Доступність посилання

ТОП новини

Ялтинські тези Володимира Путіна


Президент Росії Володимир Путін і прем'єр-міністр Дмитро Медведєв під час зустрічі з депутатами російського парламенту у санаторії «Мрія» біля Ялти, 14 серпня 2014 року
Президент Росії Володимир Путін і прем'єр-міністр Дмитро Медведєв під час зустрічі з депутатами російського парламенту у санаторії «Мрія» біля Ялти, 14 серпня 2014 року

Сімферополь – Президент Росії Володимир Путін перебуває із дводенним візитом в анексованому Криму. У четвер він зустрічався з депутатськими фракціями Державної думи Російської Федерації, які у повному складі прибули до курортної Ялти, і виступив з офіційною промовою. Серед головних тез – заперечення анексії Криму, визнання санкцій розумним ходом та виділення астрономічної суми з бюджету на озброєння російської армії.

Рух транспорту у Севастополі та Ялті обмежений, кількість морського транспорту значно зменшена. Автотраси до Севастополя і Ялти під контролем інспекторів державної автоінспекції Росії – їхати можна, але зупинятися заборонено. У небі Криму протягом останніх днів патрулюють гелікоптери та військові літаки. У ці дні в Ялті проводиться безпрецедентна за розмахом виїзна нарада російських чиновників на чолі з головою уряду Дмитром Медведєвим та депутатами російського парламенту. Втім, головною подією мала стати промова Путіна до російських депутатів, в якій, на думку оглядачів, мали пролунати важливі сигнали для України та усього світу щодо подальших намірів Кремля.

Радіо Свобода розпитало мешканців Криму, як вони ставляться до Володимира Путіна у дні другого за рахунком від початку анексії його візиту до півострова.

Що знають і думають сімферопольці про Путіна?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:44 0:00

Крим як ліки для травмованого російського суспільства

Виступаючи перед присутніми у залі санаторію «Сбербанку» «Мрія», Володимир Путін назвав Крим «ліками» від «травми драматичного розколу» Росії під час громадянської війни в ХХ столітті. За його словами, саме тут, на Перекопі, «одні росіяни вбивали інших росіян».

Має бути проведена робота з реабілітації репресованих народів, забезпечено реальне рівноправ’я трьох мов
Володимир Путін

Наступна теза стосувалася рівноправ’я мов та прав депортованих народів. «Має бути в повному обсязі проведена робота з реабілітації репресованих народів, забезпечено реальне рівноправ’я трьох мов», – наголосив президент Росії. Слід зауважити, що цю заяву було зроблено на тлі тотального закриття українських класів у Криму, повну відсутність уроків української мови у шкільних програмах та утиски кримськотатарської мови.

Путін розраховує, що депутати Держдуми активно підтримають реалізацію програм з розвитку Криму. Загальний обсяг фінансування програми до 2020 року перевищить, за його словами, 700 мільярдів рублів. У Криму, на думку Путіна, необхідно розвивати промисловість, сільське господарство, соціальну сферу й туристичний комплекс.

Президент Росії також наголосив, що в Криму багато проблем «не віршувалися десятиліттями». Він зазначив, що влада України була змушена вирішувати проблеми на інших територіях, а з Криму «багато забирали, давали мало».

Російська армія отримає надсучасне озброєння

Володимир Путін у Криму закликав росіян мобілізуватися. При цьому він пообіцяв виділити на оборонно-промисловий комплекс країни астрономічну суму – 20 трильйонів рублів. У рамках реалізації цієї програми російська армія отримає наступальні і оборонні системи, якими інші країни поки не володіють. Путін додав, що світові про такі системи ще навіть не відомо. У той же час, «це – не мілітаризація, але це дуже серйозний додатковий імпульс для розвитку оборонної промисловості», – сказав президент Росії.

Торкаючись питання санкцій, Путін заявив, що відповідні санкції Росії – спосіб підтримати вітчизняних виробників і відкрити ринок для нових партнерів. І нагадав, що рішення ухвалене щодо країн, які раніше самі запровадили проти Росії «абсолютно необґрунтовані і незаконні санкції».

Володимир Путін не виключає, що Росія може вийти з-під юрисдикції Європейського суду з прав людини, але «це питання не стоїть на порядку денному».

Ситуацію в Україні російський лідер охарактеризував як «кривавий хаос» і «братовбивчий конфлікт».

Крим був анексований Росією в березні цього року. Більшість країн світу не визнають приєднання півострова і продовжують вважати його українською територією. Міністерство закордонних справ України назвало візит лідерів Росії до анексованого Криму неприпустимим.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG