Доступність посилання

ТОП новини

В адміністрації президента не виключають провокацій із «гуманітарним конвоєм» з Росії


В адміністрації президента України розглядають три сценарії розвитку подій навколо гуманітарного вантажу з Росії, заявив речник глави держави Святослав Цеголко. За його словами, серед цих варіантів: вторгнення на українську територію російських військ, провокація з гуманітарною допомогою в Харківській області, а також розмитнення вантажу на українсько-російському кордоні під наглядом ОБСЄ.

За його словами, в останньому випадку українські митники, прикордонники і представники ОБСЄ зможуть просканувати вантаж на українсько-російському кордоні. «Місія пересуватиметься територією, підконтрольною бойовикам, а після прибуття до Луганська розподілятиме допомогу серед місцевих жителів буде Червоний Хрест», – сказав Цеголко.

Як заявив речник президента, рішення прийняти гуманітарну допомогу від Росії і таким чином не допустити великомасштабного вторгнення Росії було ухвалене на спільній нараді в ніч з 12 на 13 серпня за участю президента, прем’єр-міністра, голови Верховної Ради, а також міністрів силового блоку уряду.

Яценюк вважає російську гуманітарку «цинізмом»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00

Цеголко повідомив, що у вівторок Україна погодилася прийняти російську частину гуманітарної допомоги у разі, якщо її буде перевантажено на орендований Червоним Хрестом транспорт і його супроводжуватимуть виключно представники Червоного Хреста. «Але Російська Федерація відкинула цю пропозицію», – сказав Цеголко.

Прес-секретар зауважив, що жодна цивілізована країна не відмовляється від гуманітарної допомоги, а у зв’язку з тим, що Луганськ уже 11 днів через дії бойовиків перебуває без води, електрики і медикаментів, Україна весь цей час шукала можливість направити гуманітарну допомогу до цього українського міста, контрольованого бойовиками. Допомогти в цьому запропонував Міжнародний Комітет Червоного Хреста, який запропонував гарантувати доставку міжнародної гуманітарної допомоги до Луганська. «Ця організація домовилася з Росією про міжнародну гуманітарну допомогу для Луганська виключно з російським гуманітарним вантажем», – повідомив Цеголко.

Прес-секретар також нагадав, що наприкінці минулого тижня Україна опинилася перед загрозою прямого збройного вторгнення на свою територію. За словами Цеголка, цьому вторгненню президентові України Петру Порошенку вдалося запобігти після залучення лідерів світових держав.

Раніше сьогодні міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков запевнив, що російський «гуманітарний конвой» не пропустять через територію Харківської області. А прем’єр Арсеній Яценюк заявив про цинізм російської сторони в питанні наданні «допомоги». За словами голови уряду, Україна сама здатна забезпечити своїх громадян і може приймати гуманітарну допомогу виключно в межах міжнародного права і по лінії Червоного Хреста.

У Червоному Хресті заявили, що Росія досі не узгодила, з чого саме складається її «гуманітарний вантаж».

XS
SM
MD
LG