Доступність посилання

ТОП новини

Антиукраїнські заяви на борту літаків Росії


Війна слів Росії з Україною набрала дивного повороту. На російських авіалініях пілоти дозволяють собі антиукраїнські заяви. Свідком дивної ситуації став журналіст «Бі-Бі-Сі», який опинився на російському літаку, що повертався з болгарського курорту в Москву.

Сівши в літак в болгарському Бургасі 11 серпня, пасажири російської авіакомпанії UTair почули незвичне оголошення від пілота: «Жодних офіційних інструкцій від російського уряду ми не маємо, але я особисто не хочу летіти над Україною», – сказав пілот.

Журналіст «Бі-Бі-Сі», який був серед російський пасажирів, пережив друге здивування, коли репліка пілота була зустрінута бурхливими оваціями пасажирів. Після цього команда літака запропонувала пасажирам підписати петицію, в якій вимагалося, щоб російські літаки не літали над Україною «бо вони не були впевнені у безпеці таких польотів через відомі події, що відбуваються у цій країні».

Як видно з карти маршрутів, шлях з Бургаса до Москви пролягає через Центральну Україну, далеко від зони бойових дій на сході країни, де було збито літак «Малайзійських авіаліній». Російські ЗМІ повідомляли, що літак збили українські військові, відкидаючи версію, на якій наполягає Київ та західні політики, про те, що літак збили проросійській сепаратисти з ракетної установки, привезеної з Росії.

«Щоб приземлитися в столиці російської імперії – Москві»

Цікаво, що подібні політичні ремарки на російських літаках не мають нічого спільного з безпекою польотів і робляться їх навіть на авіалайнерах, що летять далеко на північ від українських кордонів. Колишня редакторка інтернет-видання Lenta.ru Галина Тимченко на своїй сторінці в мережі Фейсбук повідомила про свого друга, який приземлився на летовищі Внуково.

Він розповів, що летів з Риги, рейсом компанії Transaero, чий командир Максим повідомив пасажирам наступне: «Ми будемо пролітати над Білорусією, ППО якої захищають нас від України і її ракет». А перед зниженням він сказав: «Ми починаємо зниження, щоб приземлитися в столиці російської імперії місті Москві». Те саме він повторив і по-англійськи. Щоправда у цьому випадку російські пасажири не лише були обурені, але і зібрали дані, щоб написати колективну скаргу на пілота.

Компанії не тривало довго, щоб провести розслідування, про результати якого вона повідомила на другий день на сторінці Галини Тимченко. В повідомленні мовилося, що самі пасажири були занепокоєні можливістю польоту над Україною, що всі пасажири, крім одного, «що, мабуть, і був джерелом інформації, були задоволені високим рівнем обслуговування», а щодо оголошення при посадці, то пілот «повідомив пасажирам, що літак прибуває до столиці Російської Федерації місто-герой Москву».

Над матеріалом працювала Марія Щур та Claire Bigg

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG