Доступність посилання

ТОП новини

У Луганську немає паніки й катастрофи – журналіст


Шматок снаряду на дорозі в Луганську, 20 липня 2014 року
Шматок снаряду на дорозі в Луганську, 20 липня 2014 року

Київ – Люди в Луганську закуповують продукти й готують їжу одразу для цілих під’їздів. У такий спосіб вони економлять ресурси та продукти, яких в окупованому та заблокованому місті щодалі меншає. У багатьох районах міста збережено чи відновлено газопостачання. Проте світла немає, а мобільний зв’язок зберігається лише на окремих підвищених місцях. Туди люди сходяться сотнями у надії дотелефонуватися до рідних.

Луганчани, що далі залишаються в окупованому озброєними бойовиками місті, скидаються грошима цілими під’їздами на продукти. У частині районів міста виникають проблеми з постачанням газу, так само немає і води та електроенергії, як-от на вулиці 50-річчя Жовтня.

Люди заряджають мобільні телефони від генераторів, добувають воду у колодязях. Громадські активісти склали карту місць у Луганську, де все ще з перебоями працює мобільний зв’язок. Туди сходяться сотні людей, щоб додзвонитися до рідних. Хоча озброєні сепаратисти перешкоджають користуватися деякими з таких місць: вони обстріляли район нічного клубу «Сахар», де людям вдавалося зловити мережу, заборонили дзвонити з місця поруч із пожежною частиною № 5.

Карта, де працює мобільний зв'язок (informator.lg.ua)
Карта, де працює мобільний зв'язок (informator.lg.ua)

У Луганську почастішали обстріли всіх районів – місцеві мешканці

Луганський журналіст Олександр Волчанський розповідає, що наразі люди можуть придбати в крамницях міста основні продукти, й поки що якоїсь надмірної спекуляції на цінах продуктів немає.

Хліб далі випікається у місті. Все продається в доволі скромному асортименті
Олександр Волчанський

«Хліб далі випікається у місті. Все продається в доволі скромному асортименті, але поки що паніки немає і немає такої катастрофи, як намагаються це зобразити», – розповідає він.

Олександр Волчанський також відзначає, що місцеві мешканці, які залишаються в Луганську, розповідають: у середу, 13 серпня, почастішали й посилилися обстріли усіх районів міста.

Найчастіше обстріли здійснюються з блокпостів, розташованих в середині міста
Олександр Волчанський

«Сьогодні дуже важко, батько мій хотів поїхати до центра міста, проте скасував цю поїздку. Найчастіше обстріли здійснюються з блокпостів, розташованих в середині міста», – додає він.

Директор департаменту праці та соціального захисту Луганської ОДА Елеонора Поліщук повідомила, що наразі евакуація геріатричних установ Луганська (будинки для людей похилого віку) наразі не здійснюється. Пенсії у місті не виплачуються.

«Розглядаємо таку можливість, ведемо перемовини. Нам у цьому МНС допомагає», – сказала Елеонора Поліщук.

«Терористи обстрілюють житлові квартали Луганська» – Лисенко

Місцеві мешканці передають нам інформацію про те, що коять терористи. Вони, справді, обстрілюють житлові квартали
Андрій Лисенко

Речник інформаційно-аналітичного центру РНБО України Андрій Лисенко на запитання про причини почастішання обстрілів у районах Луганську відповів: «Звужується кільце навколо терористів. І вони намагаються будь-що зробити так, щоб місцеве населення все більше й більше ненавиділо українських військових. Ми не обстрілюємо житлові квартали. Про це знають місцеві мешканці й передають нам інформацію про те, що коять терористи. Вони, справді, обстрілюють житлові квартали».

У Луганську також немає інтернету. До відсутності світла там уже навіть звикли.

За перших 12 днів функціонування гуманітарного коридору за напрямком Металіст – Щастя з Луганська виїхали близько 6 тисяч людей, як повідомив директор департаменту масових комунікацій Луганської ОДА Дмитро Алев на своїй сторінці у Facebook.

У середньому за день з міста виїжджають близько 350 мешканців.

  • Зображення 16x9

    Жанна Безп’ятчук

    На Радіо Свобода з 2013 року. Вивчала політологію в Києво-Могилянській академії, закінчила магістратуру з європейських студій у коледжі Європи (Польща), навчалася журналістики в Данській школі журналістики та університеті Суонсі (Уельс, Велика Британія). До Радіо Свобода працювала журналістом в інтернет-виданні «ПіК України», кореспондентом і редактором у журналі «Тиждень».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG