єлець, Росія, 12 серпня 2014 року
Російський конвой вантажівок з гуманітарною допомогою недалеко від міста Єлець, Росія, 12 серпня 2014 року

Київ – Російські і західні ЗМІ демонструють кадри, як військові Збройних сил Росії фарбують бронетехніку у білий і блакитний кольори – кольори миротворчих сил. Російські офіцери і солдати розповідають журналістам, що готові до здійснення миротворчої місії на сході України. Тим часом, в Україні і на Заході політики, дипломати і фахівці з питань безпеки наголошують, що російські вояки жодного стосунку до миротворців не мають. Адже мандат на виконання миротворчих місій і операцій видає лише Рада безпеки ООН. Завдання миротворців, відповідно до міжнародного права – запобігання або ліквідації загрози миру і безпеки шляхом спільних дій, якщо політичні й економічні заходи виявились недостатніми. Завдання Кремля щодо України абсолютно протилежні, зазначають фахівці.

Рада безпеки Росії – це не Рада безпеки ООН, тож її заяви і пропозиції відправити в Україну так званий «миротворчий контингент» без узгодження з Радою безпеки ООН і згоди української сторони міжнародне право розглядає як агресію. Про це неодноразово писали українські і західні ЗМІ.

Про це постійно нагадують українські політики і дипломати російській стороні і міжнародній спільноті. Тим більше, що саме Російська Федерація спричинила збройний конфлікт на Сході України, який українці розв’язують своїми силами. Про це на брифінгу заявив заступник голови адміністрації президента України Валерій Чалий.

В Україні немає конфлікту, який міг би розглядатись як такий, котрий потребує залучення міжнародних миротворців. Більше того – російських
Валерій Чалий

«В Україні немає конфлікту, який, з точки зору міжнародного права, міг би розглядатись як такий, котрий потребує залучення міжнародних миротворців. Більше того – російських. По суті, російські «миротворці» протидіяли би російським найманцям, це виглядає як мінімум дивно», – додав Чалий.

Володимир Огризко
Володимир Огризко

Експерти з питань міжнародної безпеки, щоправда, не бачать нічого дивного у намірах Росії дестабілізувати ситуацію і розпалювати конфлікт на Донбасі руками і зброєю власних найманців та військовослужбовців. Колишній міністр закордонних справ України Володимир Огризко зазначив, що свого часу з появою російських «миротворців» «запалав» наприкінці 20-го століття Балканський півострів, а у серпні 2008 року так званий «миротворчий контингент» Росії підтримав проросійськи налаштованих сепаратистів в Абхазії і Південній Осетії. Відтоді, ці грузинські землі перебувають під контролем прокремлівських сил, наголосив Огризко.


Не менш деструктивною, на думку Огризка, була й так звана «миротворча» операція Росії на Сході Балканського півострова під час косовської кризи.

Тут нічого міжнародно-правового насправді немає. Це прояв політики: «що погано лежить, те я вкраду»
Володимир Огризко

«Це просто знущання над міжнародним правом! Бачите, росіяни вирішили посилатись на контраргумент: мовляв, ви – Захід – порушили всі права Сербії, відірвали від неї Косово, всупереч рішенню Ради безпеки ООН. Але Рада безпеки такого рішення не ухвалювала. А ми у вас, кажуть у Кремлі, відірвемо все, що нам буде потрібно. Це, знаєте, така традиція – око за око, зуб за зуб. Тут нічого міжнародно-правового насправді немає. Це прояв політики: «що погано лежить, те я вкраду», – додав дипломат у розмові з Радіо Свобода.

«Миротворчість» по-російськи – це роздмухування конфліктів – експерт

Сергій Грабовський
Сергій Грабовський

Росія використовує ідею миротворчості задля повернення України під свій контроль і вплив, вважає публіцист, дослідник Сергій Грабовський. «Миротворці» з Росії і на просторі колишнього Радянського Союзу, і на інших територіях (наприклад, у колишній Югославії) – це інструмент поширення і (або) відновлення російського геополітичного впливу, упевнений експерт.

Російські «миротворці» на грузинській території реально виступали як діюча бойова сила на боці проросійських сепаратистів
Сергій Грабовський

«Росія однією рукою розбурхує конфлікти, це і Абхазія, і Південна Осетія, і конфлікт між Вірменією та Азербайджаном. У Придністров’ї й досі знаходиться так званий «миротворчий» контингент, російське військо. Уся довготривала війна на Балканах розпочата за підтримки Росії. Усе це інструменти поширення, зміцнення, відновлення геополітичного впливу і геополітичного контролю Кремля. Згадаймо, що в усіх випадках у конфлікти втручались російські військові, заявляючи про свою «миротворчу місію». І ці російські «миротворці» на грузинській території реально виступали як діюча бойова сила на боці проросійських сепаратистів», – зазначив Грабовський у розмові з Радіо Свобода.

За словами Грабовського, якби не втручання «миротворців» із Росії, сепаратисти в Абхазії та Південній Осетії зазнали би поразки, а боротьба за так звану «Велику Сербію» на Балканах забрала би значно менше життів. Неминуче зазнають поразки і сепаратисти на Сході України, як тільки українські війська і прикордонники повернуть під свій контроль всю ділянку кордону з Росією, зазначив експерт.

Український добровольчий батальйон «Миротворець» проти російських «миротворців»

Тим часом, українські миротворці, які працювали у «гарячих точках» планети за мандатом ООН, уже готові дати відсіч російському агресорові – і найманцям, і так званим«миротворцям». Добровольчий батальйон «Миротворець», підпорядкований МВС, бере участь в антитерористичній операції. Як розповів журналістам комбат Андрій Тетерук, у складі батальйону – військовослужбовці і офіцери МВС, ветерани миротворчих місій в Африці, Таджикистані, на Балканах.

Ми не дамо ніяким так званим «миротворцям» із Росії розхитувати ситуацію в Україні
Андрій Тетерук

«Наш батальйон створено за наказом міністра внутрішніх справ України 9 травня 2014 року. Основний склад – це рядові й офіцери силових структур МВС. Ми не дамо ніяким так званим «миротворцям» із Росії розхитувати ситуацію в Україні. Адже ми маємо досвід миротворчих місій, бойових дій і просто роботи у серйозних підрозділах», – розповів комбат.

Експерти не виключають, що одного зовсім не прекрасного дня ветерани миротворчих місій, росіяни й українці, зійдуться у двобої, який не матиме нічого спільного з миротворчими операціями.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG