Доступність посилання

ТОП новини

Конвой-«витівка» з Росії вже під Донецьком (ростовським)


Військовий вертоліт летить над російським конвоєм гуманітарної допомоги, Ростовська область, 14 серпня 2014 року
Військовий вертоліт летить над російським конвоєм гуманітарної допомоги, Ростовська область, 14 серпня 2014 року

Російський конвой з гуманітарною допомогою для мешканців Донбасу запинився у Ростовській області, в 25 кілометрах від кордону з Україною. Міжнародний Червоний Хрест каже, що встановив контакт із конвоєм на території Росії і намагається отримати повнішу інформацію про вміст вантажу майже трьох сотень вантажних автомобілів, які ось вже кілька днів рухаються в бік України. Україна готова впустити колону російських вантажівок, але лише під егідою Міжнародного комітету Червоного Хреста. Київ, Харків та Дніпропетровськ між тим вислали українські колони з гуманітарною допомогою для мешканців Донбасу, які потерпають від бойових дій.

Російський конвой зараз в Каменськ-Шахтинському Ростовської області. Це поблизу Донецька, але не українського, а невеликого міста Донецьк, що на Ростовщині. До найближчого прикордонного пункту Ізварине, – а він під контролем сепаратистів, – десь 25-30 кілометрів. Тобто, як виглядає, напрямок руху росіяни обрали такий: Ізварине, далі Краснодон, Молодгвардійськ і потім – на Луганськ. По Росії це дорога Е40, а в Україні – це магістральний автошлях М04. Все це терени з українського боку, які все ще під контролем сепаратистів.

Представники Червоно Хреста встановили первинний контакт із російським «гуманітарним конвоєм». Про це організація повідомила у Twitter: «Вступили в контакт із керівництвом конвою в Україну. Багато деталей операції ще вимагають ясності».

Ми очікуємо більш точної інформації про вміст цих вантажівок. Без такого детального документа ми просто не можемо діяти
Андре Лоерш

«Ми потребуємо, ми ще очікуємо більш точної інформації про вміст цих вантажівок. Без такого детального документа ми просто не можемо діяти», – заявив раніше координатор по зв’язкам із громадськістю Червоного Хреста в Україні Андре Лоерш.

Не виключено, що російський конвой, який вийшов із Підмосков’я у вівторок, може залишатися в Каменськ-Шахтинському аж до 17 серпня, неділі. Принаймні, такі останні припущення.

Між тим у світі наростає стурбованість відсутністю повної інформації щодо вмісту конвою із 280 КамАЗів, пофарбованих у білий колір.

Ніщо не може відбуватися без дозволу українського уряду і за ним останнє слово щодо умов доставки цього вантажу
Мері Харф

Речник Держдепартаменту США Мері Харф заявила: «Ми не знаємо, що у цих вантажівках і, звичайно, у нас є певна стурбованість. Але хочу наголосити, що ніщо не може відбуватися без дозволу українського уряду і за ним останнє слово щодо умов доставки цього вантажу. Відтак будь-яка допомога з Росії має пройти процедуру розмитнення, має перейти під контроль Червоного Хреста при в’їзді в Україну».

Бежеві шорти і неповні контейнери

У Twitter з’явились фотографії, зроблені західними журналістами в Ростовській області. Водії цих вантажівок вбрані в бежеві футболки, шорти й кепки – немов уніформа! Деякі видання пишуть з посиланням на деяких водіїв російського конвою, що їм, мовляв, обіцяли добре заплатити, але суму вони не називають.

Водії біля російського конвою вантажівок з гуманітарною допомогою, Ростовська область, 14 серпня 2014 року
Водії біля російського конвою вантажівок з гуманітарною допомогою, Ростовська область, 14 серпня 2014 року

Також з’явились фото вантажної частини одного з російських КамАЗів, його контейнеру зсередини. Білими мішками з нібито гречкою, спальними мішками та обладнанням він заповнений десь на чверть – тобто, не повністю. Можливо, Росія хотіла вразити кількістю вантажівок. Тобто вантажу в кожній автомашині не так вже й багато, але загальна кількість автомобілей вражає – майже три сотні.

Ясно вже, що конвой в разі входження на територію України, в’їде на терени, які не контролюються українськими військами. Ділянка кордону під контролем сепаратистів – десь 80 кілометрів.

«У випадку, якщо будуть ухвалені рішення заводити гуманітарну допомогу через ділянку кордону, яку тимчасово контролюють терористи, вантаж все одно має бути оглянутий українськими прикордонниками та переданий представникам Червоного Хреста. Але всю відповідальність за безпеку цього вантажу буде нести Росія, яка контролює озброєних нею ж найманців», – заявив речник РНБО України Андрій Лисенко.

Україна шле Донбасу свої вантажівки з допомогою

У четвер на Донбас в район Старобільська вирушили українські вантажівки з гуманітарною місією: 19 вантажівок з Києва, 26 із Харкова і 21 з Дніпропетровська. Вміст таємниці не становить: крупи, мука, хліб, ліки, питна вода, предмети особистої гігієни і навіть туалетний папір. Загальна вага українського гуманітарного вантажу становить 800 тонн.

Про вміст російського конвою відомо, що в ньому нібито 700 тонн води і 30 тонн солі.

З території іншої держави ввозять воду і сіль до України… То може їм сказати, що Україна – не пустеля, тут води не потрібно!
Максим Бурбак

Міністр інфраструктури України Максим Бурбак здивувався великим обсягам води: «З території іншої держави ввозять воду і сіль до України… То може їм сказати, що Україна – не пустеля, тут води не потрібно!»

Зупинити не можна впустити

Заступник глава адміністрації президента України Валерій Чалий заявив, що Київ має діяти дуже обережно, маючи справу з російським конвоєм. Він звернув увагу, що саме поняття конвой – мілітарного характеру. Росія якраз говорить про конвой, а Україна свою допомогу називає гуманітарною місією.

Багато країн зараз радять нам знайти спосіб, щоб не підставитись у цій ситуації. Вони вважають, що це – пастка
Валерій Чалий

«Скажу відверто, дуже багато країн зараз радять нам знайти спосіб, щоб не підставитись у цій ситуації. Вони вважають, що це – пастка. І якщо Україна закриє в’їзд будь-якій допомозі, то тоді це пастка, за якою почнеться повномасштабний конфлікт. Тоді ця допомога – чи що там вже буде – ввійде зовсім по-іншому: з так званими миротворцями та збройним конвоєм», – сказав Чалий «5-му каналу».

МЗС Росії у четвер увечері виступило із заявою, в якій вимагає припинити бойові дії на Донбасі, для «забезпечення безпеки» доставки гуманітарної допомоги.

«У зв’язку з досягненням завершальної стадії багатопланових зусиль щодо відпрацювання всіх аспектів ініціативи надання гуманітарної допомоги населенню Південного Сходу України МЗС Росії наполегливо закликає протиборчі сторони терміново забезпечити введення режиму припинення вогню», – йдеться в заяві МЗС Росії.

Також МЗС РФ повідомило про розмову міністра Сергія Лаврова з главою українського зовнішньополітичного відомства Павлом Клімкіним, під час якої «обговорювалися практичні аспекти якнайшвидшої реалізації ініціативи з надання гуманітарної допомоги... Констатовано, що особливе значення зараз набуває завдання надійного забезпечення безпеки майбутньої гуманітарної акції».

У свою чергу Клімкін у своєму Twitter розповів про «сигнал Лаврову». «Сигнал Лаврову такий: РФ несе відповідальність за те, що терористи не будуть організовувати провокацій проти українських і іноземних, зокрема російських, вантажів», – написав міністр.

А лондонська газета Guardian написала у четвер, що ті, хто наказав російському конвою рухатись на південь, мав на увазі не лише допомогу.

«Це витівка, мета якої послабити натиск українського війська на повстанців чи проросійські сили, які в іншому випадку незабаром здалися б. Також метою конвою є створення нової форми російської присутності на українській території. І тут є кілька запитань: який вид присутності має Москва на увазі? Чи матиме якесь значення незгода з конвоєм з боку Червоного Хреста або інших, чи його все одно доставлять? І чи не матиме за наслідки цей нібито гуманітарний крок повноцінну війну України та Росії?» – запитав часопис.

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG