Доступність посилання

ТОП новини

Росія мала б подумати, чи потрібна їй східна Україна – чеський президент


Президент Чехії Мілош Земан
Президент Чехії Мілош Земан

Тримати Україну у зоні своїх територіальних інтересів не вигідно Росії. Про це заявив президент Чехії Мілош Земан в інтерв’ю чеському інформаційному каналу ČT24.

За словами Земана, колись великі країни ставили своєї головною метою територіальну експансію. Потім, вони зрозуміли, що їм це обходиться дорого, тому Британія чи Франція дуже радо зріклися своїх колоній, вони поставили іншу мету – підвищення життєвого рівня своїх громадян, зазначив Мілош Земан.

«Я твердо вірю, що і Росія, маючи таку величезну власну територію, усвідомить, що їй не потрібна східна Україна, не потрібні 10 мільйонів голодних ротів, які потрібно було б годувати», – додав чеський президент.

Щодо гуманітарної допомоги Україні, то Мілош Земан вважає, що не має значення, хто її надає – Росія, ЄС чи США, але «найкраще було б, якби вони допомогу надали спільно». Нам важко уявити страждання людей, які зараз помирають на східній Україні, а тому «чим більше гуманітарної допомоги під міжнародним контролем, тим буде краще», – наголосив Земан.

На думку Мілоша Земана запровадження санкцій проти Росії та санкцій Росії у відповідь західного світу є контпродуктивними діями сторін.

«Кожна санкція є, по-перше, нісенітницею і недієвою, а по-друге, вона, що логічно, викликає протисанкції. Розкручується якась спіраль, яка шкодить економічним відносинам і нікому не приносить користі, а навпаки, поглиблює недовіру між країнами», – наголосив Мілош Земан.

США і Євросоюз запровадили проти Росії низку санкцій за анексію Криму у березні та за роль Москви у дестабілізації ситуації на сході України.

XS
SM
MD
LG