Доступність посилання

ТОП новини

Національним закладам культури можуть урізати бюджет – через децентралізацію


Меморіальний Комплекс «Національний музей історії Великої Вітчизняної війни 1941—1945 років»
Меморіальний Комплекс «Національний музей історії Великої Вітчизняної війни 1941—1945 років»

Київ – Перевести національні заклади культури на баланс місцевих бюджетів пропонує уряд. Така ініціатива закладена у законопроект про бюджетну децентралізацію, який мали розглянути цього тижня. Проти цієї ініціативи виступили як керівники національних театрів, музеїв та заповідників, так і Мінкультури. Вони наголошують: місцеві бюджети такого навантаження не витримають.

Національний науково-дослідний реставраційний центр України, працює у чотирьох міста: Києві, Харкові, Одесі та Львові. З юридичної точки зору – це київська організація. Децентралізація бюджету розділить її на чотири окремі органи, а це паралізує роботу Центру, каже його директор Світлана Стрєльнікова. Адже у кожній філії працюють різні спеціалісти, що обслуговують музеї усієї України.

Пропозиція уряду передати національні заклади культури місцевим бюджетам просто суперечить чинним законам, вважає Світлана Стрєльнікова. Адже сам статус національних передбачає, що установи підпорядковуються уряду, зокрема – Міністерству культури. Місцеві бюджети утримувати їх не в змозі.

Бюджет Києва треба буде подвоїти. Інші міста тим паче не потягнуть таке фінансування
Світлана Стрєльнікова

«У Києві є багато культурно-мистецьких закладів на балансі Управління культури. Якщо передати йому ще й національні театри, бібліотеки чи музеї, бюджет Києва треба буде подвоїти. Інші міста тим паче не потягнуть таке фінансування», – зауважує директор Реставраційного центру.

Постраждає також наука – Кириленко

На думку художнього керівника київського Театру Франка Станіслава Мойсеєва, така ініціатива свідчить про те, що уряд не розуміє специфіки діяльності культурних установ і театрів зокрема.

У Польщі або Німеччині їх підтримують як за рахунок федеральних, так і місцевих бюджетів. Пропоноване переведення – це крок назад
Станіслав Мойсеєв

«У світовій практиці немає обмежень щодо того, на якому рівні мають фінансуватися театри: центральному чи місцевому. У Польщі або Німеччині їх підтримують як за рахунок федеральних, так і місцевих бюджетів. Я не дуже добре розумію, чому в нас так не може бути. Пропоноване переведення – це крок назад», – каже він.

Альтернативним фінансуванням для театрів міг би бути продаж квитків, якби не система оподаткування. «Всі театри в Україні прирівняні до звичайних комерційних структур. Це абсурд: спочатку їх з бюджету дотує держава, а потім фіскальна система забирає податок на продаж квитків», – зазначає Мойсеєв.

До речі, рівень підтримки національних колективів в Україні і Європі – непорівнянний. Але за кордоном такий статус мають набагато менше установ.

Голова парламентського Комітету з питань культури В’ячеслав Кириленко переконує: швидше за все, уряд перегляне законопроект – економія не виправдовує ризику та негативного резонансу. Якщо і втілювати якісь серйозні зміни в системі фінансування закладів культури, то точно не у теперішніх обставинах і лише із залученням фахівців, каже він.

Одразу виникло питання: на баланс якої ради передати Канівський заповідник, який має всесвітнє значення? Хор Верьовки? Національний ансамбль Вірського? Національні музеї і заповідники?
В’ячеслав Кириленко

«Одразу виникло питання: на баланс якої ради передати Канівський заповідник, який має всесвітнє значення? Хор Верьовки? Національний ансамбль Вірського? Національні музеї і заповідники? Адже це також стосується науки. Там відбуваються дослідження, працюють цінні кадри. Впоратися із завданнями, що стоять перед цими установами, на місцевому рівні неможливо», – вважає парламентар.

Листи проти переведення національних закладів культури на баланс місцевих бюджетів підписала низка культурних діячів. З відповідною заявою до уряду звернулося також Міністерство культури.

  • Зображення 16x9

    Євгенія Олійник

    Кореспондент і карикатурист, працюю на Радіо Свобода з серпня 2011 року. Водночас здобуваю освіту в Інституті журналістики КНУ імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG